懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Poo得好勳章

追!看到好緊張。都係7月瑪嘉烈啊!

大宅

第五章~~落產房了!

同護士講我穿左羊水.....
護士即刻望一望我條褲.....
見到我條褲濕晒,之後即刻叫人來幫手!

另一個企o係呢個護士隔離o既護士又望一望個地下......
發現成地都係羊水,仲整到佢對鞋都濕晒,
表現得唔係好滿意......
仲埋怨左兩句:哎呀......成地都濕晒,整到我對鞋都濕埋..........
姑娘.......我都唔想ga.......

上一胎,我係冇經歷過o甘樣穿水o既....
因為上一胎一直進展得好慢,醫生係幫我人手穿水....
所以有晒準備,用晒兜.....床墊等等幫我吸晒o的羊水......
但今次唔同......完全冇準備下穿左.......

o的姑娘之後叫我訓返上床......
阿姐就幫我換過晒o的病人衫褲~~
今次換o既係產房紫色o個款病人衫,
唔係產前病房o既粉紅色衫......

換好衫,姑娘就幫我做內探,
睇下我穿左水後,子宮頸會唔會有開到?
果然有進展了,姑娘話我已經開左2度,
因為我係第二胎,又已經穿左羊水,
姑娘預計我會開得快,好快就生得,
所以要送我落去產房預備生了!

而家o念返轉頭,好彩o甘o岩因為有新症入病房,
已經請晒o的親友離開病房,
等o的姑娘同阿姐可以盡快處理我,
否則又要等一大堆人走晒先可以處理我,o甘又會慢左......

穿左水之後,身體感受到最大o既分別就係陣痛痛左超級多!!!!!!!!!!!!
真係超痛、爆痛、勁痛!!!!!!!!!!!!!
打個比喻......
之前未穿羊水,個肚陣痛收縮時都好似有個cushion墊住.....
收縮o個度力卸左落去個羊膜度.......
所以都未痛得好厲害......
但係羊膜羊水穿左,冇左個cushion,
每一下收縮o既力度都直接壓落bb度~~~~~~~~
而bb受壓後就谷向個子宮頸,
所以子宮頸被陣痛收縮頂開.......
於是有一種勁勁勁勁勁勁勁急屎o既感覺!!!!!!!!

之前未穿水,陣痛痛楚約7級,
穿左之後,一下子升到上9級!!!!!!!!!!!
真係超級痛!!!!!!!!!!!!!!!!
係會痛到成個身震晒、標冷汗o個種痛!!!!!!!!!!
而且你下面係好好好好好好好想痾個bb出來!!!!!!!!!!!!!!!

不過呢個時候,姑娘一定叫你忍住唔好痾住.......
因為子宮頸開o既度數唔夠大.......
如果而家用力痾,bb都因為子宮頸未開得夠大而生唔出,
仲浪費晒o的力........
而且仲有可能生爆個會陰!!!!!!

阿姐幫我執好晒o野,
就推左另一張床入來叫我過床,
當時9級陣痛,再加上勁想痾又唔痾得.........
仲成身震晒、又標晒冷汗~~~~
個人簡直陷入瘋癲狀態!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
超級亂!!!!!!!!!!!!!!!!
其實周圍發生緊o的咩都已經唔係好清楚!!!!
我只記得我不斷大叫:好痛啊! 好痛啊!我好想痾啊!
我肯定病房入面o個o的等緊生o既媽媽一定比我淒厲o既叫喊聲嚇親!!!
而個護士就猛o甘同我講:唔好痾啊!吹晒佢出來!
佢意思即係叫我用呼吸調節同埋控制住自己!!!!!!!!!
唔好比自己下面用力~~~~~~~
超痛.....下面勁想用力痾去舒緩o個種痛.....但又要忍住唔比自己痾,簡直比死更難受!!!!

個人勁混亂之間,
護士又問我係唔係老公陪產,
我話佢知係! 又話比護士知我老公就o係病房外面,所以出外面搵佢就得!

阿姐幫我執好晒野,掟晒落我病床下面,就推我落產房了!
推到我去等lift大堂,我就見到我老公喇!
我仲好似同佢講:我穿左水,好痛,就來生得喇!
之後我老公就跟住我入lift同產房了!

別墅

MommyPanel勳章

回覆樓主

追 超緊張 感受到樓主既辛苦

大宅

回覆樓主

我都剛剛生完第二胎,又係穿左水開得勁快,穿水到生兩個半鐘搞掂,但痛就痛過第一胎生

別墅

回覆樓主:

追,睇到想喊

大宅

renee0211 發表於 17-6-9 14:43
我都剛剛生完第二胎,又係穿左水開得勁快,穿水到生兩個半鐘搞掂,但痛就痛過第一胎生
...
絕對認同!
我穿水至生剛剛好一個鐘!!!
比第一胎快好多~~~
但係個人亂好多,
因為個過程好快,成個人亂晒坑,
同埋穿完水之後o個o的陣痛,真係痛過第一胎!!!

