自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我登記左及通知家人

用戶要求終止服務

畀面勳章

係到講唔支持會比人插

sonet    發表於 17-4-28 11:37

子爵府

gigi19810326 發表於 17-4-27 18:42
我真係唔明,反對器官捐贈嘅人係咩心態?咩理由?
人都死左…………寧願掉哂佢,燒哂佢,倒哂落海,拎去種花,都唔 ...
我諗老一輩既人堅信死後要留全屍?!其實登記左,萬一家人唔同意都浪費!
政府真係多做教育先得!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幾年前網上登記了,想做埋無言老師,但未登記,死後冇乜所謂,最緊要幫到人

男爵府

畀面勳章

其實九巴係未有活肝件事之前已經開始做緊呢樣野,我個人好欣賞亦會支持去捐!

男爵府

畀面勳章

Msolivialeung 發表於 17-4-28 11:05
我諗老一輩既人堅信死後要留全屍?!其實登記左,萬一家人唔同意都浪費!
政府真係多做教育先得!
...

真係要加強教育先可以令到更多人明白器官捐贈嘅好處,政府同啲公營機構都有社會責任去令呢件事普及化

珍珠宮

一早登記左! 好多人心支持但唔登記,咁樣係將來可能有好多爭拗,所以最好一早登記,表達意願! 好似我老公話支持又唔登記,我話如果將來 99 唔比捐咁點,所以都係一早登記好!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

回覆樓主:

我支持死後捐出黎.
反正都冇用啦.都諗過捐做無言老師,係怕d 老公唔肯姐.
而家d骨灰甕咁貴.好似我c6 亞婆咁.一年都唔知有幾多次有人去拜.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

好奇一問,如果我死後C6話可以捐,但我媽反對,咁可唔可以捐? 又話一D疏D嘅姨媽姑姐有冇權反對? 其實醫院會問D咩親人呢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

用戶要求終止服務

畀面勳章

Giant 發表於 17-4-28 11:57
好奇一問,如果我死後C6話可以捐,但我媽反對,咁可唔可以捐? 又話一D疏D嘅姨媽姑姐有冇權反對? 其實醫院會 ...

應該會問老公先

侯爵府

醒目開學勳章

龜精靈 發表於 17-4-28 11:03
係到講唔支持會比人插

因為知道不是簡單填表格咁簡單。

Confirm 之前,要了解「死亡教育」先。

器官捐贈係好事!好大的善事!

最重要能夠真正放下。

努力修行學習。

我支持有修行的人做大善事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我生前無咩貢獻..希望屎後為有需要的人做件好事,唯愛人間
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

支持

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持,我同C6都有登記

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

支持
自己好多年前已登記
但c6唔認同呢樣野
我已經話左比我囡知(佢依家8歲半)
我死後希望可以幫肋他人
叫佢到時幫助說服佢baba
⋆☆知足常樂

子爵府

hashtag影視迷勳章

cskwu 發表於 17-4-27 18:08
近呢幾年器官捐贈都有好多人講,同埋岩岩捐活肝件事真係令好多人留意多左,就連九巴都有表態係巴士螢幕show ...

死咗會捐,但唔會簽器官捐贈卡!同屋企人講咗..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

子爵府

szesees 發表於 17-4-27 19:11
好多人都係因為屋企人反對,始終老人家都係保守啲覺得人要有全屍

咪就係呢d死傳統爛傳統害左好多人等唔到器官捐贈冇得救

男爵府

回覆樓主:

支持!好多年前已登記

首頁

尾頁

跳至