親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

Day 1:台中->清境
朝早7㸃幾機,大概個半鐘頭到台中機場。機場好細,一出就見提款機,有便利店及中華電信賣電話卡(要出示台證及passport)

之後由包車司機載到清境,大概2小時車程。上山時都是彎路,容易暈車就最好自備嘔吐袋。司機是呢度jm介紹的朱大哥,接機雖然係由朱大哥的朋友頂替,不過都一樣好好人,好熱情邊揸車邊介紹清境有關玩的食的。此程車費NT2000(1家4口)

中午到達民宿-黃慶果園。訂的房為温馨4人房,由於3點先可以取房。所以前台職員先安排寄存行李,然後俾左張清境既地圖俾我地,教我地可以去邊到食飯同接載服務的範圍。

我地由民宿往上行大概5分鐘就見7-11,有幾間餐廳。求其揀左叫"雞大王"的,本來想叫d小炒,點知坐低先知只可叫套餐,結果叫左3-4人餐,四餸一湯,特登加NT400由切雞轉烤雞,共NT1600。成餐飯除了雞油飯比較特別,其他都好一般。

食飽又行返民宿,由佢地車我地去青青草原。農場有兩個出入口。記得要由上而下咁行,入場費NT510(細仔4歲好似免費),一入去自行蓋手印可於當日無限出入。農場好大,風景好靚,步道好行,指示亦好清晰。去既當日係當地假期,所以有綿羊show睇,平時要週末先有。埸show一般般,主要睇個鬼佬剃羊毛,同觀眾互動遊戲。成個show大概半個鐘,完show後可自費騎馬行一圈。

之後沿步道一路向山下行,沿途都有3幾隻羊,臨近出口就有成10幾隻。之後再一路行,就有馬show,由班蒙古人騎馬做下d高難動作。之後繼續行就去到紙箱王,小小的,如果喺裡面用餐到指定銀碼就送小瑞士花園門票,或可自費入小瑞士(門票向民宿買會平d)不過我地冇入。再行落就係廣場,有starbucks, mos burger, 7-11,50嵐,其他餐廳同手信店。行晒已經近6點就打返黃慶叫人接我地返去。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

入房前,借玩具同dvd(free)。入到房,好大好靚,樓底高仲有小露台,小朋友好開心。雖然訂唔到佢地最出名既樹屋,但對呢間房都满意。之後再坐民宿車去法國小鎮買外賣晚餐。

題外話:清境都是馬路為主,日光日白行人靠馬路邊其實都危險的,而晚上黑麻麻又冇路燈,基本上冇車都唔會出去。如果唔係自駕,建議揾間有接載服務的民宿會比較好。

天氣方面,4/4當日天氣好,冇雨冇霧。超大太陽。喺青青草原時曬到暈,但一陣風吹過又會覺得涼涼地。晚上得返10度,要著薄羽絨外出。

別墅

cyan_tang 發表於 17-4-8 19:00
入房前,借玩具同dvd(free)。入到房,好大好靚,樓底高仲有小露台,小朋友好開心。雖然訂唔到佢地最出名既 ...

我都plan 左台中入台中出五日四夜
求行程(emoji)(emoji)

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

Day 2: 清境->埔里->日月潭

11點check out,本來呢程車只係點對點由清境去日月潭(NT1500),不過朱大哥知我想去埔里買酒,佢見順路就載我地去不另加價,沿途又介紹四週景點同歷史背景,超讚!

一到埔里,我地直奔1樓,快速行咗一圈,買左支20年份既紹興酒(NT1000),再落地下買支愛蘭白酒(NT450)。呢度既小吃同手信主要都同酒有關的。

之後再去日月潭民宿-原森林。check in之後又係要3點先可取房,所以寄存行李後,又向民宿買船飛[環保電動船NT 150位,大小同價/電油船就NT100,我地揀前者]網上見過有人去到碼頭先買飛,唔知價既以NT300買一張飛!!!

攪掂後,朱大哥堅持載埋我地去水社先走,真係好好人

去到水社碼頭,揾返自己既船,飛上有船期表,一般30 mins一班。第一站,玄光寺,指定動作買阿婆茶葉蛋,NT50/4顆。然後沿石級上,間廟極細,係廟外既日月潭石碑影完相就閃人,剛好趕及班船去下一站,伊達邵。

伊達邵條街主要賣手信,小食同餐廳。出名紅茶同山豬肉。求其試左山豬肉串,香腸,蝦餅,烤麻糬串(麻麻地),紅茶雪糕,珍珠奶茶做lunch。見有人排隊買麻糬手信,但試食後覺得太甜無買,反而買左紅茶蛋卷(NT 1000/6盒)。然後又趕及下一班船回水社,見已經4點幾就打返原森林接我地返去。

大宅

畀面勳章

celia_yip 發表於 17-4-8 19:21
我都plan 左台中入台中出五日四夜
求行程(emoji)(emoji)

