婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話就話自己阿媽好,但。。。絕對不能忘記,人係會徧心,仲要記得自己一定無份,只因為我唔係仔。
無論幾無怨無悔,付出幾多(不論係心力定財力)最後功勞都係仔!
好記得佢講過,我屋企有個有錢親戚,兒女雙亡,得個外孫,佢地死左財產都唔應該分比外孫,應該留返比佢地個侄仔,因為外孫係外姓人,侄先係男家人.........
我唔係貪老豆老母身家,不過自始時刻提醒自己,唔會再送太多貴重野俾佢係,將來益佢個自私寶貝仔!我情願請佢地去旅行食飯,起碼唔係俾佢地收起黎貼仔,新抱,內孫!
只恨自己無能力,我只希望可以同小朋友快d 搬走,有一個真正自己既家

伯爵府

你同你的哥哥(細佬)感情唔好?唔係點解要計較父母錫佢多D……我媽咪都係有乜好野一定係諗左我哥哥先,不過我唔介意渦,我哥由細到大都好錫我,我覺得冇咩可以計較。父母偏心好普遍現象,最緊要冇刻薄自己兒女就OK 啦,講真,佢地養大自己都唔容易……最緊要佢地身體健康姐……

複式洋房

QY08040408 發表於 17-4-3 11:06
你同你的哥哥(細佬)感情唔好?唔係點解要計較父母錫佢多D……我媽咪都係有乜好野一定係諗左我哥 ...

我同我細佬可以話無乜感情,我幫佢還太多錢。因為父母偏心,令到佢覺得佢自己係大爺,乜都理所當然,女無地位。到我無能力再幫,父母都覺到係我既錯。而佢根本無打算要還錢俾我,即使我小朋友等錢做手術。
其實我已經無去計較,或者我無能力去計較。咁多年黎,佢都係自己搵自己食,高興就俾一二千屋企,仲要債台高築。而女,只要俾少俾遲d d , 就會被鬧大洗。我想話佢一個月搵20k 以上,租水電雜費全食屋企。 連佢自己套房個廁所都要我洗,話男人唔應該洗。其實自己用自己清理係應該架!
咁講,我無話佢地養大我容易。我一直都知佢係咁,所以我都係一樣咁做家務,乜都無講。。只係當佢人前人後兩個樣,話到點無偏心,點對人寬容,而無外人時,佢點容不下你(例如,晚上10點訓覺唔岩,太早,但其實我7點就起身湊仔,而佢個仔就日日訓到12點先起身做大少。 佢個金波籮訓緊訓,我唔可以教仔太嘈,但屋企裝修幾嘈都得. 我仔女食飯用筷子唔岩,因為令到佢唔識用筷子既男孫又扭計要用。簡單講句,總之仔同男孫乜都無錯)其實真係令人好心灰意冷。
你講得岩、我最難過係要對仔女齊被嫌棄。我無講想佢地唔健康。只係對住佢地我真係好痛苦。只要經濟能力許可,我一定會走。

所以我覺得有時令人難頂既其實唔係婆媳衣個關係,令人難頂既關鍵係「人」。

琥珀宮

ylyt0915 發表於 17-4-3 12:25
我同我細佬可以話無乜感情,我幫佢還太多錢。因為父母偏心,令到佢覺得佢自己係大爺,乜都理所當然,女無 ...

替你難過,但要堅強生活,為左自己骨肉

複式洋房

QY08040408 發表於 17-4-3 11:06
你同你的哥哥(細佬)感情唔好?唔係點解要計較父母錫佢多D……我媽咪都係有乜好野一定係諗左我哥 ...

咁講,佢地重男輕女既程度令我覺得好傷心。對住男孫就食左糖咁,而我對仔女,叫婆婆咁咪講兩句咁law .
連我妹妹3歲未夠既仔都講婆婆最錫係舅父..........
連佢地屋企有事求護身符都只係求俾男孫時,我仲有咩好講呢?

伯爵府

ylyt0915 發表於 17-4-3 12:35

咁講,佢地重男輕女既程度令我覺得好傷心。對住男孫就食左 ...

哇,咁佢地又離譜D,佢地重男輕女過分左,因為要你去遷就,俾著我就唔得喇,我媽點錫我哥點偏心都好,起碼唔會係我荷包去貼佢囉!你地一齊住?咁樣焗住仲辛苦呀,唔鐘意一個人成日對住要屈埋!

複式洋房

QY08040408 發表於 17-4-3 13:10
哇,咁佢地又離譜D,佢地重男輕女過分左,因為要你去遷就,俾著我就唔得喇,我媽點錫我哥點偏心都好,起碼 ...

係,我接近貼埋佢個仔!
有錢唔還三幾個月買一對新波鞋,我阿媽覺得無問題,因為佢要打波!咁都得

有時對住自己阿媽真係好慘。

有乜事個個都話佢點都係你阿媽,佢養到你咁大,阿媽得一個................咁就等於我所有既真心倒落海係應該,佢點鬧我都係應該,佢當我透明係應該,總之一句講晒:錯,全部都係你錯.

