興趣嗜好

跳至
[其他] 佛教徒專區  

首頁

尾頁

公爵府

happywl 發表於 18-8-11 13:17
要時時刻刻觀察自己的感受, 吸氣時,知道心裡有樂(苦) 受, 呼氣時, 知道心裡有樂(苦) 受。只要保持覺知便可 ...

...

公爵府

happywl 發表於 18-8-11 13:17
要時時刻刻觀察自己的感受, 吸氣時,知道心裡有樂(苦) 受, 呼氣時, 知道心裡有樂(苦) 受。只要保持覺知便可 ...

我真係好佩服 JM 您既堅持

喺呢個未法年代都唔知稱唔稱得上既時間,坊間作為教導者既法師非法說法,非律說律,講一 D 用正法包裝既外道法,我相信某部份法師自己係知道既,不過佢崇高法師身份地位係來自外道法,佢好難放棄,放棄外道法佢將會乜野身份都冇,所以唯有堅守住呢個附佛外道法門~

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-13 12:12

喺呢個未法年代都唔知稱唔稱得上既時間,坊間作為教導者既法師非法說 ...

伯爵府

回覆樓主

人們有各種迷信,例如相信命運封藏於星座或自己掌紋,而事實上,沒有人能確定未來會發生什麼事。但借著修習正念,我們可以轉變占星家所預測的命運。此外,預言也可能是因為你預期它會成真而應驗。

伯爵府

回覆樓主

有何可苦,有何可樂?
源於感官享受之樂最終必然導致苦;而修行佛道時所受之苦會帶來喜悅。

公爵府

happywl 發表於 18-8-14 17:59

其實自己返回學習釋迦牟尼既佛法,已經冇再去上了一法師既課堂,因為同其他大乘同學實在格格不入,但係依然感恩了一既課堂,令我初部認識佛教 ~

我曾經諗左好耐,了一課堂有一位同學係學習原始佛法,點解佢可以上了一既課堂咁耐 ,不過見到你 D 帖之後我諗到小小,如果我冇估錯,果位同學都係喺度堅持緊,佢上堂目的其實係等一 D 真正想認識,學習原始佛法既同學,只要有人願意同佢傾偈,即係因緣到~

我認佛教係因為了一,認識原始佛法係因為果位同學,同樣感恩

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-14 18:58
其實自己返回學習釋迦牟尼既佛法,已經冇再去上了一法師既課堂,因為同其他大乘同學實在格格不入,但係依 ...

伯爵府

回覆樓主

如實觀察當下此刻所發生的事物,以及我們自身的反應,並以慈愛友善的心和不批判的態度與每一刻的經歷相處。

伯爵府

回覆樓主

過好每一刻 慈眼視眾生

伯爵府

回覆樓主

有了正念 所有念頭和感受全都一目了然 且清楚每個念頭對自己是有害或是有益的。

伯爵府

回覆樓主

其實世界並沒有亂 是人心在亂 - Luangpo Cha

伯爵府

回覆樓主

要讓苦消失 你必須承認它的存在 並了解其成因 慢慢走上滅苦之道

伯爵府

回覆樓主

我們有衰老的本質 無法逃避衰老

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-8-13 12:12

師兄你好 請問以你所知原始佛教經典除了尼柯耶 阿含經之外 還有什麼經典?

多謝你

公爵府

kitblack 發表於 18-8-19 10:39
師兄你好 請問以你所知原始佛教經典除了尼柯耶 阿含經之外 還有什麼經典?

多謝你

以我睇過既佛教歷史(其實佛教歷史好殘缺,印度人唔注重歷史記載),似乎係冇~經過咁多年,其實尼柯耶同阿含經都未必會百份百係完整同真實,阿含經被修改更多~

佛陀入滅後,第一次主持經典結集係大摩訶迦葉,一位堅持頭陀行(苦行)既尊者,用身份地位計,僧團裡面佢應該算佛陀外身份最崇高既人,佛陀入滅後大摩訶迦葉曾經對僧團講,佛陀已制定既戒律必須遵守,佛陀冇制定既戒律無需制定~

公爵府

多謝你

第一,二,三次經典結集都係冇文字,只係靠記憶同靠口耳傳遞~聽到都覺得其實好容易會有錯漏

去到第四次經典結集,先有文字記錄,寫喺樹葉上面,即係 “貝葉經”,但係已經係佛陀入滅後差唔多四百年後既事,記錄既經典會唔會百份百係完全正確,我自己就唔多睇好~況且佛陀當年同阿難講過,正法將住世五百年~

伯爵府

回覆樓主

我有生病的本質 無法逃避生病

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-8-19 12:34
第一,二,三次經典結集都係冇文字,只係靠記憶同靠口耳傳遞~聽到都覺得其實好容易會有錯漏

...

如果係咁 睇經更加要睇一些和自己能夠相應 和能夠身作證才可

我覺得佛陀主要目的係教人達到解脫 而不是最終教人多做善事而已

多謝你

伯爵府

多謝你

應該沒有

公爵府

kitblack 發表於 18-8-19 14:18
如果係咁 睇經更加要睇一些和自己能夠相應 和能夠身作證才可

我覺得佛陀主要目的係教人達到解脫 而不是最 ...

不論任何人,包括法師講既,都唔可以照單全收,全部認為係正確~

學佛唔止係種福行善~六袓惠能講 “迷人修福不修道,只言修福便是道”,只去行善修福其實只係迷人~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