1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔17個月大,點樣令佢早啲瞓? 夜晚搞到成十一點半先瞓,一朝早七點·就起身,令到我哋兩公婆都冇足夠睡眠

珍珠宮

回覆樓主:

午睡幾多?七點起身好早wor,平時d夜訓bb都9點10點先起身

別墅

怪獸青BB 發表於 17-4-19 10:19
午睡幾多?七點起身好早wor,平時d夜訓bb都9點10點先起身

一時時,有時一次有時兩次,通常加埋瞓三個鐘

珍珠宮

emilybrianpt 發表於 17-4-19 10:51
一時時,有時一次有時兩次,通常加埋瞓三個鐘

試下下午4點之後唔好俾佢訓,訓左都叫醒,無論佢訓左幾多次都係,我個仔4點一定要起身唔係夜晚好夜先訓得著

伯爵府

emilybrianpt 發表於 17-4-19 08:14
阿仔17個月大,點樣令佢早啲瞓? 夜晚搞到成十一點半先瞓,一朝早七點·就起身,令到我哋兩公婆都冇足夠睡眠
...

中午訓兩個鐘,夜晚就固定時間要佢返房,同佢講要訓覺喇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁佢日頭會唔會訓得好多?試下日頭放佢電喇

別墅

我要做媽媽 發表於 17-4-19 22:03
咁佢日頭會唔會訓得好多?試下日頭放佢電喇

日頭唔算瞓得多都係兩個鐘 ,就算同佢放咗好多電都係咁夜瞓

別墅

hamsterma 發表於 17-4-19 17:09
中午訓兩個鐘,夜晚就固定時間要佢返房,同佢講要訓覺喇

佢好衰㗎,就算同佢講要瞓覺喇,入房都要搞呢樣搞嗰樣 , 我哋已經扮瞓覺, 話一齊瞓啦 ,但係佢又要搞醒我哋,然後逼我哋出廳 , 咪咪麼麼都係十一點先瞓

珍珠宮

日頭唔好訓好多,特別係中午覺唔好訓太耐

別墅

for example:listening to music for 15-20mins and then turn off the light ,say goodnight to baby.....in one's brain or mind (ready to sleep)

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有啲bb真係好好精力,我仔就係,無論午睡訓半個鍾或個半鍾,佢都可以玩到夜晚12點先訓,已經放足夠嘅電,朝早9點起身

別墅

wai0824 發表於 17-4-20 02:22
有啲bb真係好好精力,我仔就係,無論午睡訓半個鍾或個半鍾,佢都可以玩到夜晚12點先訓,已經放足夠嘅電,朝 ...

瞓到九點都好,最煩係瞓到半夜周身旭,搞到我哋又會起身 又唔可以一覺瞓天光,跟住七點幾又醒,難搞! 另外,問多個問題,周身旭應該冇辦法解決,對嗎?(emoji)(emoji)

大宅

emilybrianpt 發表於 17-4-20 08:14
瞓到九點都好,最煩係瞓到半夜周身旭,搞到我哋又會起身 又唔可以一覺瞓天光,跟住七點幾又醒,難搞! 另外, ...

我囝都係歲半開始,日間中午睡一覺兩小時左右,晚上九點前後就訓,但總會3點就醒醒地走過來要一齊訓,暗得佢來又到5或6點肚餓就起床食奶,我都想知點可以3點唔醒,又可以6,7點先起。

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我仔9點半前一定上床瞓。從小習慣。
8點半左右就提佢就嚟要入房,叫佢準備收拾玩具,拎口水肩,一齊擦牙,上到床同佢講故事,熄燈,瞓,通常佢典20分鐘就會瞓左。佢會不停,問我拎水飲,拎奶咀,又拎水 又拎奶咀。。。我會拎,再同佢講黑媽媽喇,夠鐘瞓覺,聽日再玩,咁佢就會慢慢唔再典,好快就瞓左。

宜家22個月。
5點半會叫食奶再瞓到8點半左右正式起身,1,2點左右午睡,瞓到5點。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

emilybrianpt 發表於 17-4-20 08:14
瞓到九點都好,最煩係瞓到半夜周身旭,搞到我哋又會起身 又唔可以一覺瞓天光,跟住七點幾又醒,難搞! 另外, ...

我仔都係咁架,訓到咁上吓好似有針吉咁,如日頭玩得太開心半夜訓到咁上下直頭坐係到喊添,同我仔好反訓成日訓到碌左落床 由我仔出世都而家我都未著曾可以一覺訓天光,半夜一定要起身睇仔

大宅

emilybrianpt 發表於 17-4-19 08:14
...

樓主媽媽,你嘅情況跟我絕對係一模一樣,我仔17個半月大,又係搞到11點幾至瞓到,早上7點要起身去姐姐屋企,呢種情況係由6個月開始,姐姐成日話bb唔好咁夜瞓,對成長唔好,我地一直都改善唔到呢種遲瞓嘅習慣,最近仔仔脾氣越嚟越臭,成日都扭計喊,姐姐話一定要改瞓覺習慣。我地用咗一個星期時間去開始,晚上8:30就將房燈全關,一點光都沒有,大人就陪住瞓,開始時仔仔要一小時至瞓到,到現在一個月後,已經一關燈5分鐘內已瞓著,白天喺姐姐度瞓兩次,每次兩小姐,有時三小時不等,晚上都係8:30瞓覺,最大得益係仔仔脾仔好咗,唔會成日扭計喊。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

都系習慣問題,大囝當時,就定時9點半上床,燈光調暗,碌碌下就訓著左喇。

別墅

日頭唔好比佢瞓咁多先.

另外, 早D 同佢上床, 我試過, 之前10點幾11點瞓, 我提早左, 10點同佢上床, 熄埋燈等佢瞓, 第二日又再早少少, 過幾日又再早少少, 而家我9 點就同佢上床瞓, 比佢係床到玩一陣熄燈, 佢9點半到就瞓著. 最遲唔過10 點, 都算OK.

慢慢TRAIN 下至得.

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至