自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

我都試過 2 字壓到 12, chi gun. 晒時間

大宅

mickeymok410 發表於 17-4-5 11:56
如果覺得人獅子開大口就唔好叫人嚟見啦,人地一早寫明又唔係嚟到先講,浪費大家時間。
...

咁都要見左先架~或者公司要求同個求職者有出入呢⋯⋯我有朋友做人事部,區話有D求職者一坐低就狂眨眼,睇得出對方壓力大超緊張⋯⋯

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

vivibabyvivi 發表於 17-4-5 11:48
鬼叫有啲人獅子開大口咩,有啲人工市價二萬既工有人叫夠三四萬朋友做HR講既 ...
咁又真係 . . .
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

Fion_Chan 發表於 17-4-5 23:56
我幫公司請人都會睇住人地嘅expected salary 來叫人interview。其實in 人都要時間咖,就算HR 自己好得閒係 ...

多啲你呢種hr就好,而家見工真係好慘,見完乜都岩,係人工唔岩,

大宅

我都試過這樣,地點係由東去西,去到壓一半都唔只,仲問我有無興趣做義工,
做幾日,見完真係勁嬲,覺得比人玩一樣

珍珠宮

good_pig 發表於 17-4-6 08:05
有d仲賤係返返下先講
咁好慘呀,一係硬食,一係裸辭
再分享多啲

1.我阿妹
佢去外國讀書前搵暑期工,睇中左一份暑期芭蕾舞老師,見嘅時候,人地話校長去左旅行,校長個秘書定朋友黎代校長見工,中年女人,佢完全無問我妹對跳舞方面嘅野,係度講低能野,知道我妹去外國讀書,暑假後都不會變做兼職導師,就鬧佢忘本,講埋曬啲毛主席萬歲,無共產黨就無中國,所以讀書應該去偉大嘅祖國度讀,跟住又話睇我妹嘅面相,註定有一個家姐一個妹,我妹話佢得一個家姐,個女人話咁肯定你阿媽落左你阿妹無話你知啦。返家後阿妹講返見工經過,聽到父母都把幾火,後尾有請阿妹,但阿妹都吳做
2.老公個妹
當時佢剛大學畢業,我未識老公嘅,姑仔去見工,中年男人。見完之後個男人問姑仔有無拍拖,姑仔無,個男人話佢好憎人拍拖,因拍拖係一件會影響公司的私事,搞到啲人放工即走不ot,姑問你地ot有無補水同o到幾點,對方話要到十一點,放工即返家,第日即返工,無補水,姑已經覺得好有問題就話咁你要人放工後幫你做免費勞工咩,佢話做人應該有無私的精神,返得工就應該預左一日廿四小時都比曬公司,姑係火爆嘅人,同佢嘈左獲就走了

珍珠宮

小金鳥 發表於 17-4-6 11:54
我都試過這樣,地點係由東去西,去到壓一半都唔只,仲問我有無興趣做義工,
做幾日,見完真係勁嬲,覺得比 ...
我試過讀大學時搵兼職,比人問我不如做義工,會出返證書比我囉,真痴線

侯爵府

畀面勳章

引人去見工,去到又另一回事

禁止訪問

伯爵府

小金鳥 發表於 17-4-6 11:54
做幾日,見完真係勁嬲,覺得比 ...

笑笑口答佢『我都有做開善終服務嘅義工,你有需要可以經 xx 機構聯絡各義工咖! 』。

伯爵府

我見過一份話請倉務文員, 點知去到, In 我的人話要日日去病房, 處理家屬問題...
(係一間療養院)

好心一早份工title , 就寫明啦, 完全誤導我去見

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

12,000呢個價,都難請到人。

男爵府

回覆樓主:

下。。。。我仲以為搵2,3萬係好common終於有d正常既jm

複式洋房

回覆樓主:

sales同secu都唔止12k啦。啲公司請親人都壓價

別墅

樓主唔好灰心
前年我見而家呢間公司,另一個post,HR 佢開比我舊工多1k,但返多好多個鐘,我企硬自己expected salary,講明冇呢個價或以上唔洗再打嚟,差不多1 年後,佢哋打嚟叫我in 而家我呢個post,人工比我expected salary 仲要高tim

有料的話,唔怕企硬

祝快d 搵到份好工

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

baubauzz 發表於 17-4-5 11:37
岩岩見完工, 我send cv果陣打左要求人工係17k, 傾到最後問我12k得唔得? 仲話比唔到咁高我 (12k仲低過我而 ...
樓主真係慘, 咁樣白白徙了時間同假期。
壓1千都尚可接受....爭5K, 佢真係傻架?
Childhood is journey, not a race.

大宅

回覆 Mikor 的帖子

咁都得!
借問聲係咩類既工? 零售? 人工好高? 講明無補水? 仲有人去做? 當人傻架咩~

公爵府

好過dhr明明你唔符合佢要求又要叫你見,失業都要俾人笑,痴x線

禁止訪問

大宅

好多年前,send 左信,電話打來叫我見工。我問佢睇左expected salary 未,俾唔俾到呢個價,佢話冇問題,我先去見。
最後,請左我

首頁

尾頁

跳至