婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

ylyt0915 發表於 17-4-4 02:39
比圍村更可怕既潮州人

原來係潮州人,真係好恐怖ga,我朋友個老豆生左4個女後,話過冇仔死吾眼閉,結果生左個仔,同細女相差12年

大宅

我應該好慶幸我屋企兩老生唔到個仔 (雖然我相信我阿爸阿媽唔係重男輕女)
我舅父又係九代單傳, 我阿婆連生8個女先生到個仔, 我聽我阿媽講我阿婆點縱我舅父, 而我舅父就正敗家仔, 又激到兩老死~~
一直恨生仔的阿公到臨終前終於醒覺, 話都係女對佢好, 冇生過個仔佢活得開心好多.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ylyt0915 發表於 17-4-3 03:16
話就話自己阿媽好,但。。。絕對不能忘記,人係會徧心,仲要記得自己一定無份,只因為我唔係仔。
無論幾無 ...

同意

大宅

kelly_chan16 發表於 17-5-22 14:58
我媽都係好重男輕女,尤其我結婚後我更加覺得!!!!

我都會係...嬲到一個點

大宅

話就話自己阿媽好,但。。。絕對不能忘記,人係會徧心,仲要記得自己一定無份,只因為我唔係仔。
無論幾無 ...

以前果代重男輕女係可以理解,我老豆老母平時對待仔女都無乜分別,但惟獨買樓佢地有幫我和阿哥。我覺得佢地已盡量做得公平,但而家呢個年代,普通人如果父母唔幫一幫,真係買唔到樓,更何況成家立室?

我地呢代當然唔會再咁重男輕女啦。但好似讀歷史咁,如果你用呢代觀值觀去評論佢地上一代重男輕女唔啱都唔公道,因為上一代好多搵食工作的確靠男人的力量,好似我父母以前做漁民,多一個男丁就係多一分力可以搵多點錢。好似而家試下特首叫你死,你會唔會?但古代皇帝叫你死,最後你真係死,大家都會覺得好合理。

記住理解唔代表你同意,但你會較容易釋懷,但你一樣唔駛跟佢地果套做人,邊個話一定要女人做晒家務,勞心勞力,你可做就跟自己果套。反正你改變唔到人地諗法,試下改變自己諗法,做人開心點。

再講我地呢代人普遍都仲覺得男人比家用、買樓都係應份,但我地下一代可能都唔理解點解我地會咁諗,因為到下一代男女搵錢可能真係差不多,什至女人搵得仲多,因為而家搵食大部份唔係靠體力,講智力講溝通講合作女人有過之而無不及。每代價值觀形成都必有原因,最忌用下一代情況去判斷上一代啱定唔啱,搵自己笨。

大宅

開心吸收勳章

回覆 s.yu 的帖子

我媽係覺得我結左婚,家務就應該我做曬又點又成,跟住我有次嬲嬲地話抵你死,做人新抱時要做曬d家務,你自己係女人但你自己都睇低左自己,所以你果陣要做曬d家務而伯娘乜都唔洗做,因為佢唔會睇低自己!!!佢冇野好講

珍珠宮

回覆樓主

D人話始終係你媽。。。得一個媽。。。忍下。。。我完全唔同意囉

樓主,你做自己應做的問心無愧就可,不能佢要點就點。做父母唔係大曬,要求仔女犧牲同時都要諗吓你比過d咩仔女

男爵府

回覆樓主:

搬出去先有下一代會較好
不過事到如今,樓主加油,明白你好唔開心

ps 一直唔認同 天下無不是之父母 呢句說話
有d父母絕對可以拎你抑鬱
有時會諗 如果命運轉一轉 改為出世係好難先懷孕嘅家庭 就會萬千寵愛在一身了

子爵府

回覆樓主:

外嫁女都比你係到住,算係甘啦!
我朋友,佢媽點都唔肯比個囡同外孫返來過夜,更加唔好話一齊住。
佢地一家三口,要租百幾呎既屋住

珍珠宮

回覆樓主:

