心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前雖然都有少少內向,因為笑容多,對人有禮貌,所以果時同同事相處冇乜點。結婚生B湊佐五年小朋友,湊小朋友期間,有份會計PT做,果時我想轉會計工作,所以考佐LCCI的中級。在2015年中搵工,都幾順,第一次面試就OK佐,老闆幾好人咁,仲鼓勵我要努力,唔好怕比人笑冇咩經驗,努力兩年就可以笑返人轉頭,果時我真係覺得人生美好。
因為業務幾多,自己經驗少,所以成日比同事話,但我都忍,並好努力咁做嘢,做順佐,但就同市場部的同事有矛盾,日積月累咁,最後被同事排擠,住進孤獨村。有一日,朋友同我講我間公司在勞工處請會計,當時真係幾心傷的!
離職十日,又搵到份工,會計主管幾好人,但估唔到個拍檔好惡頂,我同佢打足兩個月招呼,佢眼尾都唔sao下,成日將我遞比佢嘅文件快速飛落張枱度,有次因我部電話壞佐,主管搵我,要佢比部電話我聽,聽完後,佢即時用酒精消毒電話機,果時真係好hurt,最終我都係無法忍受拍檔嘅無視與無禮,我請辭喇。因為咁,過年都唔開心!3月開始搵工,年頭太多人求職,我send 佐50幾封cv,先得五間約見,尖沙咀有間公司在10號通知我返工,之前我諗住葵興果間嘅,但有工開,我就唔等,但開工嘅第一日,真係收到葵興間公司嘅通知,但因已返工就推佐。公司嘅人都幾好,GM仲請食飯。我亦請做大數的上司食宴,佢都好開心。但我始終有時會緊張,怕講錯嘢,做錯嘢,得失同事,其實工作好唔複雜,主要負責入門市員工嘅銷售同功課,計糧,同處理銀行分期等事項。上星期的三日,因未熟公司業務,有少少亂,同有少少錯,節奏係有D慢。但呢個星期我已經做順曬D嘢,準時完成。但今日收工,GM叫我入房,話佢同老闆都知道我係個好努力同有責任心嘅員工,但因為公司要求要快速度快節奏的員工,認為我唔咪咁適合。
以為自己冇事,但越諗越唔開心,寫日記自我鼓勵一番,仍不開心,今晚好自私咁post如此長篇大論嘅心情文,希望明天醒來會更好!

伯爵府

meichankwan 發表於 17-4-22 03:10
以前雖然都有少少內向,因為笑容多,對人有禮貌,所以果時同同事相處冇乜點。結婚生B湊佐五年小朋友,湊小 ...

去考政府工吧,起媽不用怕炒

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔緊要,再搵過,適合嘅工就在前面,當每做過一間公司,就學多一點,當累積足夠經驗,做事時就會得心應手。

複式洋房

yaubb2014 發表於 17-4-22 09:59

多謝回復,但自己已三十幾歲,考政府工可能有D遲,會繼續努力!

複式洋房

aptcan 發表於 17-4-22 10:56
唔緊要,再搵過,適合嘅工就在前面,當每做過一間公司,就學多一點,當累積足夠經驗,做事時就會得心應手。 ...

講得啱,我會繼續努力,琴晚send 佐兩封求職信,今日有電話通知我星期一下午面試,可能有更適合自己嘅工在前面!多謝鼓勵!

子爵府

加油

大宅

唔緊要.....小事...加油..
HAVE A NICE DAY!!!HAVE A NICE DAY!!!

洋房

工可以再搵過, 對你有信心! 加油

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔係甘容易搵

公爵府

去搵NGO的文職,佢地都會請會計、文員。節奏冇咁快......加油

大宅

政府工好悶架,日日如是

瑪瑙宮

如果做多一兩份會計人地都覺得你唔適合, 不如做行政助理果 d . 反工差不人工吧. 我諗你又唔係要求高, 但求有工開. 係咪咁?

我唔係踩你, 因為我都試過過唔到試用期, 因為我寫做秘書, 佢請左我, 但其實佢想要一个會計/採購/船務/行政的打雜, 有會計野, 我又唔係做開 (雖然我以前讀過中級), 有採購野, 我又未掂過, 咪學囉, 但佢想我好快上手, 卒之唔比我過試用期.

大宅

世界咩人都有,唔一定要同同事相處好,份工先做得好。
有時間諗下自己上司鐘意咩下屬仲好。

唔使介懷用酒精消毒電話機果位同事,佢可能有精神病。

別墅

meichankwan 發表於 17-4-22 11:13
講得啱,我會繼續努力,琴晚send 佐兩封求職信,今日有電話通知我星期一下午面試,可能有更適合自己嘅工在 ...
JM, 好欣賞你的積極!
其實你冇做野一排, 都咁快有人搵你見工同俾OFFER你, 證明JM你本身嘅工作經驗同INTERVIEW的表現都唔錯

俾多d 信心自己! 支持你

首頁

尾頁

跳至