夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

全為愛,你的文章能平復我的心情,但殘酷的是,我昨天看見他們二人在街上擁抱,非常甜蜜,教我如何自處?
總有一天,我會好起來,一定!

民房

苦惱中,可否pm你

大宅

回覆樓主:

全為愛,請問我可否都加你成為好友?

水晶宮

fai_lo 發表於 17-5-3 09:28
全為愛,你的文章能平復我的心情,但殘酷的是,我昨天看見他們二人在街上擁抱,非常甜蜜,教我如何自處? ...
你的故事是怎樣?

看見他們二人在街上擁抱,非常甜蜜 ...... 看見這個情景,你感到受傷?是嗎?為什麼?
受傷的原因是什麼?有什麽感受和想法?你感到傷害到你的哪裡?
你嘗試一一寫出來吧!

別墅

回覆 全為愛 的帖子

是,傷了,就像電視劇情一樣……可以pm告訴你嗎?

水晶宮

fai_lo 發表於 17-5-4 05:52
回覆 全為愛 的帖子

是,傷了,就像電視劇情一樣……可以pm告訴你嗎?
如果你感到pm會舒服一點,可以pm 我。

如果在這裡回應也並不太不舒服,在這裡有個好處是~ 讓更多相同情況的人也能有機會能看到,而因此可能也有得著而獲得或多或少的治療。

up to 你,我兩種方式都OK。

別墅

回覆 全為愛 的帖子

已pm了

別墅

全為愛:
我都有pm過你,但你無回覆!
其實我知我個個案好普遍!亦知你好多文章都好說明到提及到應如何處理!
但我還是未知點做!

上文提及c6同小三可能關係破裂,小三可能要求分手逼c6同元配離婚,

但前一排他們關係應該有點問題,但c6完全沒跟我提過任何野,好像無事一樣!但我又唔覺得佢地完全斷絕關係!c6仍然有野暪我!!佢應該仲想三人行!

我知我之後做既決定好影響關係,但我唔知呢個決定應否做!
如果好既就話對我們關係有助
如果唔好既,我怕傷害多一個人,責任好大

PS:個決定已pm你

民房

好相似,嗰邊總是死唔斷氣,斬極都斷唔曬。

水晶宮

filamcnine 發表於 17-5-4 14:36
全為愛:
我都有pm過你,但你無回覆!
其實我知我個個案好普遍!亦知你好多文章都好說明到提及到應如何處理 ...
JM:

很抱歉,找我的人很多,時間精神未能應付得來哩!
我選擇回應的個案,是我當刻有感覺的個案。我暫時只能是這種方式了。

珍珠宮

回覆 全為愛 的帖子

唔明白. C6有外遇, 老婆要檢討, 然後再對個C6好一點. 這是甚麼邏輯? 無疑係將男人有外遇合理化. 佢地無錯, 錯都係因為老婆做得唔夠好.
真係好想知道, 女人有婚外情, 樓主所講嘅會否一樣. 還是仍然叫女人自我檢討?

ranchu    發表於 17-7-10 23:28
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珊瑚宮

畀面勳章

worthy 發表於 17-5-4 17:06
回覆 全為愛 的帖子

唔明白. C6有外遇, 老婆要檢討, 然後再對個C6好一點. 這是甚麼邏輯? 無疑係將男人有外 ...

妳唔好過來搞亂檔攤啦!

如果你要挽救段婚姻 / 感情就要自我檢討 / 反省,同時亦去增值自己。

要不瀟洒行出家門,同亞伯離婚。

但係你兩樣都唔做,一味執著亞伯錯,不停去 loop, 不停去黑面,100% 控制狂。你咁樣只係自己推走亞伯,佢會越走越遠!

水晶宮

回覆 全為愛 的帖子

唔明白. C6有外遇, 老婆要檢討, 然後再對個C6好一點. 這是甚麼邏輯? 無疑係將男人有外 ...
worthy JM:

你相類似的提問,之前已問過我,我亦已三番四次解說過了,我就不再重複了。

另,無論是那一方外遇,婚姻中的二人都各自有其責任,都要自我檢討。我這篇帖文的閱讀對象是想要挽回婚姻的元配,那難道我要花篇幅去解說外遇男要自我檢討嗎?

JM,你仍在 loop "對與錯" 的問題嗎?損耗性很大哩~

大宅

全為愛 發表於 17-5-4 18:48
worthy JM:

你相類似的提問,之前已問過我,我亦已三番四次解說過了,我就不再重複了。

我loop左兩年,卒之吾使再loop,因為100%肯定係佢大錯特錯,所以一腳踢走佢,成全佢同小三。感情上依嫁一身輕,但就不停要為仔女同佢xxyz....有時真係好攰,但脫離感情後,會睇得開啲,當佢nobody,就算同佢鬧完,都好快會開心返,因為佢係我生命中已經一啲都吾重要,有時激氣就係激氣在點解佢可以甘賤格,佢不斷話我錯叫我反醒,但佢自己又一啲都吾反醒,有時覺得佢做人做到甘好可憐。佢衰都吾係淨係我講,係所有身邊人都清醒睇到,連佢啲朋友都係佢背後鬧佢唱佢講佢,都吾係講我地件事,係講佢人格,佢一啲insight都無,真係好可憐。希望小三真係改變到佢,等呢個社會少個人渣。
全為愛你都講得啱,有外遇真係未必一定要離婚,我都係經歷佢兩次外遇,再過兩年先清醒,佢第一次外遇後幾年,係我地最開心最甜蜜日子,可能就係甘,我係由天堂被打落地獄甘由小三男友喊住打比我話我知,再由個兩隻人渣做場戲 擺平件事,上返天堂。但一個星期後再被我 揭發真相,再可打落18層地獄般,所以兩年多嚟我係無法放低。把更多例如照顧仔女責負交比佢,希望佢知道當佢同隻雞搞埋一齊時候我係幾辛苦係屋企湊仔,返工放工賺錢養家。但原來佢覺得佢要照顧多啲就等於我不負責任,事實上我經歷差不多一整年depress, 佢亦沒有給予我希望的回應,當然後來我知佢同隻嘢一齊何來會回應我。我慢慢看清楚呢個自私自利概人,到佢再次承認仲同小三一齊,我仲吾走我真係覺得我對任何一個愛我概人吾住。我仲好記得佢講每一句絕情說話,包括話佢依嫁係老闆,我想滔佢光;話我好黑人憎,出手打我;屋企人揾吾到我 擔心我報警 消防員嚟 準備破門,但佢明知個大女指模就開到我新屋門,只係一兩分鐘車,佢 拒絕送個女去開門, 連消防警察都真係忍唔住爆粗口話佢唔係人想我死。我都未死心,到最後佢再垝我,話會努力再係暫時分開情況下,再努力同埋同隻雞分開,最終。。。。分開住兩個星期,小三雞已經半夜送外賣上門。

Chirley    發表於 19-3-10 17:20
ranchu    發表於 17-7-10 23:33

大宅

卡爾 發表於 17-5-4 21:02
我loop左兩年,卒之吾使再loop,因為100%肯定係佢大錯特錯,所以一腳踢走佢,成全佢同小三。感情上 ...

你看見上面冰山一角裡我心靈所受傷害嘛?我真係無法叫自己原諒佢,最終我係bk申訴,就為呢件事推向高峯。因為佢覺得我唱佢害佢破壞佢,所以現在我們是敵人。佢仍然要 咀咒我 話我要孤獨終老 好老實 我真係真心覺得 我情願孤獨終老 都好過 做一啲過唔到自己良心 既事,留點尊嚴比自己。

大宅

卡爾 發表於 17-5-4 21:07
你看見上面冰山一角裡我心靈所受傷害嘛?我真係無法叫自己原諒佢,最終我係bk申訴,就為呢件事推向高峯。 ...

亦都好好彩,我身邊有好多愛錫我朋友家人,我亦自己有工作獨立能力,所以可以起返身。不過對男人真係有啲怕怕需然身邊有不少異性關心,但真係。。。睇清楚

Chirley    發表於 19-3-10 17:21

大宅

回覆 全為愛 的帖子

我唸檢討,吾等於要原諒,吾等於檢討結果一定有錯,檢討改善可以給下一個他一個更好的自己,檢討目的不是一面倒for修補一段爛關係,係可以為未來關係增值。

Chirley    發表於 19-3-10 17:21

別墅

全為愛 發表於 17-5-2 17:41
"我有主動關心他多一點 約下佢二人世界"

男人最終想要的並不是 "關心"。

我也可以加你做好友嗎?!

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-1 20:33
那當然了,如果關係仍是破爛的、沒有復修的希望。

而真實情況是~ 並非每個個案都不值得留下,並非每個個案 ...

你好!想請教下
如果我不確定老公有冇小三,但由9月份老公已和我說冇愛只有親情,我一直忍到今天,有朋友告訴我,見到一個似我老公的人同個女仔好親密,應該是同事,當然我就情緒爆炸,立即send message俾我老公,他不回應,之後我說你吾應我當你係,但他依然不應我!我是不想離婚的,因為我的兒子只有18個月,我想他有個幸福的家,我可以怎樣做!等他回來問小三的事?還是吾理,冇事發生?

水晶宮

Car2012815 發表於 17-5-5 22:02
你好!想請教下
如果我不確定老公有冇小三,但由9月份老公已和我說冇愛只有親情,我一直忍到今天,有朋友 ...
JM:

"我不想離婚,因為我的兒子只有18個月,我想他有個幸福的家,我可以怎樣做!" ......
首先,請你對自己再誠實一點,你不想離婚的最核心原因並非是想給你兒子有個幸福的家。
你為什麼不想離婚?
你真正害怕的是什麼?
你真正在意的是什麼?

"等他回來問小三的事?還是吾理,冇事發生?" ......
兩個做法都不是好方式。
你首先要做的重點是檢視自己的婚姻究竟是否出了什麼問題?而先不是去查探小三的事或做鴕鳥當沒事發生。

"老公已和我說冇愛只有親情" ......
我認為親情亦是愛的一種,令人感到很溫暖、很有安全感哩!
他大概意思是指對你已沒有了迷戀激情心動欲望的那種愛吧!(我定義它為愛情)
這是一起時間久了會漸漸發生的事情,有人可以OK,但有人仍渴求愛情 (你c6大概如是),那麼,你就花點心思去重新給他愛情的感覺吧!

首頁
12345...7

尾頁

跳至