興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

happywl 發表於 18-8-18 16:33
我們有衰老的本質 無法逃避衰老

在下以為衰老是名相 是人類定義出來作為溝通文字 執著有衰老這現象/名字 才會有所謂的逃避或面對衰老

其實世間有無數正面負面名詞 只要著其中一名相 即墮煩惱 如果不自知(隨順覺) 就沉溺其中

歡迎指正 謝謝

公爵府

kitblack 發表於 18-8-19 14:18
如果係咁 睇經更加要睇一些和自己能夠相應 和能夠身作證才可

我覺得佛陀主要目的係教人達到解脫 而不是最 ...

諗起一個故仔,分享一下~

有一個記載,講佛陀入滅後阿難遊行教化,聽到一個小沙彌背誦既經典偈句錯左,咁阿難就糾正小沙彌,將正確偈句話返比小沙彌知,隔冇耐阿難又再次經過遇到小沙彌,但小沙彌依然繼續背誦錯誤既偈句,阿難問小沙彌點解 ?? 小沙彌話佢師父講,師父教既偈句先係正確,阿難係錯既,所以佢繼續背誦師父教既偈句~

如果用呢個故事做例子,依家好多人同小沙彌其實都好類似,喜歡偶像崇拜,只信師父講,唔會嘗試去印證或去諗一諗,師父既話究竟有冇錯~

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-8-19 14:55

有一個記載,講佛陀入滅後阿難遊行教化,聽到一個小沙彌背誦既經典偈句錯左, ...

雜阿含經 六三八 舍利弗過身後 佛陀教阿難 要 :當依自洲而自依,當依法洲而法依,不異洲、不異依

多謝師兄分享

公爵府

kitblack 發表於 18-8-19 15:05

雜阿含經 六三八 舍利弗過身後 佛陀教阿難 要 :當依自洲而 ...

其實皈依好重要,不過唔係現今既三皈依,依家既三皈依係一個儀式,做左呢個儀式就係皈依弟子,多左一個身份,可以著海青又擁有一個皈依證,而大部份人好享受呢個身份~包括我個妹在內

我自己認為三皈依應該係警惕自己,提醒自己向住既方向,近似我由尖沙咀準備行去荃灣,我就算經油麻地又好,行錯路去左何文田又好,甚至兜左去九龍城都好,雖然時間路程長左,總知時刻都要提醒自己係要去荃灣~

皈依佛即是向正覺方向,皈依法即是向正法方向,皈依僧即是向清淨方向,係每個當下皈依,唔係用一個儀式既時間去皈依~

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-8-19 16:16
其實皈依好重要,不過唔係現今既三皈依,依家既三皈依係一個儀式,做左呢個儀式就係皈依弟子,多左一個身 ...

師兄講得好 皈依佛法僧 不只是儀式 是這一生命的依止處 並不是皈依某一個身外之人

在下初學是這樣理解
佛是解脫 覺悟
法是通往覺悟的方法
僧是通往覺悟的修行實踐

在下也感覺一些自稱學佛但就心中著左身份象徵這相 有地位不捨或自覺學佛比人高一等而自我感覺良好 忘了學佛應該是越來越減少自我存在感

打完這些字的同時 在下也增加左我慢 真係要無時無刻警惕

happywl    發表於 18-8-20 12:08

公爵府

kitblack 發表於 18-8-19 16:31

師兄講得好 皈依佛法僧 不只是儀式 是這一生命的依止處 並 ...

你講起身份象徵~我真係孤陋寡聞,早前聽到人講,依家原來重有某一種佛教出家人係著紫色僧袍

佛陀曾經責備阿難,就係因為阿難去托砵乞食果陣,D 衫著得亮麗

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-19 14:55

有一個記載,講佛陀入滅後阿難遊行教化,聽到一個小沙彌背誦既經典偈句錯左, ...

子爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-14 18:58
其實自己返回學習釋迦牟尼既佛法,已經冇再去上了一法師既課堂,因為同其他大乘同學實在格格不入,但係依 ...

Jm, 可唔可以講多啲原始佛教既資料,或者我我可以係邊度睇到。 我都仲有好多對佛教既迷思,想了解多啲

公爵府

rachie 發表於 18-8-20 01:21
Jm, 可唔可以講多啲原始佛教既資料,或者我我可以係邊度睇到。 我都仲有好多對佛教既迷思,想了解多啲
...

