沉迷智能電話

IamDirector
|
阿女係小六生,成日沉迷玩電話,IG / fb 又follow埋朋友既朋友,成日掛著睇IG / Whatsapp,fb又係咁loop人地d history 睇,其實我已經係考試期間沒收電話,平日因為要自己返學先比佢keep電話。
尋日同我講佢同學個補習Miss問佢小六自行interview學校既野,成日Snapchat, 我仲以為係經同學一問一答,後來比我發現,係阿女自己add個老師,自己主動hi個老師傾計,最重要既係唔係Miss 係阿sir(後生仔)

阿女一有電話就沉迷又怕佢識到d唔知詳人,如果我delete咗佢IG / SnapChat會唔會冇咁好呢?
ami703    發表於 17-5-9 10:01
洋蔥頭媽咪
|
IamDirector 發表於 17-4-27 01:35
阿女係小六生,成日沉迷玩電話,IG / fb 又follow埋朋友既朋友,成日掛著睇IG / Whatsapp,fb又係咁loop人 ...

家長諗諗當初出電話比小朋友嘅目的是甚麼??追上潮流?人有我有心態?很多家長忘記了出電話比小朋友只是想方便與小朋友聯絡,確保孩子安全,而非譲小朋友玩遊戲、IG/fb,家長出之前就要考慮,約法三章,若小朋友自制力弱做不到就要收機。小六都管不了睇怕升中後一樣會失控。女孩子早熟,小六至初中少女十月芥菜,要睇緊啲小心比人呃。
CheungKeeKee    發表於 18-9-26 11:21
IamDirector
|
洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-27 08:36
家長諗諗當初出電話比小朋友嘅目的是甚麼??追上潮流?人有我有心態?很多家長忘記了出電話比小朋友只是 ...

呢個電話剛剛買給她,之前有一段長時係用只可出打入的電話,fb亦比我改了password, 係最近考完試送了新電話給她,呢兩星期經常都同佢講「再玩就收電話」,佢會收一陣,做完野又玩過,其實說好做完哂野就可以玩20分鐘,但有時拎黎查字典有時要whatsapps 同學問功課,先放手比佢用,當然用用下就去睇埋其他野啦
洋蔥頭媽咪
|
IamDirector 發表於 17-4-27 09:14
呢個電話剛剛買給她,之前有一段長時係用只可出打入的電話,fb亦比我改了password, 係最近考完試送了新電 ...
要教佢好好保護自己,唔會亂同陌生人頃計同add人地,比啲少女被欺騙新聞佢睇,表明你只是關心佢,唔希望佢沉迷。其實 fb果啲唔啱佢玩。
IamDirector
|
洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-27 12:52
要教佢好好保護自己,唔會亂同陌生人頃計同add人地,比啲少女被欺騙新聞佢睇,表明你只是關心佢,唔希望佢 ...

明白!五月考final exam, 早d搵籍口沒收電話先
beautymimi
|
我仔都係小六,佢用緊部壞壞地既舊電話,只係一星期一次補習比佢攞出街,平日番學唔比帶。喺屋企要用黎打機要問過家長先,佢冇fb a/c,冇whatsapp, 唔識玩ig, Snapchat 嗰d,佢上到中學亦唔打算比個電話佢平日用。

其實管得嚴既中學係唔比學生帶電話既,送個電話比個女根本係錯著!
chaiwanb
|
家長真係要好好把關,大人都會中智能電話毒,何況心智還未成熟的小孩呢
ami703
|
收埋距
啤梨腰小姐
|
阿女係小六生,成日沉迷玩電話,IG / fb 又follow埋朋友既朋友,成日掛著睇IG / Whatsapp,fb又係咁loop人 ...

JM 真係好媽媽, 睇得出你好擔心囡囡請問佢生活上有冇因為下玩電話而受影響?

除左沒收電話, DELETE APPS, 仲有冇其他方法可以令到囡囡明白電話嘅用途呢?

NATBNATB
|
家長多花時間陪孩子,帶她出去玩,讓他們意識到外面的世界也是有趣,就不會沉迷於手機了。
sasa0208
|
我女都算聽教
早排我先同佢清理左fb好多個group
佢地其實未知有乜弊處
YvS
|
沉迷的話還是管下比較好,可以限時用手機或者關WiFi
tammy_102
|
限佢用的時間較好
timtimtampapa
|
試吓諗通透啲,俾佢一日玩12個鐘電話,佢自己都攰
CheungKeeKee
|
回覆 IamDirector 的帖子

不明白小學生有何需要用手提電話?查字典為何不用實體字典?聯絡同學大可講家居電話。要用社交媒體,可以開桌上電腦,起碼你可以望到。大人都未必個個有自制能力,何況孩子?約法三章也未必行得通,最好就是不供給。
pansy888hk
|

樓主,我見到有張圖,很合你女女看啊`

jelly456
|
回覆 IamDirector 的帖子

只怕佢會天加反抗呢
Mrs_Cat_Cat
|
我女也一樣,但她有藉口話要做功課寫Apps, 我冇佢符,信佢又死,唔信佢仲死。