珍珠宮

回覆樓主

好詳細既分享!繼續追!

複式洋房

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主

大宅

第六章~~10級大痛等生~~~

終於落左產房喇!
每一次陣痛一來,真係超爆痛!
陣痛已經達到9級~~~
每次陣痛開始密,大約3-5分鐘一次~~~

阿姐同護士推左我入去其中一間房,
今次唔使再過床,
佢地lock好張床,
我就見到大約3-4個助產士開始set好所有o野幫我生.....
老公就坐左o係我張病床旁邊~~

我真係好好好好好痛!
每次陣痛一來,我就大叫:我真係好痛啊!!!!!!!!!
冇幾耐之後,有個醫生入左來幫我檢查而家開左幾多度.....
我認得呢個醫生朝早時o係產前病房已經睇過我,
而家佢又落左來產房睇我~~~~

雖然我已經痛到爆晒燈,
但係醫生做完內探之後同我講:
「已經有4度喇! 不過都開得未夠大,你要再忍耐一下,唔好痾住啊!」
呢刻我真係好想死........
痛不欲生,但係又唔用得力痾,
要死忍住!!!!!!!
真係比死更難受!!!!!!!!!!!!!!!!!

根據我第一胎o既經驗,落左產房可以聞笑氣,
所以一輪陣痛過左,有少少時間回氣時,
我就問護士要笑氣,
護士都好爽手,好快就預備好笑氣個mask比我吸~~~

都係o個句......
笑氣係唔會令你痛楚減輕,
不過佢會令到你溫溫鄧鄧,分散下你o既注意力~~

我記得我係大約中午1:00pm 被送落產房,
因為子宮頸仲未開得夠大,所以仲要等......
呢個時候係我整個產程最最最最最辛苦o既時候!!!!
陣痛已經去到10級!!!!!!!
o個種痛係痛到用文字都形容唔到o甘痛.........
我只可以講,我平時個人都幾tough.........
都算幾捱得o個種人......
但係到呢一刻我真係頂唔順.........
整個人都痛到崩潰了........
終於都忍唔住喊左出來..........

我真係痛到爆喊,
眼淚一直大大滴係o甘流........
我老公坐o係我旁邊都愛莫能助..........
只係靜靜o甘望住我......
有個助產士見到我喊,就大聲同我老公講:
「先生,你可以比O的支持你太太啊!
你行過去同你太太講o的鼓勵o既說話啦!」

之後我老公就行過來拖住我隻手........
佢講o的咩都冇所謂.....
我拖住佢隻手,一邊喊,一邊同佢講:
「老公....我真係好痛啊.....我好想死啊.....我以後都一定唔會再生喇!」

呢個時候大約1:20pm....
我捱左9-10級陣痛已經有接近半個鐘.....
當冇陣痛o既時候,我又再要求姑娘幫我做無痛分娩.......
不過姑娘o既態度並唔係o甘好....
姑娘話:「你要做無痛? ok,你有o甘o既要求我會幫你轉達o既....
不過你都穿左羊水,又第二胎,我估你都好快生得....未安排好打無痛,可能你都已經生左........」
我同姑娘講我都知道,不過我都唔知自己之後要等幾耐先可以生,
所以請姑娘都盡量安排我打無痛.........
之後姑娘就敷衍左我兩句,話會嘗試安排,之後就行開左........

再過左一陣,又有助產士問我想唔想打止痛針,
o個時我陷於10級陣痛之中,又用力聞笑氣聞到迷迷糊糊,
已經真係冇咩思考能力......
我答護士:你地決定啦.....
護士話:我地冇得代你揸主意ga.......不過如果你打左,bb出世後有可能要打支針去解除呢支藥對bb o既影響........
講真......當時痛到得返一成人命,
真係唔識再o念o野.....
是但啦......打啦......我生大女時都有打......
打完又冇咩壞情況發生......
於是我就叫護士打啦........

護士o係我右邊pat pat打左針之後,
個人陷入更加迷糊o既狀態......
又累、又痛、又迷糊.......
身體完全不由自主.........
o個種肉體所受O既折磨,真係永世難忘.....

