論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我計劃炒工人,想向大家請教哪裏可以買到 有效期 14 日的機票?謝謝

複式洋房

第一次炒人,沒有經驗,希望大家幫忙賜教!!

複式洋房

回覆樓主:

希望大家幫幫忙,實在不知從何入手,謝謝

水晶宮

機票有效期同出發日期係兩個概念.

買機票點都要定個出發日期及人名先至可以出到張機票.
買完之後於改唔改名, 要不要比錢改, 就要睇番張機票的條款.
炒工人, 你可買張14日之後出發的單程機票比工人,
由於事前係冇問過工人想邊日走, 如果工人想張機票改早d, 僱主係可能要付機票日期費用.

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf
問 11.2 當合約屆滿或終止後,我應給予傭工甚麼種類的機票?有固
定日期的還是沒有日期限制的?
答 僱傭合約沒有為此作出規定,僱傭雙方可自行協議,但是你應
考慮給予傭工一張沒有日期限制的機票,以避免在一些不可預
計的情況下,倘傭工不能使用你所提供有固定日期 的 機 票 時 ,
而引致你損失。

複式洋房

謝謝 bird bird 的回覆
我仍想向各位請教哪裏可以買到有效期 14 日的機票?謝謝

大宅

回覆樓主:

如果工人離家之後才要求改機票,d手續費又要僱主負責?同埋要由付款人(即係我)定係工人去聯絡航空公司就可以?

我準備炒個賊賓,預計到時一定係不歡而散,趕得佢出家門,我當然唔想再同個賊有任何聯絡,咁即係賊婆仲可以call 返我補回d改期手續費而我又要配合俾返$個賊賓?

子爵府

Etcetc 發表於 17-4-29 23:59
如果工人離家之後才要求改機票,d手續費又要僱主負責?同埋要由付款人(即係我)定係工人去聯絡航空公司就可 ...
唔想自己煩,就揾travel agent 代勞
叫travel agent 代訂機票,將你的要求講晒佢知,當然,價錢係次要,即係會貴d

複式洋房

細姐姐 發表於 17-4-30 00:08
唔想自己煩,就揾travel agent 代勞
叫travel agent 代訂機票,將你的要求講晒佢知,當然,價錢係次要,即 ...

謝謝

首頁

尾頁

跳至