自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

係人唔係?

男爵府

回覆樓主:

一對畜生!

大宅

瀟灑兔兔 發表於 17-4-11 21:40

上次去堂哥婚禮都係咁 開晒席都仲企晒係度 招呼都無 真係 ...

我家姐結婚, 我真係一家3口係攝位坐, 仲係男家戈邊d淨位檯一個人都唔識, 當時我又冇咩野, 都係食飯啫, 又唔係聚會, 自己家姐嫁 都忙到癲, 唔通自己係佢親細妹都唔識做 揀位坐咩, 所以家姐敬酒, 送客都冇我份, 但我又見我哥哥可坐主家席(未婚), 有幫手敬酒送客, 所以我都唔知係咪嫁左細妹唔駛幫手做呢?~

侯爵府

tansyneko 發表於 17-4-12 00:38
其實唔好再理個仔啦,父母當生少個,親戚當無依個姪啦,唔好理佢自生自滅!明知唔咬弦到咁,黥解仲要叫埋佢 ...

睇得出對父母錫個大仔多,可憐另外幾個,還眼望望想個仔返

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

冇得救,當生少個

子爵府

李豆豆 發表於 17-4-11 21:29
係,睇得好辛苦....
我好努力地睇晒

原來唔係得我一個睇唔明,每粒字都識,但擺埋一齊竟然睇唔明

子爵府

李豆豆 發表於 17-4-11 21:29
係,睇得好辛苦....
我好努力地睇晒

我都好努力咁睇曬

男爵府

Huuu 發表於 17-4-12 08:25

係呀,個仔會返,分錢果時會返羅,仲係到發夢!!叫佢地清醒下拉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

其實父母心態係咁,你唔需要睇唔過眼把人地既家事,搬晒上網架,你有冇問過人地想唔想你post晒出黎架?佢地根本個心願就係望個仔返,佢地係要咁先開心,或者當局者迷,或者心寬,是他人的選擇呢,你又可苦這樣做呢?
心痛佢,只需要聽佢傾訴下就可以了,意見都唔需要比了。

水晶宮

tester5 發表於 17-4-12 09:30
其實父母心態係咁,你唔需要睇唔過眼把人地既家事,搬晒上網架,你有冇問過人地想唔想你post晒出黎架?佢地 ...

講左咁耐、一個願打一個願捱、其他仔女都係、父母係咁都仲對呢個家有咩妄想呢

男爵府

有冇人覺得樓主一家太多塘邊鶴對個對新人指指點點

如果我係個個新娘,我會同佢成家斷絕來往,或者直接唔嫁..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 17-4-12 09:32
講左咁耐、一個願打一個願捱、其他仔女都係、父母係咁都仲對呢個家有咩妄想呢
...
認真講呀,一家唔知一家事,真係有親戚主動走黎問我意見,我都著實唔敢比,之吾以對就算。唔想自己既意見,影響到別人一世~~負擔唔起呢!

男爵府

namnamnamlolo 發表於 17-4-11 23:02
新人係有問題
但唔明點解父母想知d親人封幾多錢黎做乜?
請帖係用父母名義發俾各親戚, 理論上人情係俾父母而唔係俾新人, 父母要求人情表清楚各人俾幾多, 下次人地有喜事可以封返咁上下俾人, 唔使失禮

男爵府

老實講, 呢D係父母造成, 一個願打一個願捱. 偏心的父母只會令其他子女覺得不公平, 影響埋關係.

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

MISS_MEOW 發表於 17-4-12 10:34
有冇人覺得樓主一家太多塘邊鶴對個對新人指指點點

如果我係個個新娘,我會同佢成家斷絕來往,或者直接唔嫁.. ...

比n對眼,n把口喺背後話,重要send埋短信說教
然後重要比人話啲人情係俾面佢地父母老爺奶奶
我諗個對新人係想同依啲所謂親戚斷絕來往所以先絕到用白信封比返錢,永遠冇拖冇欠

子爵府

自己攞嚟,d咁嘅仔,當生少個!

男爵府

睇到1999

疑問一,坐位個度...
嗱我唔係幫任何一邊,因為我根本都唔知上文下理
我自己搞擺酒都試過俾自己阿媽FAKE一鑊甘
一早問實佢要幾多圍,到BOOK左,又話唔夠,
無啦啦生多成圍既人出黎
呢D例子我相信大有人在
所以好奇,到底係新人預人數失準
定好似我咁,俾4大長老FAKE左一鑊呢?
同埋唔俾加圍,其實岩一半
如果佢擺既圍數唔多,好似10圍內
有時真係果個AREA得咁多就咁多
假設你已經BOOK到盡10圍,係真係冇可能生多一圍出黎俾你
自己親身經歷,阿媽話想加,我問左真係冇得加俾我

疑問二,退人情俾人
嗱,我又要聲明,我係唔知上文下理架
新人品格我唔知道
但係,如果有三姑六婆係BIG DAY嘰嘰吉吉而又搞串個PARTY
我覺得PAIR 新人退人情俾佢又有GUT屎喎
你搞串我個party,我彈你鐘囉
你俾得咁唔爽,我夠受得唔順咯
而家d後生好有火架,掟返俾你頭也不回啦
(可能俾著有人激我c6都會咁)

白信封個度,唉,上左年紀 / 做左C9就話識呢D人情世故
後生個D唔會諗呢D架,分分鐘我屋企隻C6都可能咁檥俾錢人
冇野裝,咪用信封裝囉
呢PART就比較marginal case,本身睇新人唔順眼咁梗係會向個方面諗
但外人黎睇... d後生真係會唔識 / 唔理 / 唔避忌

綜合,
樓主你其實有冇上文下理俾人睇返呢?

男爵府

回覆 Dalmatian 的帖子

由第1日已經咁多親戚係到指指點點,用長輩身份DARK佢地,真係煩到..
呢D 群眾壓力只會係D唔敢出聲既怕事鬼身上WORK

睇樓主講個位新娘同新郎啦咁有自己想法,個反彈緊係大啦

男爵府

回覆 yui1625 的帖子

佢有呀.開左好多個POST數佢呢PAIR新人架啦.初初睇都覺得對新人好CHEAP.宜家睇得多覺得過晒火
其實唔知樓主同對新人咩關係? 我估係大表姐?

首頁
34567...9

尾頁

跳至