想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

去年超級不幸, 又返左黎呢版, 整整一年好努力擺脫陰影, 可惜BB唔肯返黎... (整件事可參考我舊POST)由16年4月到而家, 先後照左兩次超聲波檢查, 醫生話子宮已回復正常, 而且用紅D及體溫等都証明有排卵, M亦準時, 但近一年都係唔中, 所以我開始懷疑會唔會係輸卵管問題?!

上星期DAY 2我鼓起勇氣去搵Dr.yan 問下我既情況, 因為我已係bk做功課, 就問埋佢會唔會係hormone 問題, 所以六項激素中佢建議我驗下fsh. 結果係6 , 即係卵子儲存無問題的. 之後佢聽完我講都叫我做埋輸卵管造影 (HSG). 最後約左DAY 10 即係今日, 連抗生素及止痛藥要$2690 . 我知道會比出面一D 化驗所貴, 不過C6 話唔好煩, 有咩野都叫做有醫生跟返, 所以豪左比佢~

過程如下:

1) 今日下午先去DR YAN 尖咀診所比$及拎藥(即時食埋打底)
2) 拎住轉介信去佐敦一間放射診所, 去到都等左近半小時. 其間姑娘叫我去小便先, 我就順手換左片M巾, 因為之後會有D 液體流出.
3) 叫到我時入房(有個小更衣室) 換左件袍, 無under 但有bra. 就訓上一張xray 床上. 有兩個姑娘教我要點做, 叫我放鬆, 好nice 呢~
4) 好快醫生就黎到, 問下我有無做過咩手術咁. 跟住佢每一步都會同我講: 而家我清潔下身(抹一抹) 再放儀器係下面 (鴨咀夾), 再放支導管, 之後就開始打藥水入去. 佢會話而家會有d 漲, 小小痛下~
5) 我係feel到有d野入左去但唔痛啵~之後佢叫我左右打側身, 正面同趴係度拍左幾張x光, 就完成左啦~ 一共10分鐘唔洗.
6) 最後姑娘叫我攤係度抖一陣睇下有無唔舒服, 又無喎~
7) 換返衫後我出左去等, 之後果10分鐘就有dd m 痛咁feel, 但絕對可以忍受的.
8) 姑娘話結果要星期一send 返比dr. yan. 所以而家都未知~
9) 之後我行左一陣街, 途中feel 到有d野流出黎, 好彩有換定m巾, 唔係一褲都濕囉. 兩個鐘後返到屋企就見到m巾有d好淡既血水. 個肚仔已經完全唔痛了.

***結論: 其實我之前非常緊張!!因為上網見到好多jm包括我朋友照完話好痛, 標晒眼淚又話痛到彎晒腰咁, 嚇到我一直唔敢去做呢個檢查, 或者我好彩遇到個手勢好既醫生, 佢真係好快手. 希望下星期結果無事我可以鬆一口氣啦.***

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

別墅

jayk_1030 發表於 17-4-21 22:38
去年超級不幸, 又返左黎呢版, 整整一年好努力擺脫陰影, 可惜BB唔肯返黎... (整件事可參考我舊POST)由16年4 ...

感謝分享祝你早日好孕!我26號也做輸卵管,當每月失望時,我就很堅定要做這個檢查,其實我是一個十分怕痛嘅人,平時連m都無痛過,不知我頂得順無,但又因為無野痛得過月月白板,月月失望的感覺,所以下定決心!

大宅

1234babywl 發表於 17-4-21 22:59
感謝分享祝你早日好孕!我26號也做輸卵管,當每月失望時,我就很堅定要做這個檢查,其實我是一個 ...

你去邊度做?

子爵府

1234babywl 發表於 17-4-21 22:59
感謝分享祝你早日好孕!我26號也做輸卵管,當每月失望時,我就很堅定要做這個檢查,其實我是一個 ...
多謝, 大家咁話~~我都係每個月都失望, 個個月都想喊呀!! 祝你好運, 最緊要放鬆.

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

別墅

chubbymushroom 發表於 17-4-21 23:00
你去邊度做?

我book左仁安!

大宅

去年超級不幸, 又返左黎呢版, 整整一年好努力擺脫陰影, 可惜BB唔肯返黎... (整件事可參考我舊POST)由16年4 ...

多謝jm分享,我個醫生都係refer張醫生,不過猶豫咗好耐揾男定女醫生,睇完你個post...決定book佢先!!

大宅

我仲係驚緊,未敢做!

大宅

想問下Dr Yan 是生育科嗎?我排緊仁安但未知幾時可以見醫生

大宅

没通無野咪即係無野囉~有問題就會好痛

子爵府

breadmother 發表於 17-4-22 00:24
想問下Dr Yan 是生育科嗎?我排緊仁安但未知幾時可以見醫生

唔係呀,婦產科。因為要calim 保險。

子爵府

Alftracy 發表於 17-4-22 00:30

希望真係無事,不過無事又唔明點解成年都唔中

大宅

jayk_1030 發表於 17-4-22 00:31
唔係呀,婦產科。因為要calim 保險。

謝謝

大宅

jayk_1030 發表於 17-4-22 00:32

我都想知!不過有機會其他問題,又或者麼事都沒,緣分囉⋯⋯⋯唔好灰心!最緊要check 清楚先!

大宅

Alftracy 發表於 17-4-22 00:30

都唔關有冇問題事 我兩邊塞哂 都唔覺得痛

大宅

jayk_1030 發表於 17-4-22 00:32

起碼知道左關唔關事呀 唔洗估下估下
無事先再諗其他

jayk_1030    發表於 17-4-22 09:23

複式洋房

回覆樓主:

多謝樓主分享!
我都準備去照,又係聽/睇到好多都話會痛,唔舒服,所以我都非常擔心。睇樓主咁講,有啲信心,希望會唔痛喇!!

子爵府

lalakiki886 發表於 17-4-24 01:04
多謝樓主分享!
我都準備去照,又係聽/睇到好多都話會痛,唔舒服,所以我都非常擔心。睇樓主咁講,有啲信心 ...
係呀! 我真係好驚呀最初, 不過我覺得要做媽媽就要好勇敢! 正所謂: 為母則強

子爵府

04/24 UPDATE

醫生打黎話兩邊都通, 無事呀~~呼~~~
可以鬆一口氣了~

別墅

jayk_1030 發表於 17-4-24 10:43

複式洋房

jayk_1030 發表於 17-4-24 10:43

恭喜吖!又過一關!

jayk_1030    發表於 17-4-25 09:33

首頁
12345...6

尾頁

跳至