趁陣痛一過,我又再提醒助產士幫我打無痛,
今次助產士真伙發我悔氣了.....
助產士話:「知道喇! 我O米話要安排law....o甘我都要通知麻醉師,要等佢地得閒ga.........」
公立醫院就係o甘ga la.....
唔想受氣o既姐妹,都係去私家生啦~~~~

繼續等子宮頸開期間,每次陣痛一來,
都有一種超超超超超想痾個bb出來o既感覺.........
雖然醫生護士都唔比我用力痾,
我自己都盡量想控制住自己唔好痾住.....
但係陣痛一到,身體就會不由自主o甘想谷個bb出來,
因為我身體有駁住o的儀器,
所以我每次陣痛同埋用力谷bb出來,助產士都知道O既.......
有幾次因為陣痛太痛,忍唔住谷左幾下子宮頸,都比助產士鬧我:
「都叫你唔好谷law.....用呼吸吹晒佢出來......唔好再谷喇!」
唉....姑娘.....我控制得到,緊係會聽你話啦.....但係我真係忍唔到.......

再過一陣,大約1:25pm,
o個位醫生又返來睇我喇!
今次做完內探後,佢就話:
「進展得好好啊! 開左5度喇! 都開得好快喇!,再等多一陣應該生得ga la! 支持住啊!」
雖然都仲係未生得住....不過聽到醫生o甘講,都算有少少安慰.....

之後,頭先話幫我轉達做無痛分娩o個位助產士同我講:
「嗱,你而家開得都好快,好快生得ga la....打唔切無痛ga la....
o甘唔幫你安排打無痛喇, ok?」
我冇答到個助產士,因為我都真係唔知仲有幾耐先生得......
我想保留我打無痛o既權利.......
可能見我冇出聲,另外一個語氣溫和o的既助產士就幫口:
「其實打左無痛都唔係真係完全唔痛ga.....你唔好以為真係唔痛啊.....
你而家都就來生,應該安排唔到比你打ga la....打得來你都生左喇!」
o係佢地兩個極力游說之下,我都冇再反抗....
我繼續都係冇出聲......
而個助產士就話:「o甘我幫你cancel啦.....唔安排打無痛喇!」
當時得返一成人命.....我都唔想再拗喇.......

又過左一陣,大約1:30pm,
醫生又再幫我做內探......
今次醫生話:你開左6度喇,比你試下生,用力痾,好唔好?
我當然求之不得!!!
雖然陣痛都仲係好痛,但係可以用力痾,
起碼可以將o個陣痛楚發洩出來~~~~

大痛左大半個鐘,終於可以生了!!!!!!!!!!!!!!!

別墅

MommyPanel勳章

yen1706 發表於 17-6-13 01:18

終於落左產房喇!

辛苦媽媽啦 追

複式洋房

嘩⋯你痛左甘耐,我第一胎5點半入產房人工穿水,
痛到不停偷偷地柯出來,8點半就生左嚕
我乜野止痛都冇用過⋯入院就靠自己生⋯
鹽水又冇⋯我以為佢地會問我用吾用無痛、聞吾聞笑氣
但真系冇人理 要自己痛落去
不過佢真正比我生都系用左4個字左右

大宅

wingszeee 發表於 17-6-13 19:31
嘩⋯你痛左甘耐,我第一胎5點半入產房人工穿水,
痛到不停偷偷地柯出來,8點半就生左嚕
我乜野止痛都冇用過 ...
你好勇.....敢自己偷偷痾....
快生到出來,真係好幸福!
但大痛3個鐘,一o的止痛都冇用,好堅!

大宅

回覆樓主

第二胎中…睇完你既分享…再回憶起我第一胎生既經歷…我非常超級勁想第二胎開刀!簡直未生得先喊定!我真係好驚啊!!唔想再經歷多一次想死既痛

大宅

joelu0719 發表於 17-6-15 00:56
第二胎中…睇完你既分享…再回憶起我第一胎生既經歷…我非常超級勁想第二胎開刀!簡直未生得先喊定!我真係 ...
o甘你決定左開力定順產未啊?
如果開刀就唔使驚痛啦!

民房

終於落左產房喇!

我同你一樣都是有新症來就穿水不過我個時十一點夜晚。聽你咁講廣華個D助產師冇咁惡,她們係好溫柔的(幫我個班),睇完你篇文章即諗起生阿囡的辛酸,生完要自己用手抬返兩條腿冇哂力。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

終於落左產房喇!

休息多啲!恭喜!

大宅

回覆樓主

睇完好驚啊!我第一胎係外國生,係用無痛,實際只係打無痛前有兩下宮縮令到我好痛,其餘時間都無嘢。而家啱有左第二胎,仲諗緊去瑪嘉烈定私家好,睇完你啲分享,決定去私家啦!

大宅

回覆樓主:

睇完令我諗起生b果啲痛,真係唔係人咁品,仲要冇用任何止痛,簡直令我發瘋,痛到狂嗌狂喊顛左。。。

大宅

回覆樓主:

樓主好勁,可以咁詳細寫生產過程,睇完好似自已生左咁。開始驚了。

首頁

尾頁

跳至