跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,媽媽是加拿大工民,準備同囡囡申請Citizenship, 有以下問題

1) 大約需要多久?
2)是否填CIT 0003 Application for Canadian Citizenship-Minors (under 18 years of age) ?
因為我見有另一份CIT 0001 Application for citizenship certificate for Adults and Minors.
有點兒攪不清??
3)是否需要小朋友一起去?
謝謝大家

子爵府

需時几個月

Form number 唔記得。

我無同小朋友去。不過影相几得要吸印。我當初去快圖美搞的。

大宅

Fuji_apple99 發表於 17-4-19 19:09
大家好,媽媽是加拿大工民,準備同囡囡申請Citizenship, 有以下問題

1) 大約需要多久?
我填的form是CIT 0001. 我今年2月遞交.他們說需時要1年. 小朋友不需要一起去的.

大宅

simply to say, very simple, need less than 3 moths, no need child to go

大宅

oao 發表於 17-4-20 11:37
simply to say, very simple, need less than 3 moths, no need child to go
不用3個月那麼快嗎? 因為收據上寫it takes up to 12months.

大宅

ngan2017 發表於 17-4-20 11:51
不用3個月那麼快嗎? 因為收據上寫it takes up to 12months.
my case is very fast... I just want to share the exp.

大宅

oao 發表於 17-4-20 12:34
my case is very fast... I just want to share the exp.
知道. 謝謝!

希望我囡的申請可以好似你咁快!

大宅

回覆樓主:

I applied in 2011, it takes around one year.

大宅

2018復活節勳章

要搞好快手,要book時間上領事館交表仲要等幾個月先收到,搞吓搞吓都半年
(舊年8月開始幫囡整証件,到上星期先收到張cert)

複式洋房

回覆 mikis 的帖子

要book 時間架?我諗住walk in 去交表格?
如果媽媽本password 過左期,要唔要renew 左先,先可以同吖囡申請?

大宅

2018復活節勳章

walk in都ok, 不過起碼等兩個鐘囉。book左準時到就快好多唔駛點等
passport應該可以唔駛換住,不過我覺得反正都係去開領事館就一次過交埋表renew passport
(我懶,當時為左方便我推左c6成家同我囡一齊搞passport, 而家我c6成家d passport同我囡個期一樣我記少樣野

大宅

2018復活節勳章

回覆 Fuji_apple99 的帖子

walk in都ok, 不過起碼等兩個鐘囉。book左準時到就快好多唔駛點等
passport應該可以唔駛換住,不過我覺得反正都係去開領事館就一次過交埋表renew passport
(我懶,當時為左方便我推左c6成家同我囡一齊搞passport, 而家我c6成家d passport同我囡個期一樣我記少樣野

複式洋房

請問申請要求的兩項 identity documents (其中一項要有相),你地交咗咩証件?可以係出世紙加特區護照嗎?

複式洋房

回覆 willshek 的帖子

我都係諗住用特區護照同出世紙。我都末交,諗住book 下星期去交form,順便renew passport.

大宅

2018復活節勳章

要兩張photo id渦,我用左回鄉證同特區,出世紙同結婚證書都帶埋。
最好上去香港領事館website睇清楚,帶漏野,文件唔齊你就要打道回府要再去過

複式洋房

mikis 發表於 17-5-5 15:50

要兩張photo id渦,我用左回鄉證同特區,出世紙同結婚證書都帶埋。

thx, 咁我申請埋回鄉証先

複式洋房

Fuji_apple99 發表於 17-4-19 19:09

1) 大約需要多久?

Mark住先 請問係咪要申請左citizenship先可以申請護照?

大宅

Faye0122 發表於 17-7-1 20:28
Mark住先 請問係咪要申請左citizenship先可以申請護照?
基本上是的.

但如果你趕住要本passport去旅行, 你申請citizenship時可以連passport申請一起遞交(但一定要出示機票以作証明).

複式洋房

ngan2017 發表於 17-7-3 09:34
基本上是的.

但如果你趕住要本passport去旅行, 你申請citizenship時可以連passport申請一起遞交(但一定要 ...

Thank you so much!

別墅

Faye0122 發表於 17-7-1 20:28

我系甘
申請左 citizenship 之後未收到 cert 前要去加拿大,羅個 citizenship 嘅收據加埋機票同埋一 d original docs ,相,佢網站有得睇。
不過甘樣嘅護照系2年嘅,價錢同5年嘅一樣~
申請完個護照就收到 citizenship cert 。。。

BTW 我2個小朋友嘅citizenship6個月左右~

首頁

尾頁

跳至