自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就黎6歲, 夜晚瞓覺磨牙好大聲, 點算?

大宅

我都想知,小朋友4歲,磨牙好嚴重⋯

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔3歲, 都係。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

meow_day 發表於 17-4-10 15:19
我仔熱氣時就會咁,我會畀五花茶佢飲,飲完就冇事

wcpcelia    發表於 17-4-11 11:22

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

寶妮 發表於 17-4-10 15:48
我都想知,小朋友4歲,磨牙好嚴重⋯
你小朋友幾時開始有磨牙?
我仔磨左成大半年, 一時時會好大聲咁(格格聲) 好得人驚, 我最驚磨壞D牙

伯爵府

jessicaxu 發表於 17-4-10 16:15
我仔熱氣時就會咁,我會畀五花茶佢飲,飲完就冇事
唔該哂!!

大宅

回覆樓主:

我仔都磨。好驚。

男爵府

夜晚訓著左會有一两下磨牙聲
我都怕
不過唔係持續不斷

大宅

我都仲磨緊牙
心火盛係甘

子爵府

以前照顧一個小朋友都係咁,初初見到佢D 牙好細粒,以為天生。

後尾至知,原來佢晚晚都會磨好耐牙,磨到「依依」聲,我試過想整停佢或整醒佢都無用(佢瞓得好稔)。

之後同佢父親講左,但應無跟進到

珍珠宮

meow_day 發表於 17-4-10 15:19

我會帶阿仔睇中醫,食完個晚真係少好多磨牙。又無咁燥

wcpcelia    發表於 17-4-11 11:22

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

中醫話:心火盛;西醫話:呼吸既問題(類似睡眠窒息症);精神科話:有壓力。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

meow_day 發表於 17-4-10 16:16
你小朋友幾時開始有磨牙?
我仔磨左成大半年, 一時時會好大聲咁(格格聲) 好得人驚, 我最驚磨壞D牙 ...
我仔3、4歲開始,初初會煲開奶茶或竹庶水,依家13歲他自己會去飲涼茶。因他飲完就唔會磨牙,而且牙醫睇過話冇問題,所以我仔唔使整牙套

伯爵府

itdididi 發表於 17-4-10 18:21
以前照顧一個小朋友都係咁,初初見到佢D 牙好細粒,以為天生。

後尾至知,原來佢晚晚都會磨好耐牙,磨到「 ...

我都試過推下佢,換個姿勢,但過一陣又磨過

伯爵府

小草王道 發表於 17-4-10 18:21
我會帶阿仔睇中醫,食完個晚真係少好多磨牙。又無咁燥

唔該哂,咁我同佢睇下中醫

珍珠宮

meow_day 發表於 17-4-10 19:00
唔該哂,咁我同佢睇下中醫

我仔食西藥食得多,都會出淡汗,磨牙,訓覺訓覺唔好。我就會同佢睇中醫,食返5日中醫粉。咁就好。基本上第一日食就見效。會少磨牙 又會訓得淋好多

伯爵府

LizChan11 發表於 17-4-10 18:42
要睇牙醫,我都有磨牙好嚴重,啲牙會有裂縫同易蛀要帶牙套瞓

咁嚴重

大宅

畀面勳章

早個禮拜我個4歲女都磨得好勁(平時無嘅)!我估緊會唔會關佢有少少咳,氣管唔舒服事,但果幾日愈來愈磨得大聲,我上網睇,樓上jm講嘅都有:熱氣,壓力,玩得太癲。。。甚至有人話生蟲都會磨!
我再見到磨牙其中一個原因係缺乏維他命D/鈣!鈣就應該唔會缺乏,但維他命D真係唔出奇!所以第二日即刻比佢晒下太陽,順便放下電,果晚果然無左九成!

首頁

尾頁

跳至