2016年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各媽媽生完後是否已經完全收身? 我有試過減但是沒有成果, 衣家同生完後差不多. 現在又開始計劃生第二個啦, 好怕會變到超肥.....唔知有冇同路人...
回覆 washipig 的帖子

Hello washipig ,媽媽主要要留意熱量攝取同消耗嘅平衡,如果熱量消耗比攝取快/多,修身效果會比較明顯 。媽媽要注意均衡飲食、少食多餐和避免高卡路里、高糖、高脂、高碳水化合物既食物,養成少肉多菜的飲食習慣,用糙米、紅米加入/代替白米。多做收腹運動,例如媽媽首先身體平躺, 兩腿向天伸直, 離地面90度, 然後雙腿好似剪刀一樣打橫張開-交叉, 張開-交叉,速度越慢越有效, 根據自己能力慢慢增加次數 , 依個動作可以鍛鍊腰部肌肉, 只要持之以恆, 媽媽會見到成果。平時媽媽有冇做運動習慣呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-4-25 17:44
回覆 washipig 的帖子

Hello washipig ,媽媽主要要留意熱量攝取同消耗嘅平衡,如果熱量消耗比攝取快/多, ...

其實一直都有做運動, 不過比未生前少左。 盡量一星期一次去跳舞。 今個星期開始有跑步,希望2個月有小小成績先開始生第二個
washipig 發表於 17-5-6 07:28
其實一直都有做運動, 不過比未生前少左。 盡量一星期一次去跳舞。 今個星期開始有跑步,希望2個月有小小 ...
媽媽有做運動嘅習慣好好,除左跳舞同跑步,媽媽假日帶小朋友去玩時可以多去戶外地方,同小朋友一齊跑跑跳跳,踢下球, 做運動之餘可以促進親子關係,一舉兩得呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至