少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

6歲

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 yuen061 的帖子

你現在可以開始慢慢訓練,看她願意與否,因每個小朋友自理能力不同。我跟仔仔說 K3暑假一定要學會自己沖涼,因為小一生不可以大人幫手沖涼的。

別墅

回覆樓主:

6歲

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

Three year old but I help him wash head first

男爵府

5歲

大宅

減齡達人勳章 食得好勳章 親子王國15週年勳章

K3左右開始訓練下,到小一就正式自己沖。

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章

我記得我係一年班先開始自己沖涼。

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

4歲可以慢慢開始!
可以逐部份放手俾佢自己清潔

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

6歲 , 升小一

大宅

虎到金來勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

6歲, 開頭要睇住佢, 教佢有咩地方要注意, 慢慢就可以等佢自己沖

大宅

4-5歲都可以比佢地試下

大宅

2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

我仔5歲開始自己沖, 開頭我會睇住佢沖, 睇幾次就可以自己沖啦

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 美好大世界2017勳章

升小學前嘅暑假開始教

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

6歲 , 升小一時開始放手俾佢自己沖

大宅

回覆樓主:

咁著3,抹身抹頭要幫佢定直接放手比佢自己做呢?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

K3夏天可以試下。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我女五歲,近排開始俾佢自己沖了

大宅

2018復活節勳章

yuen061 發表於 17-4-8 11:51
我女4歲半,幾時開始比佢自己冲涼比較好?
沖涼就易D,洗頭有小小難度,我都想比佢自己學沖涼洗頭

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

5 歲

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

yuen061 發表於 17-4-8 11:51
我女4歲半,幾時開始比佢自己冲涼比較好?

我仔6歲自己冲,初頭都要喺隔離睇住,因為驚佢玩水或者冲得好求其

首頁

尾頁

跳至