跳至

首頁

尾頁

別墅

仲以去大使館交文件好簡單
而家需要未來老公嘅單身証明
由於老公係KK人
整單身証明究竟要去KL整定可以喺KK整架?
求各位KK嘅香港老婆求救

複式洋房

我係香港人, 我老公係大馬華僑

上年年中我地係hk 註冊, 再去香港大馬領事館整埋大馬張cert, 當時係唔需要單身證明wo, ....可能而家又改左

不過我當日去整都有d 波折, 話說我地3pm 左右去到領事館, 之前有上official website check 清楚要帶d 乜野文件, 去到, 填好晒form, 比個職員對文件, 佢忽然拎左張紙出來,上面list 晒所需文件, 然後話我地欠左張香港政府證明我地張結婚證書係真既文件, 如果冇, 就做唔到大馬張cert!! 我地事前睇過official website N次, 冇寫要呢一樣野架........

果一刻真係呆晒, 不過好彩個馬拉人staff 好好人, 同我地講去附近既民政事務處宣誓出張證明就ok, 跟住我地連行帶跑走去修頓附近間民政處, 整完走返去領事館已經4:15pm, 領事館4:30pm closed, 好彩last min 趕得切.......

個馬拉人staff check 完就叫我地交$ 42蚊, 講約2星期就有cert 拎, 1式2份

佢地webite 冇講張單身證明係kl or kk申請,
http://www.kln.gov.my/web/chn_hong-kong/birth_marriage_cert

但有提到要去National Registration Department of Malaysia申請, 你再去佢地official website, 就有講點apply Letter Verifying Marital Status.
似乎係要去KL PUTRAJAYA 整.....

http://www.jpn.gov.my/en/makluma ... 84978-400a500b-85f7

你不如打去香港大馬領事館double confirm 一下啦~

別墅

winnie00308 發表於 17-5-5 17:07

上年年中我地係hk 註冊, 再去香港大馬領事館整埋大馬張cert, 當時係唔需要 ...

我打去大使館,個馬拉人有叫我去民政事務處度宣誓張結婚証書,但我唔明點宣誓呀!用英文?影印定張結婚証書?定係點呀?依個我真係好唔明!
我仲要因為之前改過名,要我去入境處俾4百幾蚊做張証明,証明我改過名,改名契都唔可以做証明,激到我死死下

複式洋房

如果我冇記錯, 拎HK 張結婚證書去民政處, 同D 職員講你地要apply 大馬既結婚證書, 要證明hk 張證書係真既, 咁佢地就會draft 份野比你, 要英文version 既, 之後就等宣誓時間宣誓 (你上民政處睇返宣誓時間, 間間唔同既...最好一早去, 上次我趕到....x_x), 宣完個律師就會chop 返份宣誓文件比返你.

我地果次去灣仔修頓附近果間....或者你同老公去呢間會方便d , 整完行返去大使館辦埋d 手續一take 過

別墅

winnie00308 發表於 17-5-9 22:44
如果我冇記錯, 拎HK 張結婚證書去民政處, 同D 職員講你地要apply 大馬既結婚證書, 要證明hk 張證書係真既, ...

好嘅好嘅!麻煩哂你呀

大宅

winnie00308 發表於 17-5-5 17:07

上年年中我地係hk 註冊, 再去香港大馬領事館整埋大馬張cert, 當時係唔需要 ...

哇,變左了,我幾年前都唔使證明香港結婚證書
好彩都睇到,如果唔係朋友都要走多轉,謝謝

複式洋房

回覆 Yukiruirui888 的帖子

而家要求越來越多, 最好一朝早去, 萬一有文件唔齊, 都有時間下午去補返

首頁

尾頁

跳至