在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我現職係舊同事介紹大公司做,佢做我上司,去到第一星期,已經三個人辭職都因為佢,我去到先知佢係好麻煩,喜歡鬧人,我日日都比佢鬧,我只係死忍難忍,因公司財政差,好難有人來見工,以我已經做了五個月,長期做到1-2am去彌補空缺嘅工作。因我尼行好窄,我亦好難去(emoji)工,現在我見成一份工,人工少d, 係做開荒牛,one man band. 所以佢應該唔知我去咗邊。其實我好感謝佢比份工我,有better title, 去學好多management 嘅野,但過程太痛苦,好似比埋條命,但又唔appreciate. 我想睇下有咩理由去辭職,可以好來好去。如果處理得唔好,怕佢係同行唱衰我。請大家指教

男爵府

家人有意見成日O-T,無晒亲子

珍珠宮

老公希望我放番多D時間在家庭上。
個舊同事以前糸點樣?你是辭職過去呢份工定糸剛剛無工作所以先去做?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

家人身體有毛病,須要照顧

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

Kasiufung 發表於 17-5-1 11:08
我現職係舊同事介紹大公司做,佢做我上司,去到第一星期,已經三個人辭職都因為佢,我去到先知佢係好麻煩, ...

其實一封信寫得得得睇睇, 同老細講的時候態度好啲, 正正常常冇問題。

大宅

ELSA_LI 發表於 17-5-1 13:01
家人有意見成日O-T,無晒亲子

其實尼個係真實理由,令我冇咗自己,日日係咁做,佢自己都有個幼女,但我估佢會講點樣去改善我工作時間

大宅

anna59 發表於 17-5-1 13:12
老公希望我放番多D時間在家庭上。
個舊同事以前糸點樣?你是辭職過去呢份工定糸剛剛無工作所以先去做? ...

佢搵我時,我咁啱resign 去另一間公司,但佢比好d title, 同以為少出差方便照顧bb,點知去到係咁worse. 我以前冇under 佢,個人几nice. 但請同事說佢中間有情緒病,起碼以前冇見過佢日日鬧人,我係每朝早收到佢瞓醒就收到佢whatsapp 要做乜,返工比佢捉住開會,有時9-10pm 打來問工事,真係除咗瞓教,就做野。最慘係所有新人冇人肯過probation, 個個handover 比我,做兩三個星期我handover 比人

大宅

catfitfit 發表於 17-5-1 14:28
家人身體有毛病,須要照顧

會不會唔係咁吉利?

大宅

brownleebabi 發表於 17-5-1 16:13
其實一封信寫得得得睇睇, 同老細講的時候態度好啲, 正正常常冇問題。
...

其實我係有d捱義氣頂住。身邊好多人針對佢(其實佢真係几黑人憎)。我過probation 時,連HR 都話跌眼鏡,佢地個個以為我頂唔順。班舊人知道我係佢嘅人都對我玩晒野,我都比其他部門玩殘,如果唔係識佢,走咗十世。以家要走,佢可能都唔會當我係朋友。所以想小心d講,又唔好令佢難坎。因為佢真係好小氣

珍珠宮

Kasiufung 發表於 17-5-1 19:56
佢搵我時,我咁啱resign 去另一間公司,但佢比好d title, 同以為少出差方便照顧bb,點知去到係咁worse. 我 ...
我有個同事就系用家庭呢2個字,推左份工,因為有人帶佢走,佢見完工唔想走,所以用呢個理由,好聽D。職場上好多呢D人,我都見過,你要小心。
希望你順利利

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我現職係舊同事介紹大公司做,佢做我上司,去到第一星期,已經三個人辭職都因為佢,我去到先知佢係好麻煩, ...

如果佢個人麻煩,佢點都會唱你

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kasiufung 發表於 17-5-1 19:56
會不會唔係咁吉利?

不如話自己有身體不適好過啦

洋房

屋企須要時間照顧應該係最好理由

瑪瑙宮

我覺得直接講, 如果佢要唱你, 你講真講假佢都會唱你.

一係就話份工壓力好大, 要食醫生開安眠葯先瞓到, 同家人傾過都同意我辭職攪好身體先.

子爵府

虎到金來勳章

回覆:怎樣去辭職,好來好去?

直接講,當初轉過黎係想多些時間陪屋企人,但依家成日通頂,同屋企人商談過,再加上自已身體亦頂唔順,需要轉一份 work life balance 既工。

你會預備好一份 detailed hand over list, 比足一個月通知期。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

有小朋友嗎, 如有咪話工人姐姐唔續約返鄉下, 新工人要3几个月至到, 無人幫你, 要自己湊

翡翠宮

遞信就系喇,啉個好D嘅藉口

翡翠宮

D咁難受嘅工作環境,錢唔多成日受气,俾我走都走唔切喇,以前就系去朋友公司,佢真系唔當自己係外人啊,想鬧就鬧,對你要求多多,我都因為人情難以取捨,但系真系走出果一步,真系覺得好開心好輕鬆

大宅

wahiuma 發表於 17-5-7 20:51
D咁難受嘅工作環境,錢唔多成日受气,俾我走都走唔切喇,以前就系去朋友公司,佢真系唔當自己係外人啊,想 ...

你忍咗幾耐?我覺得自己做乜都係錯,我表逹我意見又話我鐘意同佢argue. 做到好冇忍,佢以家鬧我,我會答你可唔可以講快d,唔想浪費時間討論,當然又話態度有問題。我好想好來好去,唔想連朋友都冇得做

男爵府

開心吸收勳章

説唔合适你就得喇

首頁

尾頁

跳至