跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇家長可以講吓呢間學校係咪真係好happy school? 小朋友讀成點?師資等配套好嗎?謝謝

男爵府

今日去聽過講座,教學模式似國際學校,活動教學,好似幾好

大宅

AAMamama 發表於 17-4-29 15:10
今日去聽過講座,教學模式似國際學校,活動教學,好似幾好

我都有去聽,但想聽吓讀緊的家長心聲!

大宅

Happy School 都要考慮清楚升中問題,以我所知在生率低情況下,學校派位強差人意,只有幾個入到Band1

大宅

hohei 發表於 17-5-1 13:20
Happy School 都要考慮清楚升中問題,以我所知在生率低情況下,學校派位強差人意,只有幾個入到Band1 ...

係喎⋯⋯呢間升中派位通常係邊幾間?

大宅

oliviachan22 發表於 17-4-28 15:02
有冇家長可以講吓呢間學校係咪真係好happy school? 小朋友讀成點?師資等配套好嗎?謝謝
...

我上年都有去聽初時都覺得幾好,似圓玄嘅後備,不過觀完課感覺唔同晒,因為佢又中又英咁教, 教學進度慢課程略淺,個別老師嘅英文一般(太港式英文)。
觀完課後決定一係考圓玄, 一係讀番普通活動式教學嘅小學算。
有心想報嘅家長可以參加觀課,自己去睇清楚間學校嘅教學係點,係咪自己想要嘅學校。

大宅

bobo_2014 發表於 17-5-1 17:37
我上年都有去聽初時都覺得幾好,似圓玄嘅後備,不過觀完課感覺唔同晒,因為佢又中又英咁教, 教學進度慢課 ...

好,謝謝你的意見

大宅

我的兒子在兆霖讀二年班,學校嗯係催谷果種,中英差不多一個月才需默書一次,非典型傳統教學模式,功課量也不多,可能是因為低年級的關係,所以教學進度教慢,注中培養小朋友學習興趣和良好的學習習慣。小朋友種這裡的校園生活除了讀書,還有靈性教育、STEAM、友愛互助......

大宅

我四,五年前聽講座時,覺得校長超有h e a rt,懂感恩,亦以神愛為校宗旨,當年我都好喜歡這所學校。前年我還推薦人去呢間,結果果位家長話。。好失望。校長多次讚自己學校多中産,朝朝早家長揸車排晒出面,佢覺好反感,结果我心諗莫非多人報出了名變了質?剛剛有位家長s e n d了段新聞比我睇,同前年果位家長講嘅差唔多。希望校長多不要偏離神嘅道,要,心存柔和謙卑!說話浮躁的如刀刺人,智慧人的舌頭卻為醫人的良藥!

大宅

redtea9999 發表於 17-5-5 19:13
我四,五年前聽講座時,覺得校長超有h e a rt,懂感恩,亦以神愛為校宗旨,當年我都好喜歡這所學校。前年我 ...

真係多謝你的回應。我都有聽講座,他多次強調收中游學生,而且屋企有工人照顧,父母好多時都英文溝通,唔好嘥左小朋友的英文!我心諗我又冇工人又唔係中產又唔係英文溝通,咁即係唔使讀啦⋯⋯

大宅

我四,五年前聽講座時,覺得校長超有h e a rt,懂感恩,亦以神愛為校宗旨,當年我都好喜歡這所學校。前年我 ...

自從學校想走國際路線吸納考唔到直資嘅學生後, 學校收生嘅target有所改變, 不過佢係間津貼學校,咁樣嘅轉變唔知係咪好事? 相信間學校自有計劃

別墅

https://www.hk01.com/sns/article/88824?utm_content=buffer1733e&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer
其實點解一定要中產

大宅

因為換了校長,現在的校長是這一兩年才上任的

大宅

回覆 adjennym 的帖子

哦....原來不是以前的校長.因為我聽講座果時,覺得那個校長真的很好.很有愛心同好關懷小朋友.
那副女校還在任教嗎??她也是很有愛心的.那年她很用心解答了我很多問題.
所以我才覺得這所學校不錯啊!

大宅

redtea9999 發表於 17-5-6 11:42
回覆 adjennym 的帖子

哦....原來不是以前的校長.因為我聽講座果時,覺得那個校長真的很好.很有愛心同好關 ...

副女校今年都走左, 佢真係好好人又有經驗,我問佢問題都好真誠咁回答
反而個校長成個銷售員咁,聽左2次講座都係強調同一樣野,成日sell間學校嘅英文

大宅

現在副校是個男人,今個學年上任

複式洋房

dengyinxin 發表於 17-5-5 16:15
我的兒子在兆霖讀二年班,學校嗯係催谷果種,中英差不多一個月才需默書一次,非典型傳統教學模式,功課量也 ...

想問要不要買平版電腦,如果要買,是買那個型號

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 bobo_2014 的帖子

原來之前校長和副校長都走咗...
我5年前去聽兆霖講座和觀課, 覺得他們很好,很詳細解答家長既問題。真係好想俾我小朋友讀呢間,但最後唔係住碼頭附近無報到呢間。

男爵府

oliviachan22 發表於 17-4-28 15:02
...

呀女讀緊, 小朋友壓力不太大, 係happy school . 一個月有一日無功課日, 有功課堂可以係學校做少少功課, 放學有自修室, 家長遲接小朋友,佢地可以係自修做功課。

有學長計劃,不錯的,五六年班做一年班學長, 一年班時被照顧, 五六年班大個女就學照顧人, 一年一次自理營會一齊去, 平時都會約食下飯咁。

默書評估不太多

英文方面有英數同英常, 有功課, 接觸多啲英文都好的,

但語境可能就一般

反而普通話學多吾錯, 用普通話教中文

自己唸岩吾岩自己小朋友, 我有個小朋友明顯吾岩谷既學校,就讀呢間

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有換校長咩? 我老公上2星期去觀課, 佢話我知個校長做左幾年喎

首頁

尾頁

跳至