因為打得慢,晏少少再繼續

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

由水社返民宿要3幾分鐘車程,但要行返去就幾乎不可能的。呢度有個極不愉快的插曲。話說我地本來冇諗住去日月潭,更冇打算去過夜。不過當初訂黃慶時,因訂唔到樹屋,咁佢地既職員就"好熱心"推薦我去原森林,話個邊有滑梯型親子房bla bla bla..當時先知原來兩間民宿係同一老闆。初頭冇打算去,但後來上網睇過滑梯房覺得兩個細路一定鍾意,所以就同黃慶既同事講訂埋房。但問題就黎喇,可能我先入為主,一心以爲對方幫我揾既房係滑梯房,所以當佢覆我時列左三間房俾我揀,我就confirm左要森林四人房,但原來佢俾嗰三間房都係冇滑梯。所以到拎房時先知森林四人房不等於森林親子房,後者.先有滑梯而我又一直以為自己book既係後者。

當時心情極失望,激動同無奈。同老闆反映不满,當初明知冇晒親子房就咪鬼同我講原森林有滑梯房,冇都唔緊要,可以同我講聲冇房但可以考慮其他房嘛(當然,如果一開始知冇房我就梗係唔揀佢啦)我都有理虧既地方,冇睇清楚房名就confirm,就當我太信佢地而自己又鬼揞眼啦!但呢個係好好既教訓。最後,對方覺得雙方都有問題,為表歉意就退左NT600當補償。

擾攘一輪後,小朋友就落樓下整免費diy下午茶,而我就留係房調整下心情。原森林既位置其實幾山卡拉,外面除左馬路還是馬路。所以,晚餐又要出水社解決,本來想食日月餐坊(網上多人推薦),點知執左笠!真係諸事不順既一天,行左一圈。最後係大淶閣對面既餐廳買外買返去食,味道不過不失。

民宿又係有免費玩具借,叫做可以俾小朋友消磨時間。 所以,個人覺得去日月潭唔係想去文化村玩既話,唔需要過夜。就算要都建議住水社或伊達邵會比較方便。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

Day 3:日月潭->車埕車站->集集->妖怪村->大坑紙箱王->風車大道->高美濕地->台中逢甲hotel 7

今日既行程係朱大哥安排,本來我地既plan係極hea,只去妖怪村,高美再回台中。不過,朱大哥話時間捉得緊既,真實可以多去幾個地方。佢仲話為左彌補昨天的不愉快,希望今日既行程可以令大人細路都盡興。其實真係好感動,再一次要多謝介紹佢既jm

反正原森林冇野做,所以提早1個鐘,10點check out走人,先去車埕,車程大概30 mins..四週行下影下相買下手信又一粒鐘。之後坐火車去集集(朱大哥揸車去集集等我地)起初以為係舊式火車,但原來同kcr冇咩分別。由車埕去集集大概10多分鐘既火車程。

一到集集,只係係出口影幾張相就走人。然後就火速出發去妖怪村,車程約1 hr,山路彎位多。妖怪村唔算大,但好有特色。好日本feel,小朋友見到d妖怪擺設都好開心。由於要趕下一個行程,所以只逗留1hr 15 mins..只夠行一圈影相兼食少少野。如果慢行,睇下手信,坐低慢慢食野係可以玩到3個鐘。

小食試左蝦餅(好味),眼珠湯圓,枯麻燒,奶茶同芒果冰沙。因為錯過了出名既咬人貓麵包出爐時間,所以無緣一試。

下一站,大坑紙箱王,因為係總店,所以大好多。110cm以上小朋友半票,2大2小共NT600,不過飛上有NT300 coupon可以用黎消費。飛上有8小格係俾大家係唔同既位置蓋印仔,儲齊8格可以上1樓換小禮物。呢個時候,朱大哥主動話幫我地吸印同換禮,叫我地盡情去玩。再一次覺得book到佢係呢次旅行既一大bonus!!

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

一入紙箱王,就俾門口粉紅色成層樓高既滑梯吸引。小朋友玩完又玩,開心死。四週擺設都好可愛。裡面整緊火車軌,遲d入面就可以玩小火車。另一邊有條短d既滑梯,小朋友又係玩完又玩,high爆。除左紙製動物,仲有真松鼠睇!

小食試左雪糕同炸菇(好味)

留左個零鐘到4pm..為趕及到高美睇夕陽,所以又急急腳走人。車程大概1 hr,先去地標風車大道影相,再過隔離高美。高美風景好靚,行人木橋兩旁有超多蟹,有弹塗魚同白鷺。兩邊係保育地區,只可以睇唔可以行落去,要行到橋既盡頭先可以行落濕地。以為會有好多蟹同魚,點知除左螺仔咩都唔見。小朋友挖下挖下地,叫做過瘾下。冇幾耐就慢慢潮漲返,正打算行返去時,突然四方八面好多雞泡魚唔知邊到走出黎,極速四圍游黎游去,條條都有手掌大,大人細路都依嘩鬼叫,狂追捉魚!