其實我都係初學者,唔識點樣介紹原始佛法,我自己認為佛陀既生平事跡/言行,就係原始佛法~

印度唔注重歷史記載,要有系統搵到資料好難,好多資料都會有出入~或者可以網上搵釋迦牟尼生平睇,不過唔同既文章都會有 D 出入~

大宅

...

請問可否分享下你所指的迷思 一兩個例子都好 討論之後 讓在下可以思考下 增進下

多謝

伯爵府

...

你好, 你可看以下的資料
https://book.bfnn.org/books/0535.htm
http://agama.buddhason.org/
https://dhammawheel.com/

伯爵府

痛苦,是一種不舒服的感受,經文作「苦受」。生理的痛,為身體非自主神經的一種警示機制,是難以避免的,佛陀也不例外。心理的苦,主要是源於「我」的錯誤見解與執著。例如:希望「我所擁有的」周遭一切,包括肉體與精神,自身與他人,都要依著我的意思來運作,十足展現了貪愛的特性。這是可以經由修學來止息與超越的,一旦超越了,就做得到「身苦心不苦」了。

公爵府

kitblack 發表於 18-8-20 12:07
請問可否分享下你所指的迷思 一兩個例子都好 討論之後 讓在下可以思考下 增進下

多謝

我有一個迷思 ,雖然唔係太重要,都想請各同學講下

大家認為佛陀係廿九歲出家定十九歲出家 ,因為有小部份講係十九歲~如果廿九歲出家四十幾年教化,時間上好似合理 D~但係記載話佢第一個仔出世時出家,十六歲結婚廿九歲生第一個,會唔會太遲 ,印度古時咁遲生育

子爵府

kitblack 發表於 18-8-20 12:07

多謝

例如做法會法事,水陸/拜韱嗰啲法會,其實係佛陀時代係咪冇? 如果冇咁係邊個創出來,又係咪真係可以超渡先人?

子爵府

happywl 發表於 18-8-20 12:17
你好, 你可看以下的資料
https://book.bfnn.org/books/0535.htm
http://agama.buddhason.org/

謝謝

公爵府

rachie 發表於 18-8-20 12:52
例如做法會法事,水陸/拜韱嗰啲法會,其實係佛陀時代係咪冇? 如果冇咁係邊個創出來,又係咪真係可以超渡 ...

呢個我知 ,係中國皇帝創立~

水陸法會,梁皇寶懺,係梁武帝制定既儀式,不是佛制定~

出家眾不能食肉,係梁武帝制定既戒律,不是佛制定~

唔知佢有冇效,不過我自己立場,用尊重講法係,“受持佛正法弟子不建議主動參與”,直接講法係,“非法說法 非律說律”

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-8-20 12:48
我有一個迷思 ,雖然唔係太重要,都想請各同學講下

大家認為佛陀係廿九歲出家定十 ...

估計應該是十九歲吧 沒什麼可能一出家就成佛吧? 還有六年苦行呢 再加幾年修行就差不多了 到二十九歲成佛轉法輪

都係估計

公爵府

kitblack 發表於 18-8-20 14:44
估計應該是十九歲吧 沒什麼可能一出家就成佛吧? 還有六年苦行呢 再加幾年修行就差不多了 到二十九歲成佛 ...

多數寫係廿九歲,有小數寫係十九歲~話佢覺悟成道後四十幾年遊行教化,四十幾年呢個數就差唔多寫法係一樣~覺悟成道前,有 D 淨係寫六年苦行,但有 D 又有寫六年苦行前,有五年係尋訪修行既導師~

如果先當 6+5=11年,29歲 + 11年 + 4x年教化,即係 8x歲,同好多寫佛陀係 8x歲入滅又啱數~只係我覺得喺古時,結婚後十幾年先生第一個仔,又好似太遲 ,變左十九歲又好似合理 D

我發覺自己好無聊

子爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-20 13:58
呢個我知 ,係中國皇帝創立~

水陸法會,梁皇寶懺,係梁武帝制定既儀式,不是佛制定~

你意思係可以食肉?

公爵府

rachie 發表於 18-8-20 16:05
你意思係可以食肉?

佛陀冇制定僧團僧侶不可食肉既戒律~梁武帝好似係引用 “不殺” 既戒律黎衍生出黎既戒律,出家僧侶不能食肉~

其實如果我地再仔細 D 去睇,當時僧侶不能食肉都未必稱得上算係戒律,因為梁武帝好似定左刑法,食肉僧侶要受刑法,僧侶不能食肉叫佢做法律會貼切 D ~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