婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

suilangmui 發表於 17-4-27 14:32
有坐船的頭暈,耳嗚,同耳塞。睇了3次耳鼻喉科。初初話係耳水不平衡,後尾照了腦MRI同CT就話唔係。MRI話腦 ...

OMG.... 我同樓主既問題差唔多...
好多年前,突然有日頭暈,好似坐船咁,浮下浮下,完全唔可以行到直線..
有時會耳鳴,耳塞就好少.. 到後來頭痛,之後去照MRI,醫生話腦冇事...
話我應該係耳水不平衡... 開左止暈藥...
近年都有keep住係咁,不過就冇以前咁頻密..
可能我已經習慣左...
但個心會痛,有時坐坐下係到,個心會突然紋痛咁,之後呼吸好困難,想暈低...
後來去醫院check, 心電圖,抽血都係冇事..
我問醫生點解,佢話我可能緊張,但我心痛個時,我坐係到閉目或做緊d唔係緊張既野..
我好肯定個人係放鬆的。
醫生話可以去照心血管,但佢話我個年紀其實冇必要做... 再觀察下先再決定...
之前帶左幾個月量心跳個d手帶,之後我俾朋友睇(因佢做醫生)
佢見我心跳d record 唔係好正常,佢叫我試下check下甲狀腺.. 因為都會有影響...
如果樓主想睇精神科,可唔可以睇一次私家,睇下醫生點講?
如果佢需要你keep 住覆診,你叫私家寫封referral letter 去政府排期..
因為私家出面度度都係差唔多價錢....
祝樓主健健康康

大宅

我都係咁,由上年7月到而家,咩都check 晒冇事,最尾就話我係焦慮症, 因為我悟想食藥,所以而家睇左心理e生先, 但成效悟大,成日都要迫自己悟好諗,話比自己聽冇事嘅,同埋要接受頭暈,同佢並存

禁止訪問

禁止訪問

大宅

精神科e 生貴嗎?介紹給我可以嗎?
我都會無啦啦心跳加速,喉嚨好似有野頂住
如果有一日悟暈又悟知身體邊度會悟舒服,好煩

大宅

我都暈了半年. 唔係耳水唔平衡嗰隻, 係覺得個人好浮好飄.
check咗好多嘢, 又心電圖, 又腦血管MRI, 又照頸椎, 又驗血...
結果只係發現有小小頸椎過直, 椎間盤, 小小貧血, 同埋甲狀腺腺瘤.
問過醫生又話唔關甲狀腺事, 但貧血同頸椎情況又未至於會暈. 中醫就話係氣虛.
而家都係頭痛醫頭, 腳痛醫腳, 同頭暈並存.

大宅

回覆 cargod 的帖子

我check 嘅野都係一樣喎,全部冇事,多數都係焦慮症引起

禁止訪問

大宅

1200又平喎,介紹比我可以嗎?

禁止訪問

別墅

suilangmui 發表於 17-5-4 00:42
精神科醫生話我腦部缺乏血精。你會唔會都係無情情坐喺屋企都會覺得心跳加速?如果係,食藥會比較有效。另 ...

精神科貴吾貴,介绍我好嗎?

禁止訪問

複式洋房

應該都係焦慮症. 我朋友又係咁. 可以試下用香薰治療及大埔有間中醫義診. 食西藥. 好難斷尾. 最緊要你要搵出自己焦慮0既源頭

禁止訪問

男爵府

cargod 發表於 17-5-4 13:58
check咗好多嘢, 又心電圖, 又腦血管MRI, 又照頸椎 ...

我情況同你差不多,已經暈左半年,但睇過醫生又無事,好辛苦

珍珠宮

cargod 發表於 17-5-4 13:58
check咗好多嘢, 又心電圖, 又腦血管MRI, 又照頸椎 ...
我都喺浮,聽嘈雜人聲不太真實,驚時成個頭皮會發麻㗎,但冇痛的,耍滅吓自己唔好想來分散注意力。回到家便冇事了。

大宅

sabun 發表於 17-6-21 14:53
我都喺浮,聽嘈雜人聲不太真實,驚時成個頭皮會發麻㗎,但冇痛的,耍滅吓自己唔好想來分散注意力。回到家便 ...
我諗我情況係有d頸梗導致.
頸梗時覺得情況差d, 肩頸肌肉好梗~~

男爵府

回覆 吳醫師 的帖子

我以前身體唔好, 唔夠氣血都有樓主的症狀, 調理下身體做下運動就會好好多~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至