當日雖然冇雨,但夕陽唔算好靚。去濕地建議換短褲同自備拖鞋,冇都唔緊要,入口有拖鞋賣(NT 4x已經有一對),沙灘套裝玩具NT80

行程接近尾聲,要返台中嚕!車程大概45 mins。玩左成日,9 hrs包車用左NT3800

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

返到酒店放低行李就行走夜市,由福星路入口入,左轉右轉突然好似有d 迷失。除左食檔,兩邊亦有不少商舖。冇撈金魚/蝦檔,但有射擊/射汽球/擲球同夾公仔攤位。

小食試左黃金左腿(NT80),豬寶盒(NT 80),超長薯條(NT120),牛肉粒(NT100),魯肉飯加滷蛋(NT45),大西瓜汁(NT40),苦瓜汁

由逢甲路行返Hotel 7約10mins..其實蠢左,後來發現任何公車都到酒店,只係兩個車站,用悠遊卡坐公車,十公里內仲要係免費既!

Hotel 7四人房超大,又抵住,頂樓有足球機同免費冷熱野飲同芋頭冰提供。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

Day 4:逢甲->科博館->光南大批發->逢甲夜市

食完早餐已經成10點,打算坐125號公車去科博館。但呢架車疏到離晒譜,miss左9am班車要等到11:40先再有車。當時外面落大雨,又未夠鐘。唯有上頂樓hea下。

由逢甲去科博館要25 mins,去到已經12點鬆d。到埗後,第一時間上網check下回程班車幾點,下一班車要等到2:40,所以玩左2 hrs多d。其實2 hrs只夠去科學中心,冇時間睇文化館(最近主题為敦煌),冇時間去太空館睇3d電影,冇時間去對面行植物園。如果夠腳骨力,真係可以係度消磨大半日。

科博館有自動售票機,6歲以下免費,6歲以上學生NT70,成人NT100。內有不同主題展示館,1樓仲有個mini zoo。2個小朋友返香港後都不約異同話想再去科博館,真係估佢地唔到。

跟住坐返125號車返逢甲食lunch, 4碗拉麵都只係NT340,味道不錯,真係抵呀!食飽就行返去光南大批發,除左買文具,卡類外。仲有開心大發現,見到妖怪手錶文具福袋,買左3份,每份只係NT99!內有記事簿,八達通套,散字包,貼紙,筆袋,膠水,梳,鏡梳,銀包等,抵到爛!!!有隻女仔可愛動物款福袋仲平,盛為NT79!送禮自用都好ok!!

晚餐又係夜市解決,試左蝦餅,蚵仔煎,黃金右腿(左烤右炸,個人覺得左好食d)
,熊手包連薯條套餐(NT99),韓式炸雞大份(NT100),魯肉飯加超長薯條again,fun.煙餅~>好似食乾冰既感覺,入口即咬就會口鼻出煙,食前要fing幾fing先可以入口。初初係幾過瘾,食多幾粒就覺得煩。大西瓜汁(NT35),鳳梨汁(NT15咋)

夜市小食都係邊行邊食先好味,但帶住兩件細就唔方便,吓吓買完返酒店先食,味道就扣左分lu。

大宅

別墅

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

Day 5:機場
呢日因為早機返,所以一食完早餐就要去機場,車程30 mins,NT600。

如果有多一日時間可以考慮去氣球博物館,呢個都係司機推薦。分兩種:如純參觀walk in就得,如要diy整氣球就要预先網上預約。

上網又睇過另一個點好似幾啱小朋友去玩,赤腳丫生態農莊,大人可以飲下野食下野,細路可以自己玩。

見好多人去彩虹眷村影相,係逢甲有公車去,有時間都可以去下。

如果我冇住原森林,一定會考慮住妖怪村,第二朝仲可以行埋個森林,咁樣個行程會再豐富d

同妖怪村類似既有桃太郎村,不過司機話一般啫,自己網上睇過都好似唔吸引。

別墅

cyan_tang 發表於 17-4-8 19:24

Day 2: 清境->埔里->日月潭

請問日月潭適合小朋友嗎?有無妖怪村住宿推介?謝謝

大宅

畀面勳章

celia_yip 發表於 17-4-9 14:13
請問日月潭適合小朋友嗎?有無妖怪村住宿推介?謝謝

你小朋友幾大?如果太細對佢地黎講可能幾悶,得風景,坐船,踩單車。又或者.可以坐纜車去文化村就多d野玩。
我見妖怪村入面得一間酒店,上網可以揾到

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 cyan_tang 的帖子

請問Hotel 7的早餐豐富嗎?是不是自助餐形式?大概有甚麼種類的食物呀?

公爵府

回覆樓主:

樓主, 想要包車資料, 謝謝

禁止訪問

大宅

畀面勳章

EggBB 發表於 17-4-9 15:03
回覆 cyan_tang 的帖子

請問Hotel 7的早餐豐富嗎?是不是自助餐形式?大概有甚麼種類的食物呀?

我覺得ok..自助式,款式連續2日都唔同。
兩日包括有腸,蛋,菜,飯麵,魚,包,薯餅,薯條,蛋撻,小籠包,麥樂雞,沙律,水果...etc
飲品:咖啡,茶,豆浆,橙汁

大宅

畀面勳章

GraceLui 發表於 17-4-9 15:50
樓主, 想要包車資料, 謝謝

pls check pm

首頁

尾頁

跳至