嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇jm帶小朋友C過?如何?大概每次幾$?貴嗎?效果如何?啊仔5歲、成日冇胃口、又易病、臉色唔好、想帶佢去調理下、

大宅

http://www.baby-kingdom.com//for ... page%3D5&page=1

這條 LINK 是提及孫醫師的, 或許可以幫到你....

大宅

OasisMa 發表於 17-4-27 14:42
http://www.baby-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=16770738&extra=page%3D5&page=1

這條 LINK ...

Ok thanks

複式洋房

我帶佢睇過一次, 羅左二日藥加埋670, 不過不見得有咩特別, 所以無再去

大宅

睇咗一次only
拔觀,推拿喊到拆天

大宅

baby_yoyo 發表於 17-4-27 14:00
請問有冇jm帶小朋友C過?如何?大概每次幾$?貴嗎?效果如何?啊仔5歲、成日冇胃口、又易病、臉色唔好、想 ...

睇中醫要堅持才會有效果。要先調理好身體,慢慢就會增強抵抗力
我小朋友也是看孫醫師,他臨床經驗豐富,很可信
不單是孩子,大人也找他看症。
收費跟浸大中醫的價錢,孫醫生的診金是$230,葯費另計。如果是一般用藥,大約$60一劑,但如果加特別用藥就會另加費用。推拿/拔罐另加

大宅

我囡在孫醫生那裡睇佐半年,有非常大進步,以前囡囡不明原因經常嘔吐,吃不下飯,西醫完全束手無策。現在已經好返,我地已經無再睇了。想知中醫有無效果,起碼睇三個月才好決定。另外小朋友日日食中藥都是一個挑戰,他們未必願意配合。

別墅

Layla_LL 發表於 17-5-24 10:41
我囡在孫醫生那裡睇佐半年,有非常大進步,以前囡囡不明原因經常嘔吐,吃不下飯,西醫完全束手無策。現在已 ...

想問問睇左半年後,係咪孫醫師叫不用再睇呢?

別墅

我仔出世冇耐就有濕疹,睇左西醫搽類固醇係ok,不過一停就發得仲勁過之前。兩歲半時轉睇中醫,第一個睇左五個月,係好左但唔夠一個月反彈發得好勁,之後轉左睇浸大中醫,又睇左五個月,呢五個月很好,睇住佢濕疹慢慢好,臨開學醫師都話佢狀態不錯唔使睇啦,當時佢有半年冇病過啦,但好景不常,開學後開始成日病,頭一個月d病都好快好,兩三日就好,之後繼續病,但情況就越來越差,平均三個星期病一次,d咳比以前勁左,鼻敏感,眼敏感勁左,唯一係濕疹控制得幾好,期間無間斷食中藥,我好想停但停唔到,身體越來越差,最終肺炎,肺炎後身體更差,一病就氣管炎,呼吸困難,今日終於睇左孫醫師,孫醫師診斷為脾胃太差及吼喘,佢問我睇左咁耐浸大宜家先揾佢,我心諗睇醫生講緣份,我都係三個月前先search到你。你話之前醫錯重點,應該以脾胃先,我唔否定,因為我都覺得有d頭痛醫頭腳痛醫腳。你話大部分來睇你既小朋友都係呢類,希望我今次睇岩啦。深深感受到無論睇西醫定中醫都好講彩數同緣份,仲好睇家長既判斷...又重新出發,醫師話要睇好耐,等我隔一段時間又上來報告下。

伯爵府

CANANA 發表於 18-7-19 21:23
我仔出世冇耐就有濕疹,睇左西醫搽類固醇係ok,不過一停就發得仲勁過之前。兩歲半時轉睇中醫,第一個睇左五 ...

你仔仔幾大?甘米日日食藥食的長時間?
佢真係乖

別墅

佢係長時間飲藥的,其實我都好擔心好茅盾,不過佢唔係長期中藥就應該係長期西藥另外飲藥呢方面我都覺得佢好叻叻👍🏻

伯爵府

CANANA 發表於 18-7-26 23:14
佢係長時間飲藥的,其實我都好擔心好茅盾,不過佢唔係長期中藥就應該係長期西藥另外飲藥呢方面我都覺得佢好 ...

加油啊!等你報告。

別墅

amazing 發表於 18-7-28 11:07
加油啊!等你報告。

加油(emoji)(emoji)

別墅

睇左孫醫師個半月,做左14次治療。病過一次,只發了一日燒,體重增加0.1kg。因為暑假,休養生息中,未知真正成效,今日開學了,挑戰先開始。另外濕疹一直都存在,但都維持在穩定及輕微狀態(其實我十分感謝之前治理阿仔濕疹個中醫,醫左五個月,情況穩步向好)近日有些發,孫醫師開了外敷藥沒有內服藥,還看孫醫師醫治濕疹功力。對於濕疹我比較緊張,因為轉睇中醫後用左一整年(前後主要睇左兩個中醫)時間令佢穩定,有濕疹小朋友既家長會明白,今日穩定唔代表佢之後會一直穩定,你唔知佢幾時會發到一發不可收拾,所以一見佢有覆發跡象,就要即刻治理,希望孫醫師可以控制到佢d濕疹。

大宅

CANANA 發表於 18-9-3 10:04
睇左孫醫師個半月,做左14次治療。病過一次,只發了一日燒,體重增加0.1kg。因為暑假,休養生息中,未知真 ...

請問可以pm價錢嗎,我都想帶我仔去調理,謝謝

別墅

回覆 hotracy918 的帖子

近日加價了,診金$300,推拿拔罐$300,藥另計,平均每次約$800,一星期睇兩次,天天飲藥。可待煎藥,每劑$20,最低消費3劑。醫師話遲d會開一些補藥,藥費會較貴。

大宅

CANANA 發表於 18-9-25 01:40

近日加價了,診金$300,推拿拔罐$300,藥另計,平均每次約$800,一星期睇兩次,天 ...

謝謝你的回覆,錢駛咗唔緊要,最緊要小朋友的健康,開學期間,希望你仔仔能健健康康享受學校生活。

大宅

CANANA 發表於 18-9-25 01:40

近日加價了,診金$300,推拿拔罐$300,藥另計,平均每次約$800,一星期睇兩次,天 ...

已book孫醫師,要2星期後先有位,請問通常有冇話要睇幾多次先開始見效?

別墅

我都有問過,佢話最少都三個月,一般都要六個月以上,佢類似話氣管復原都要六個月。我地今日做左第25次治療,約三個月,情況係,病既次數冇少到,依然頻頻病,不過我覺得程度輕左,體重增加緩慢,因為剛病完體重可能又跌返少少,我估三個月來大約都係重左0.1-0.2kg左右。已食左8劑補藥,希望慢慢會見成效...病少d同埋望落壯番d

別墅

回覆 CANANA 的帖子

上次發濕疹孫醫師開左d外敷藥,又真係見效喎,最初我仲有少少懷疑只外敷得唔得呢。可能佢都係處於輕微同穩定狀態,所以較易控制。對於濕疹既經驗,我都係覺得要及時控制,所以一見佢發就比較緊張了。

首頁

尾頁

跳至