嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔18個月,星期一開始燒38-39度左右,帶左佢去睇私家醫生,冇咳冇鼻水,食左退燒藥係退到的,到半夜突然40度,再食藥都退到的...
星期二 都維持燒下退下的狀況,係精神的,不過冇咩胃口食野
星期三 再返醫生到覆疹,醫生都話如果食左藥退到燒的,唯有佢自己打仗啦!唔太放心可以食抗生素,但佢話我仔的情況未算咁嚴重,可以唔洗食..
到尋晚...都係燒下退下

身為working mama 已放左2日假啦,今日返工都好唔安心

請問大家有冇類似情況?

伯爵府

阿仔睇嘅私家醫生是否兒科? 我個兒科話第4日仲發燒就要覆診, 不過你第三日已覆診了, 可以睇下明日情況如何.
醫生有無比高燒用嘅退燒藥?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

別墅

bee918 發表於 17-4-27 08:57
阿仔睇嘅私家醫生是否兒科? 我個兒科話第4日仲發燒就要覆診, 不過你第三日已覆診了, 可以睇下明日情況如何. ...

係兒科,俾左高燒藥

複式洋房

可能出玫瑰疹

子爵府

你個E生都幾趣,唔放心可食抗生素?食唔食係depends on 有冇需要,係臨床經驗吿知病人,個病係病毒還是病菌,如果係病毒根本唔需要食,咁同放唔放心 有咩關係?

我唔會再睇呢個E生囉!

別墅

maymycheung 發表於 17-4-27 17:12
你個E生都幾趣,唔放心可食抗生素?食唔食係depends on 有冇需要,係臨床經驗吿知病人,個病係病毒還是病菌 ...

其實佢話都唔需要食的

不過係我地唔放心,反問個醫生姐

公爵府

回覆樓主:

帶埋你食緊嘅藥 轉個醫生試下

首頁

尾頁

跳至