少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

其實駛唔駛一出世就同佢全英文???

水晶宮

kerorocookies 發表於 17-4-5 11:41

点解要同bb 講英文???

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我d仔女出世後,我戒雙語講野,亦嚴禁佢地同我講英文。

大宅

順其自然

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

我基本母語是英文,中文都是番左香港識左老公進步左好多⋯ 所以我想小B 出世就同佢講英文⋯ 但是好似又有啲怪怪咁⋯ 一個淨講英文⋯一個淨講廣東話

子爵府

kerorocookies 發表於 17-4-8 12:58
我基本母語是英文,中文都是番左香港識左老公進步左好多⋯ 所以我想小B 出世就同佢講英文⋯ 但是好似又有啲 ...
Okay woo, 不要一人講兩樣.之前有本書講過如果同時有幾個操不同語言的人同小朋友講野,小朋友係可以同時學會的,但重要係一個人不要時中時英,這樣小朋友分不到會亂

大宅

開心吸收勳章

pigmei 發表於 17-4-10 14:23
Okay woo, 不要一人講兩樣.之前有本書講過如果同時有幾個操不同語言的人同小朋友講野,小朋友係可以同時學 ...

子爵府

回覆 kerorocookies 的帖子

你全英文就唔怪,但不好時中時英。

別墅

其實我覺得唔洗刻意去同個小朋友講英文既,我三個小朋友由細響屋企我地兩公婆都一定係同佢地講中文,佢地都係讀國際學校,響學校自己會轉番講英文。如果響屋企都已經要講兩個語言既話會好混亂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kerorocookies 發表於 17-4-8 12:58
我基本母語是英文,中文都是番左香港識左老公進步左好多⋯ 所以我想小B 出世就同佢講英文⋯ 但是好似又有啲 ...

你既母語係英文, 咁咪用番你既母語同小朋友講野. mixed couple 都係咁教架啦, 咁就唔怪. 如果你本身母語係中文, 夾硬用英文同小朋友講野, 咁做未必係好事.

我屋企係三語環境, 我同老公各自教自己既母語, 我同老公同英文溝通不過我地唔俾小朋友對住我地講英文. 而家我d 仔女對住我同我老公係用唔同語言溝通. 我儘量戒bilingual 咁講野, 亦唔會俾小朋友對住我講外語.

如果周圍得你一個人講英文, 你有心理準備小朋友將來未必跟你咁多, 反之亦然. 用母語同小朋友溝語點都到肉d 又親密d, 但到小朋友大d 選定一種母語時, 同時兩種語言水平有差距時, 你要佢講另一種語言的話, 佢寧願收聲都未必會講, 我兩個仔而家就係咁.

大宅

同佢講你覺得講得最舒服的語言

琥珀宮

kerorocookies 發表於 17-4-5 11:41

咁你預佢會抗拒學中文

子爵府

親子王國15週年勳章

我覺得如果你英語講得唔通順,就唔好逼自己全英,到時候你辛苦,仔女都未必學得好。

我阿媽同我講客家話同廣東話,一時時會用英文。但係如果一用英文,就一定要全英,句子唔可以中英夾雜,更加唔可以 Chinglish。阿爸就平日講廣東話同普通話。結果,客家話、廣東話、普通話、英文依家都算流利,去埋英國讀語言學。我認識嘅英國人,有唔少都係移民家庭第二代/混血兒,講波蘭語、阿拉伯語、印度各種語言都有,但係佢地父母唔會講該語言同英文夾黎用。

所以雙語/多語環境唔係唔得。我補習對姐妹讀國際學校,佢地溝通會講英文,但係同父母就要講廣東話。佢地唔鍾意架,不過佢地父母話唔想佢講句子中英夾雜。

之前係餐廳,隔離對父母對個 3 歲女女講 "You play ball"/ "You draw draw", "You want to eat what",聽到我登個妹妹可憐。咁樣倒不如唔好講。

珍珠宮

王國教室勳章

我母語是英文+廣東話,一直有學中文,所以我主要同小朋友講廣東話。
老公只識英文,廣東話仲學習中。
所以兩種語言都會講,小朋友都ok。我就集中力量俾小朋友學中文。

禁止訪問

複式洋房

do it naturally

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

接觸外語越早越好

別墅

hudsonchui 發表於 17-10-30 15:52
接觸外語越早越好

越早接觸當然越好, 但語言係親子溝通的一種方法, 用自己最親切的語言最好。 我朋友在外國生活, 怕小朋友唔識英文,返學俾人蝦, 就同佢講英文, 而家小朋友大左, 講野深入左, 我朋友反而唔識用英文回應, 好似有代溝咁

首頁

尾頁

跳至