無論父母,6299,朋友偏心我都不喜歡,所以呢類人我不會同他們交流

別墅

回覆樓主

睇完大家講既野好深感觸

複式洋房

回覆樓主

樓主,身同感受!我媽係廣東人,由阿公個年代已經重男輕女!我媽又係錫晒兩個仔,明明佢地對屋企無任何貢獻,到而家三十幾歲人,結左婚又唔搬走,死留係我外家,但從來無畀家用!
而我媽就每次到月頭又會識得追我畀家用嫁喎!佢話喎!明知兩個仔無錢又點要佢地畀家用!聽到我都好嬲!難度我租屋養仔唔洗錢?最好笑,屋企要裝修問我拎錢,我無份住嫁喎!最重要係因為佢兩個仔既另一半都係度住,佢地話要裝修過d 房!妖...住緊個兩個仔做乜唔畀錢?
呢幾年經過咁多次無理要求當我係ATM之後,我已經心淡!我唔畀仲要係我錯,係我無親情,無性喎!有咩理由阿媽會咁同個女講野?

複式洋房

回覆樓主

樓主,咁既情況都未搬走,知道你一定有難處,只可以講句加油!捱埋去,好快就見到彩虹

複式洋房

回覆樓主:

好有同感

大宅

ylyt0915 發表於 17-4-3 12:25
我同我細佬可以話無乜感情,我幫佢還太多錢。因為父母偏心,令到佢覺得佢自己係大爺,乜都理所當然,女無 ...

好同情你,重男輕女既人實在太多,我朋友同你差不多同樣情況,但佢比你決絕,佢已經唔會再理佢所謂既家,但佢每次講爸媽做既野都眼紅紅,其實佢都好傷心點解爸媽可以咁樣。天下無不是的父母係錯的,有d真係好衰。佢細佬經常要人幫佢還錢,父母一直縱容佢,最近好似借左百幾萬走埋佬...

大宅

回覆樓主

我完全明白樓主,加上親戚在龍扇風點火,永遠覺得無仔唔死得,我所以對我阿爸唔會好得去邊,因為我做咩,佢都唔會改變佢地想法,不如儲多些錢,或者買自己喜歡野俾自己好過。

大宅

回覆 ylyt0915 的帖子

父母重男輕女, 我好傷心, 如果未能原諒父母, 係唔係我錯? 未能體諒他們?

大宅

candy_keung 發表於 17-9-7 17:12
回覆 ylyt0915 的帖子

父母重男輕女, 我好傷心, 如果未能原諒父母, 係唔係我錯? 未能體諒他們? ...

我父母都重男輕女,我好想以後都唔再理佢地!
我跟老公結婚十年一直很想要小朋友,經過二次人工受精、三次人工受孕、十多次人工放胎、三次流產,最終在半年前生左個寶貝女!
我媽半年離睇我女兒不過十次每次一個鐘內就走(家住對面街)我女見親婆婆都大喊,我媽一次又一次話同b女「無緣份」佢二個孫都唔係咁(内孫)!我好傷心點解可以咁樣話個半歲bb,bb揀人好正常。佢都無當我個女係孫女,無當我係女生完都唔離睇下我(住對面街),好羡慕坐月有媽媽照顧的人....
我爸媽只錫曬敗家仔,敗家仔被騙了百多萬都係寶貝仔(錢係我爸退休金)。我被迫千叫我千萬別回去住,因為公屋無我名查到趕埋佢地走佢話,好慘邊有媽寧願個女瞓街架!
仲有好多好多數極都數唔清既事,點解我咁錫佢地佢地都可以咁對我,最重要係我個女,bb無辜架親孫就係孫外孫就睇都唔睇...

公爵府

回覆樓主:

遇到咁嘅父母,真係好慘,畢竟大家都係佢生,分得咁清楚,換轉邊個都唔爽

男爵府

無論幾無 ...
呢家呢家女先珍貴,特首都係女人,anyway. 當份工,比你住咪做家務,做多小小唔會死的心態

首頁

尾頁

跳至