我地係一齊住,因為要湊孖b 我無再做野,老公果邊無地方,所以同我媽住。 如果唔係為左對仔女,我應該已經一走了之

男爵府

回覆樓主:

合資格申請公屋嗎,成日對住樓主又唔開心,亦會影響小朋友嘅價值觀

複式洋房

Yee_ng 發表於 17-4-3 15:34
合資格申請公屋嗎,成日對住樓主又唔開心,亦會影響小朋友嘅價值觀

申請緊呀。但我諗仲有排捱

大宅

回覆樓主:

咁佢地肯同你住,都算啦
自己啲錢就守住
排下育嬰院,出返黎做野囉
我就盡量都唔想自己既仔女喺咁既環境長大
唔好再幫人還錢啦
人地比幾錢父母你理唔到

複式洋房

littlefafa 發表於 17-4-3 18:14
咁佢地肯同你住,都算啦
自己啲錢就守住
排下育嬰院,出返黎做野囉

無幫啦,點幫。得我老公一個人搵錢!我一毫子都唔會再借。我都無理佢點對阿媽,始終人地唔介意縱到個仔咁,難聽d 講句,將來佢就知。
我搵緊地方搬啦,都唔再俾家用,將來都唔會再理衣班人。

蘋果mama    發表於 17-9-24 23:59

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ylyt0915 發表於 17-4-3 15:21
係,我接近貼埋佢個仔!
有錢唔還三幾個月買一對新波鞋,我阿媽覺得無問題,因為佢要打波!咁都得

你娘家好大架?

複式洋房

我愛Corina 發表於 17-4-3 18:45
你娘家好大架?

我住村屋架。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ylyt0915 發表於 17-4-3 19:02
我住村屋架。

圍村人?

圍村人9成9都重男輕女

複式洋房

我愛Corina 發表於 17-4-3 22:10
圍村人?

圍村人9成9都重男輕女

比圍村更可怕既潮州人

大宅

我明白你嘅感受呀

屋企有事,我喺外國即刻飛返嚟,(本來我諗住留低攪移民,之後無機會攪啦),得閒fing個電話嚟叫我做呢樣做嗰樣(但一句關心說話都冇,因為佢話我咁大個人唔洗喎)、幫忙同母異父妹妹搵學校轉校、定期同妹妹去醫院覆診、妹妹學校家長日我都去埋......換嚟嘅係,妹妹唔聽醫生話跟醫生教嘅嘢去做,係我錯,有一樣野佢想利用我去做而我say no,佢就借題發揮,鬧到我上天花板,話我對屋企唔負責任
我求佢唔好再鬧我,因為我嗰日其實意識到自己精神狀態出左問題,但係佢仲變本加厲,愈鬧愈興奮.......我即刻call我老公(嗰時男朋友),好彩佢嚟到搵我,因為當時我好混亂,驚到唔係好知自己喺邊,想自殺......

跟住我老公即刻帶我睇醫生,原來我已經有中度至重度抑鬱症

到而家差不多睇左5年醫生,都仲要定時覆診

佢係我媽、佢係有養大我、但係咪可以咁對我?

大宅

開心吸收勳章

我媽都係好重男輕女,尤其我結婚後我更加覺得!!!!

珍珠宮

ylyt0915 發表於 17-4-3 03:16
話就話自己阿媽好,但。。。絕對不能忘記,人係會徧心,仲要記得自己一定無份,只因為我唔係仔。
無論幾無 ...

你嫁左有小朋友仲住係阿媽?

大宅

ylyt0915 發表於 17-4-3 03:16
無論幾無 ...

我覺得好有共鳴,我屋企是原居民!原來都有人好似我阿媽咁重男輕女,睇完好心酸,我好明白你的感受!

珍珠宮

回覆樓主:

其實你阿媽自己係咪女人?嚴格尼講,佢先係外姓人,你都係跟你爸爸姓囉~除非佢改姓啦~
其實我原生家庭都係重男輕女,尤其我爸爸,真係好誇張架~佢都錫我地,但佢可以抱住家姐個女,好開心弄孫時講句:可惜始終係外孫,唔係內孫~然後有乜事,叔伯,侄仔都重要過我同我家姐~
我弟弟明明大逆不道,又周圍闖禍,佢都依然係維護,不停燒銀紙去縱容,所以我弟弟從來都覺得全家人係欠自己嘅!無啲自責或反醒~唔讀書,搵工永遠高不成低不就,但一定要有面,所以衫,鞋,揸車,手錶,銀包全部要靚,無錢洗,心情唔好,兩老一定首先中招!
我媽咪好啲,依加睇化左,少左同弟弟來往,多數跟我同家姐,有乜事都諗自同家姐先,所以我地無同媽咪計佢以前嘅野~
爸爸嘛~佢要點我阻止唔到,唔會憎佢,都唔會想孝順佢囉~

首頁

尾頁

跳至