3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係一個囡已經夠了,父母都番工,太忙了

子爵府

事實研究顯示過,一孩家庭的媽媽開心指數最高,獨身子女社交也沒有特別差,而且成就反而高一些。我覺很視乎父母怎様教和安排。我自己是安排很多playdates給我小朋友,佢很social到處很主動很多朋友。我覺得你看自己和c6各自可負擔多少壓力,自己有多喜歡小朋友,經濟絕對需要考慮包括自己退休的計劃。

大宅

回覆樓主:

經濟係好重要因素,人手安排,然後管教方面都ok,家庭都算開心? 樣樣都ok就再生啦

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

好有道理!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

環境允許的話,至少兩個較好。

水晶宮

有條件生多個會好D,佢又冇咁悶

大宅

兩個第時佢地有個伴, 會開心d, 不過一個人湊兩個都唔容易

大宅

littledingding 發表於 17-5-1 02:31
明白,我諗我都是一個囡就夠了,無謂令自己湊得辛苦又俾老公埋怨。換另一個角度諗,可以集中資源俾阿囡,我 ...

嗯,決定好就唔好再多想~ 有時間騰出就做下運動,女人要愛惜自己。

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

明白,謝謝妳們!

公爵府

回覆樓主:

有能力嘅話點都係生兩個好啲

公爵府

本來諗住生兩個,但第一個出世後好明白自己唔能夠承受多一個,唔夠母愛啩,所以一個夠了。
人人情況唔同,問自己最清楚。

珍珠宮

同屋企人商量下喇,我覺得要生2個,BB多個伴,容易帶點。

男爵府

一人之下 發表於 17-4-28 21:49
我有工人有奶奶幫,經濟上都可以因為已供起層樓,但我生完第二個真係有d後悔,因為真係好辛苦。所以如果我 ...

辛苦只是10幾年的事,開心有幾十年的事

大宅

回覆樓主:

我生左兩個,平日一個人湊,星期六日再返工,老公幫手湊,其實最緊要老公點睇。因為屋企多左個細,大b好開心有人同佢玩,而且學到照顧細佬,屋企熱鬧左。

大宅

開心吸收勳章

如果老公唔係十分中意勸你唔好 會好辛苦

大宅

回覆樓主:

之前都係想佢地有伴,而生第2胎,不過而家可能細b仲細,真係好辛苦,有時湊到自己情緒好差,大果個又trouble2,如果要生隔3年左右會好d,隔得近真係好辛苦,湊1個既時候我係好開心的,而家變左癲婆

子爵府

Tobbyy 發表於 17-6-12 18:58
本來諗住生兩個,但第一個出世後好明白自己唔能夠承受多一個,唔夠母愛啩,所以一個夠了。
人人情況唔同, ...

我都係未生前想生兩個
自己一個湊bb辛苦到暈,所以疊埋心水一個就夠

公爵府

littledingding 發表於 17-4-21 15:52
如果無人幫手湊bb, 係咪唔應該諗生第二胎? 驚自己應付唔到,但又擔心獨生孩子長大後會無照應。 ...

我同你都糾結呢個問題,好驚一個冇伴,但係又冇人可以幫到手

複式洋房

回覆樓主:

我個情況係自己覺得1個就夠,老公想要,我自己湊,有姐姐。但如果生2兩個一定要出去做返野,我覺得為左生第2個而少左親子時間唔好,另一重點,已是高齡,煩惱中。

公爵府

Arvinsuen 發表於 17-4-21 22:09
我開頭和你心態一樣但是都係生多個比較好啲

如果經濟好嘅,都係生多個好啲,不過經濟唔好,好難wor

首頁

尾頁

跳至