家庭理財

跳至

首頁
45678...50

尾頁

別墅

//以兩年期債券去rollover 5次,總比一次過買10年期債券好。//

前文已講:利用槓桿的話買的債券宜偏向以短期為主

///到期時的不是reinvestment risk,而是right time 去因應當時市場情況再去作更好的投資決定//

這不正是reinvestment risk?

複式洋房

baby3366 發表於 17-4-29 13:11
//以兩年期債券去rollover 5次,總比一次過買10年期債券好。//

前文已講:利用槓桿的話買的債券宜偏向以短 ...

我理解再投資為一個option ,是價值。你理解為risk,請問risk在哪裡?risk在到期時沒有好的選擇?所以你會因為退休是長時間而選擇沒有到期日或非常長期的投資?沒有到期日的投資面對的又是何種risk?你會如何比較「reinvestment risk」和後者的risk?

大宅

maymaggie 發表於 17-4-23 20:02
IB港幣存入戶口係花肥香港,存美元係花肥NY,我係開戶時開支票交職員的。
...

唔係好明。入錢落IB係開支票(任何銀行)就得?定指定要花肥銀行?

大宅

anna.cc 發表於 17-4-29 21:49
唔係好明。入錢落IB係開支票(任何銀行)就得?定指定要花肥銀行?
...

開支票任何銀行都得,而匯錢就要匯入IB 既花肥戶口

大宅

chasiusiu 發表於 17-4-29 22:07
開支票任何銀行都得,而匯錢就要匯入IB 既花肥戶口

明白明白。唔該晒你

伯爵府

baby3366 發表於 17-4-29 10:41
我認為Starman的投資方法要注意的是reinvestment risk,利用槓桿的話買的債券宜偏向以短期為主,但這樣即代 ...
我都認同用短期投資 POOL 去對應長期的退休生活會有再投資風險, 當債券到期再投資的時候, 市場可能已經有好大變化。
最好係個投資 POOL 可以產出現生活每月所需的 1.5-2倍收入, 例如 : 我每月要用3萬生活費, 如果我的投資可以每月產出4.5萬至6萬, 多出的可以用來再投資或用於突發事件。

伯爵府

不如大家提議下, 討論下有咩野好債券, REITS 可投資, ( 不論買咗未, 或者係人地的BLOG 或YOUTUBE等都 OK )

我講先 :

我買入了少量 405 越秀房產信託基金, 現價計有7厘, 往績派息紀錄良好。

STARMAN 書中提到的星加坡 REITS ,豐樹大中華商業信託RW0U, 待股價回少少, 我會買用IB AC買少少試試。

複式洋房

maymaggie 發表於 17-4-30 11:17
不如大家提議下, 討論下有咩野好債券, REITS 可投資, ( 不論買咗未, 或者係人地的BLOG 或YOUTUBE等都 OK ) ...

香港電訊也是好選擇。

6823 好似823,好正。同823一樣,6823全派,有固定公式計算。

其次,6823 issued units 冇增加,唔似778同MT 年年印新股俾 manager,完全冇 dilution effects,除左一次供股收購 CSL

第三,寬頻 EBITDA 連續9年增長,支持整體固网 EBITDA 增長,伬管寬頻線路總數上升緩慢,但証明可以加到价

第4,流動通訊整體 EBITDA 係有不錯增長,儘管你地成日話 HK Boardband 搶 HKT d 客。實際上,HKT 流動通訊 客戶量係冇大變動。流動通訊ARPU 亦緩慢上升

第5,HKT Operating cost before depn & amort 持續穩定地下跌。HKT mgt 對 costs 好緊張,CAPEX & OPEX 控制得好好,冇亂使$$,因為 OPEX & CAPEX 係影響派息,headcount 年年下跌 (2015年 19400員工,2016年 18900員工)

第6,HKT 本 annual reports 好單調,冇咩浮跨 presentation,証明楷哥唔會係6823搞d 財技野,因為如果楷哥有興趣,本書仔唔會咁單調

第7,HKT 本 annual reports 對各業務的 EBITDA 及營業指標有詳盡披露,你會好清楚知道各業務發展

第8 , gearing 好低,net debt = 0 ,冇必要 detail study,Credit rating Baa2

Conclusion :強烈建議買入

是Starman告訴我,他亦持有不少香港電訊。

大宅

johnchan31 發表於 17-5-1 13:34
香港電訊也是好選擇。

6823 好似823,好正。同823一樣,6823全派,有固定公式計算。

分析得好透徹!勁!留毛學野!

伯爵府

johnchan31 發表於 17-5-1 13:34
香港電訊也是好選擇。

謝謝您咁詳細的分析
有時間煩請寫多些咁有質素的文, 造福大眾 !

大宅

maymaggie 發表於 17-4-30 11:17
不如大家提議下, 討論下有咩野好債券, REITS 可投資, ( 不論買咗未, 或者係人地的BLOG 或YOUTUBE等都 OK ) ...

點買REITS平?月供股票?銀行?證券行?IB?

男爵府

maymaggie 發表於 17-4-20 11:54
係早幾個月前我發現了呢個BLOG, 如獲至寶。當時都好想向大家推介, 不過我想成個BLOG 睇完, 再實戰先。現在 ...

多謝你開呢個主題,我都有睇d理財blog ,學了在IB開戶,仲學緊點揀債,債基買了value partner 嗰隻,都係睇呢度學的

伯爵府

SABYH 發表於 17-5-2 13:27
點買REITS平?月供股票?銀行?證券行?IB?

IB0.08%
銀行同証券行間間唔同,最平應該係一通

伯爵府

starcatcat 發表於 17-5-2 21:04
多謝你開呢個主題,我都有睇d理財blog ,學了在IB開戶,仲學緊點揀債,債基買了value partner 嗰隻,都係 ...

唔好客氣,原來好多人都有睇過,不過無人post。

Value partners果隻債基我都有買,這個月減少了派息。

大宅

maymaggie 發表於 17-5-2 22:14
IB0.08%
銀行同証券行間間唔同,最平應該係一通

Thanks for sharing.

大宅

maymaggie 發表於 17-4-22 10:17
IB開戶係自己上網填form,之後約時間上公司補回Id copy 同住址證明,5分鐘內攪掂.
...

証券行可以開嗎?

伯爵府

Nana1006 發表於 17-5-3 22:12
証券行可以開嗎?

你個問題係?唔明?

大宅

maymaggie 發表於 17-5-3 22:25
你個問題係?唔明?

Sorry, 講得唔清楚。你説IB可以網上開户,其實可否到証券行開戶,本人係投資初學者,今日到誠X買左starman本書,期待大家嘅分享!

伯爵府

Nana1006 發表於 17-5-3 22:32
Sorry, 講得唔清楚。你説IB可以網上開户,其實可否到証券行開戶,本人係投資初學者,今日到誠X買左starman ...
IB 係自己上網填好哂資料, 然後約時間上去 OFFICE 補回ID 同住址証明, 我上過去唔覺有職員幫人開戶。

大宅

maymaggie 發表於 17-5-3 23:58
IB 係自己上網填好哂資料, 然後約時間上去 OFFICE 補回ID 同住址証明, 我上過去唔覺有職員幫人開戶。 ...

I see!Thank you!!

首頁
45678...50

尾頁

跳至