美容扮靚

跳至

首頁
12345...26

尾頁

水晶宮

smartcash 發表於 17-4-13 12:40
回覆 Elenalan 的帖子

您覺得Skinceuticals 的 CE Ferulic 好用定 SkinMedica 的 C+E 好用呢? Sorry 太多 ...
兩隻效果都好, 但質地唔同, CE 係oil serum, C+E係Silicone based, 質地silky, creamy。各有喜好。

SkinCeuticals CE係15%左旋C(L-ascorbic acid)用ferulic acid去穩定
SkinMedica C+E有10%L-Ascorbic acid + 5% Ascorbyl Tetraisopalmitate (VC-IP/脂溶性VitC, 比左旋C穩定)

CE係用dropper, C+E係pump裝, 所以C+E保鮮度高d。

男爵府

謝謝!

男爵府

解釋得好詳細呀, 謝謝! 我知Skinceuticals CE係可以做完laser用的, 一般的維他命C唔可以。O甘SkinMedica C+E 做完laser用唔用得呢?

水晶宮

smartcash 發表於 17-4-13 15:22

解釋得好詳細呀, 謝謝! 我知Skinceuticals CE係可以做完laser用的, 一般的維他命C ...
我十幾日前剛做左人生第一次laser skin resurfacing, 但因為我打果隻laser會有2-3日紅腫再之後結焦, 我自己以前一直用開CE, 都唔敢laser後即時用, 因為CE如果在皮膚好乾時用係好易痕和敏感。睇番自己皮膚狀況, 我會prefer laser後過左downtime可以resume番平時用開o既skincare時, 我先開始用番高濃度L-ascorbic acid產品。

男爵府

真係好鍾意睇您的分享, 謝謝!

水晶宮

講番支TNS Recovery Complex, 我覺得佢難以取代原因之一, 係TNS (HGF 高達9x%)成份, 呢個成份係SkinMedica全球唯一專利, 即係第二個牌子唔會有呢種growth factor成份。市面搵到都係EGF (上皮生長因子), 同HGF效果冇得比。

TNS Recovery Complex係外國權威o既皮膚科醫生都會推介o既抗衰老serum, 特別係Fraxel laser treatment後, 可以加快皮膚於laser術後修復, 加強laser激活膠原生長效果, 亦係laser療程後作長期保養品...

我今年第一次打skin resurfacing laser, day 1-2紅腫期我只用純補濕skincare, day 3起開始結焦期, 但由於呢段時間仲係好乾好痕, 我只用純補濕+seabuckthorn oil去止痕; day 5起, 冇痕亦冇咁乾, 我就開始晚上用TNS...然後皮膚一直keep住恢復得好快, 一日比一日滑, 毛孔細左, 斑淡左…不過呢個可感係laser/ TNS/Seabuckthorn oil…加埋功效..

睇過好多online skincare shop's reviews, TNS 都幾乎冇負評, 勁高分...
雖然貴, 但我今年開始laser treatment, 我決定keep住用TNS, 不過只會晚上用, 太貴了...

侯爵府

Elenalan 發表於 17-4-13 10:52
我護膚原則, 所有最好最有效修護性產品, 無論任何質地, 都一定一定一定一定係洗完面即刻用, 吸收先至最好。 ...

你有咩補濕/鎖水產品推介?

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆 freshrose 的帖子

我都想知!

大宅

Elenalan 發表於 17-4-13 15:15
兩隻效果都好, 但質地唔同, CE 係oil serum, C+E係Silicone based, 質地silky, creamy。各有喜好。

SkinCe ...

我用雪花秀精華$1000,油同cream($1600)冬天皮膚keep 倒無甩皮,紅損,唔會乾。

同埋AD+ 抗痘精華。10ml 最平都要$140(購至日本樂天),夠用7日咋

依d係我覺得最貴同夾自己既products

我好鐘意睇樓主既post。樓主成日教要睇產品成份尋日我去萬寧去買韓國leaders 隻(安基酸)masks ~性慣比好高。尋晚用好work~ $6.5一塊咋(離左題。。。)

子爵府

Elenalan 發表於 17-4-13 15:55
講番支TNS Recovery Complex, 我覺得佢難以取代原因之一, 係TNS (HGF 高達9x%)成份, 呢個成份係SkinMedica ...

呢支tns serum 係咪即係hydra facial 果支?
如果係我有興趣呀
邊度有得買呀?

水晶宮

candycakee 發表於 17-4-13 20:00
呢支tns serum 係咪即係hydra facial 果支?
如果係我有興趣呀
邊度有得買呀?

同一牌子同一成份,但唔知做treatment 用的serum配方同家用serum有冇分別。
有HydraFacial 做的clinic/美容院都應該有賣SkinMedica行貨,醫美水貨店都有。

子爵府

Elenalan 發表於 17-4-13 20:16
同一牌子同一成份,但唔知做treatment 用的serum配方同家用serum有冇分別。
有HydraFacial 做的clinic/美 ...

thanks

子爵府

teresat 發表於 17-4-13 13:48
由於家族性的皮膚都易長暗瘡,兩個女也因此留下很多印及小洞,經朋友介紹下,試用美國專利護膚品的日夜霜 ...

請問係咩牌子?

男爵府

子爵府

樓主繼續推
好鐘意睇你分享

水晶宮

applejuicebbchi 發表於 17-4-13 17:03
我用雪花秀精華$1000,油同cream($1600)冬天皮膚keep 倒無甩皮,紅損,唔會乾。

同埋AD+ 抗痘精華。10m ...

我都好鍾意AD+嘅產品,佢嘅Skin Treatment 同防曬我不斷回購,樂敦另一牌子Stays Treatment Essence我都好鍾,獨有豬胎盤蛋白成份好補濕修護角質,不過又係勁貴囉。我冬天時小腿皮膚乾燥,用左Skin Treatment 拍小腿再搽body lotion/ oil, d角質軟化左,唔會好以前乾到裂一格格…

複式洋房

teresat 發表於 17-4-13 13:48
由於家族性的皮膚都易長暗瘡,兩個女也因此留下很多印及小洞,經朋友介紹下,試用美國專利護膚品的日夜霜 ...

請問是什麼牌子?

男爵府

大宅

Elenalan 發表於 17-4-13 21:56
我都好鍾意AD+嘅產品,佢嘅Skin Treatment 同防曬我不斷回購,樂敦另一牌子Stays Treatment Essence我都好 ...

AD+ skin treatment 濕敷超有效

首頁
12345...26

尾頁

跳至