婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

ylyt0915 發表於 17-4-3 03:16
話就話自己阿媽好,但。。。絕對不能忘記,人係會徧心,仲要記得自己一定無份,只因為我唔係仔。
無論幾無 ...

基本上華人社會自古以來就系重男輕女,真系好平常事。我都系,我啊媽所有資產都系俾我哥。可能系有d介意。
不過無話必然,我c6就同佢老豆無緣,一個仙都無。

複式洋房

ylyt0915 發表於 17-4-3 12:25
我同我細佬可以話無乜感情,我幫佢還太多錢。因為父母偏心,令到佢覺得佢自己係大爺,乜都理所當然,女無 ...

大家好。我回來了。這一年,真的是來回地獄又折返人間。
這一年半,中間受盡冷言冷語。還因爲有次我忍受不住,跟我媽媽吵了一架。家中裝修,因為他們找風水師看,改了對男孫好,就來個大裝修,把牆拆了,把門口也改了。反正不用我出一分錢,我也沒話說。

複式洋房

ylyt0915 發表於 18-10-30 17:23
大家好。我回來了。這一年,真的是來回地獄又折返人間。
這一年半,中間受盡冷言冷語。還因爲有次我忍受不 ...

事緣我在教訓我女兒,她說我吵著她的金孫睡覺,而同一時間,其實家中在拆牆中,誰更吵呢? 我就是,孩子做錯了要馬上教,不應該過後更說,她說我不懂教孩子。我心中想,我孩子從不主動打人不咬人,可你一手一腳教的金孫呢?我當然沒說出口。我只係講,我宜家唔教幾時教,我唔想佢地大個好似你個仔同孫咁無禮貌,咁野蠻,我媽就癲左咁鬧我。
由果日開始,我起家係一個透明人。我依然盡本份做好家務,見到我媽都有叫佢,我依然係透明!我女兒問我當住我媽問佢,點解婆婆唔應媽媽,我都唔知點答佢。而我媽,亦都唔太睬我對仔女

複式洋房

ylyt0915 發表於 18-10-30 17:26
事緣我在教訓我女兒,她說我吵著她的金孫睡覺,而同一時間,其實家中在拆牆中,誰更吵呢? 我就是,孩子做 ...

我知佢氣難下,不過我真的唔想仔女變到好似佢個仔咁不知所謂。
但是,我有一日,聽到佢同其他人講電話。佢話,起屋企,佢金孫打我仔女,佢唔會理,由得佢地俾人打,我心真係寒晒。外孫都流住你1/4血,騎唔駛咁!
仲有,吵大交前準備裝修時,佢話要買多張床俾黎幫忙既人去休息。ok 我買我收拾地方。原來,一切係我太天真,佢原意原來係要我讓仔女間房出黎。開頭我担一提意仲有間吉套房,佢話孫仔要起果度洗去廁所。我仲白痴到以為佢唔想影響小朋友,原來佢四圍同人講我自私,因為我多次聽到佢同人講電話講衣件事(我剛從外面返屋企,佢唔知我聽到)。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ylyt0915 發表於 18-10-30 17:26
事緣我在教訓我女兒,她說我吵著她的金孫睡覺,而同一時間,其實家中在拆牆中,誰更吵呢? 我就是,孩子做 ...

已經講到咁,如果係我我借錢都要搬走
以後老死不相往來
唔好再住喺娘家俾你阿媽睇死

複式洋房

ylyt0915 發表於 18-10-30 17:37
但是,我有一日,聽到佢同其他人講電話。佢 ...

自從我知佢由得我仔女俾佢金孫打,周圍唱我開始,我由心對衣個所謂阿媽寒出黎。
我一見到佢我就會掉頭走,我只要同佢同枱食飯(避唔到,食飯時間係一齊)半個鐘之內我就會嘔晒出黎,我只有等佢夜晚訓左覺我先敢去煮個麵食。
而當有外人起度,佢就會扮無野同我講野,叫做衣樣做果樣。

複式洋房

ylyt0915 發表於 18-10-31 21:07
自從我知佢由得我仔女俾佢金孫打,周圍唱我開始,我由心對衣個所謂阿媽寒出黎。
我一見到佢我就會掉頭走 ...

足足9個月時間既精神虐待,我中間自殺過。
你地會話,點解我唔搬走。我真係無能力。
我老公一個月得萬4人工,我對仔女睇病,用左十幾萬,我完全無辦法。我老爺奶奶屋又細都無錢。
我家人包括我老公,個個都話我唔岩,唔應該同我阿媽嘈,但無人見到佢點精神虐待我。
有一次,我深晚飲醉酒,聽到個女叫我,起度喊,原來係自己精神有異,滿身滿手血。。。果刻我醒啦,覺得好對唔住對仔女。如果我死左,佢哋真係無人保護。
由果日開始,我對我所謂阿媽,永遠都有戒心,我盡左本份照顧仔女,做好家務就算。

複式洋房

ylyt0915 發表於 18-10-31 21:15
足足9個月時間既精神虐待,我中間自殺過。
你地會話,點解我唔搬走。我真係無能力。
我老公一個月得萬4人 ...

當我灰心絕望時,我起網上見到人做網絡生意。坦白講,我都擔心過係呃人,但係,我既境況已經無得再差,試一下可能會有生路俾我行。
估唔到真係遇到好人,雖然我唔係話搵到好多錢,但每個月,搵多一萬幾千,我又可以自己湊對仔女,對我黎講係好幸福既事。
我只要還清仔女睇醫生果d 錢,我就可以逃離地獄。
而且做網絡生意,我識左一班為家庭努力既媽媽,感覺唔再係自己一個人。
唔係賣廣告,不過如果大家面對困境,又好似我咁無路可走,可以搵我,試下網絡生意,俾條生路自己試下。

我都唔會再自殺咁笨。
當我搵到足夠即錢,就會bye bye 佢條尾,等佢攬住敗家仔過世

複式洋房

wing514 發表於 18-10-31 14:09
已經講到咁,如果係我我借錢都要搬走
以後老死不相往來
唔好再住喺娘家俾你阿媽睇死

因為仔女睇病,已經用左十幾萬,老公又搵得少,我地可以話係山窮水盡。連保險都賣埋。。。
不過我宜家做網絡生意,有左收入,慢慢還緊錢。
到我還清左,就會bye bye 佢條尾

男爵府

呢啲父母真係唔好指望咁對個女,而想風光有面嗰陣就想靠個女,人心始終係會識淡架

禁止訪問

男爵府

樓主加油。
呢類呀媽好討厭

大宅

樓主加油,啲衰人臨尾幾年有報應的。

大宅

ylyt0915 發表於 18-10-30 17:37
但是,我有一日,聽到佢同其他人講電話。佢 ...

你老母禁仆街既
如果係我同拒死過都似

首頁

尾頁

跳至