懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

joelu0719 發表於 17-6-15 00:56
第二胎中…睇完你既分享…再回憶起我第一胎生既經歷…我非常超級勁想第二胎開刀!簡直未生得先喊定!我真係 ...

同你一樣、

樓主既分享,簡直將自己生第一胎既經歷栩栩如生地重新展現眼前、幕幕驚心動魄,雖不致痛苦絕倫,但足以提醒自己當時的心路歷程,從而好好思考如果有下一胎應如何決擇生產方法/地點!

大宅

joelu0719 發表於 17-6-15 00:56
第二胎中…睇完你既分享…再回憶起我第一胎生既經歷…我非常超級勁想第二胎開刀!簡直未生得先喊定!我真係 ...

生左未呢? 到最後決定左點生啊?

大宅

水深火熱 發表於 17-6-17 07:28
睇完好驚啊!我第一胎係外國生,係用無痛,實際只係打無痛前有兩下宮縮令到我好痛,其餘時間都無嘢。而家啱 ...
去私家,可以要求打無痛啦!

講真,如果唔係為左個荷包......我都一定去私家生打無痛!

大宅

第七章~~終於生左喇!~~~

同上次生第一胎唔一樣.....
今次生,醫生要我自己用手「猛」住自己對腳生........
上次時,助產士係比我放對腳上兩個托上面,又有兩個扶手借力.....
但而家o念返,今次我生o個張床,係冇扶手同埋腳托ga wor.....

當醫生話我已經開左7-8度,比我可以嘗試痾時,
我真係急不及待第一時間用力痾......
因為當時真係有勁急屎o既感覺,再加上穿左水後o既十級陣痛,
真係好想快o的將o個種痛以用力痾o既方式發洩晒出來.....

不過可能真係開得未夠大,
陣痛一來,第一次用力痾,進展並不大.....
於是個醫生叫我不如自己用對手「猛」住自己對腳,
佢話o甘樣一來可以幫我擘大o的個子宮頸口,
二來可以借下力wor......

第二、三、四次陣痛來時.......我都用盡力痾..........
不過醫生話都係未見到頭仔......
我記得上之生大女時,陣痛到第三次,已經見到阿女頭仔了....
第四次陣痛就出左個頭.....
第五次陣痛就出埋個身了!!!!!
但今次生阿仔顯然慢左......

生左15分鐘左右,都仲未見到頭仔.....
其實個人都很累,很虛脫了.....
但點累都好,你都係要繼續生落去的,
想脫離當時的十級痛苦,惟一o既辦法就係出盡力,死頂埋佢....
盡快將個bb生出來!

第五次陣痛來了,出盡九牛二虎之力,
今次醫生終於有好消息!!!!
佢話見到少少頭仔了!!!!
叫我比心機繼續痾!!!!!!!!!
但我真係非常非常累了......陣痛過後,又要再抖抖.........

第六次陣痛又來了......今次頭仔再出多少少,
其實子宮頸口已經有種比o野「綻」住o既感覺,但係都仲未出到來.....
終於第七次陣痛時,痾到個頭仔出來了!!!!!!!!!!!!!!!!!
上一胎經驗話我知,出到頭仔,就好快可以生埋個身出來ga la!
所以就算當時已經生到得返半條人命,
我都同自己講:終點在望了,要頂住啊!!!!!!!!!

第八次陣痛來了,不過個身都未出到.....
到了第九次陣痛時,阿仔個身終於都生埋出來了!
助產士一拉,阿b出世了!
出世時間:13:56,
之後終於到我老公出場.....剪臍帶~~~~~
而我就不斷O甘扯蝦呼吸回氣........

由我開始用力生,至到生到出來,大概用左半個鐘,
比起我第一胎生得耐左,
我第一胎只係生左約20分鐘,陣痛左約5次左右!

阿仔出到來,喊得好大聲啊! 好健康!
之後o既流程我地有過上次經驗,不再陌生.....
助產士幫bb做初步清潔,磅重、打針,
又幫我清理胎盤、洗傷口,同埋縫針~~~

可能因為已經第二胎,會陰已經鬆左,
今次生唔使剪啊!
不過因為都有少少裂開,所以護士幫我縫左兩針~~~
縫o既時候同埋之後都唔太痛,好快復原,
但第一胎時,有剪,傷口又比較大,縫左最少7針......
縫o既時候唔算好痛,但生完後3星期都仲好痛,
係陰住陰住o甘痛,成個月坐o係度都唔係好舒服~~~
終於一個月後先冇再痛!

最後處理好bb同埋我之後,bb終於交到我手上,
護士幫我地影返幾張合照,
就比我繼續o係產房休息一個鐘左右先送我上產後病房~~~~
老公可以留低o係度陪我,
趁護士未抱走阿b幫佢沖涼,
我地繼續自拍一番!!!

望住阿b,心裡面真係好開心~~~~
因為終於都痛完了!!!!
呢個生仔project終於搞掂!!!!

經歷了兩次生仔o既經驗,
我o既結論係........
第一胎,痛得耐、生得快!
第二胎,痛得短、生得耐!
同埋......
可以收工! 封肚! 唔會再生!!!!!!!!!
生仔o既痛苦,一生人經歷兩次已經夠晒皮!
no more next time!

多謝大家閱覽~~~~~~~

複式洋房

yen1706 發表於 17-4-23 18:11
第二章~~去產房報到!

4:00 AM 半夜三更CALL的士,都需要少少時間,

比錢果度我笑左!
您好輕鬆呀好淡定*~
我都有可能係瑪嘉烈生~要追貼啲您個post先得

複式洋房

回覆樓主

比錢果度我笑左!
您好輕鬆呀好淡定*~