自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱見有人講開動物園,老實講我都去過,
深圳果個d動物無乜活動空間,d動物應該好唔開心
台北果個會好好多,新加坡果個更加係好!

不過動物園都算,馬戲團要d動物做人類想佢做ge高難度動作,係經過好多好殘忍ge訓練去做到,用個腦諗下都知獅子點會同狗一樣咁易train,而馬戲團動物襲擊人都唔係第一次發生!

其實好多活動都好過去馬戲團好多,d咁殘忍ge野有乜咁好睇?你話動物園都話可以比你親身睇下d動物丫都有意義啦,但馬戲團呢?

我知實有人話咁你食素啦乜乜物物,坦白講我知食肉都好殘忍,因為人類養動物ge方式問題,但我會盡量買free range放養ge雞蛋同free range牛奶(通常都會冇激素等等)

珍珠宮

馬戲同埋動物表演其實只係將自己快樂建築係動物身上
我都唔明點解要俾小朋友去睇呢d 咁殘忍既野

肉都少食了
背後整個過程實在太恐怖
越了解得多越心寒
唔係單單殺死隻動物咁簡單

男爵府

回覆樓主:

我都覺得馬戲好殘忍,之前有個節目講內地馬戲團,D熊要穿鼻環方便控制,我見到個心就唔舒服

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都認為係,記得以前響深圳睇馬戲,我真係一邊睇,一邊忍唔住喊,隻老虎已經剝晒牙,仲要吓吓大力鞭佢,個籠又污糟,好唔人道,之後就唔再睇馬戲團啦,太殘忍!

珍珠宮

回覆樓主:

我自己已經唔會去睇馬戲團&動物園了。

子爵府

回覆樓主:

深圳動物園,好多媽媽推介。
但我去過一次都唔想再去,好臭之外。
見到動物瘦到見到骨形,仲要細細隻就唔人行,騎住影相都夠惨,仲要可以騎住周圍行
馬戲團,更加唔敢去睇

侯爵府

馬戲一定唔會睇!

侯爵府

馬戲團一定唔會睇
動物園可免則免

大宅

salok 發表於 17-5-2 10:43
深圳動物園,好多媽媽推介。
但我去過一次都唔想再去,好臭之外。
見到動物瘦到見到骨形,仲要細細隻就唔人 ...
雖然唔買飛入場,個表演仍然進行
但都希望越來越少人去,咁就會慢慢去到唔再有呢個表演

esp要教下小朋友,果d凶殘動物天性唔係咁,
唔係咩都惹得起...
唔好喺條街度見到流浪狗又搞下佢,真係咬就喊都無謂

珍珠宮

回覆樓主:

知道背後有幾殘忍黎已經唔會再去 連動物園都唔去 見到d動物好慘

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

未睇過

象牙宮

bemybride 發表於 17-5-2 10:28
啱啱見有人講開動物園,老實講我都去過,
深圳果個d動物無乜活動空間,d動物應該好唔開心
台北果個會好好多 ...

马戏团受争议,越来越多抗议马戏团的存在。

馬戲團 每日食物、地方, 运输动物 和兽医护理等情况。
馬戲團
训练师,对动物的性情很了解,日把大部分精力都用在训练马戏团的动物身上了。
馬戲團 殘忍, 馬戲團
好難生存。訓練师, 护理員 須轉行了/ 失業/ 被人淘汰。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主:

無咩事唔會去睇

大宅

333s 發表於 17-5-2 11:22
马戏团受争议,越来越多抗议马戏团的存在。
sorry 唔係太明白你講咩..

侯爵府

回覆樓主:

從來唔睇動物馬戲團

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

唔會睇馬戲

複式洋房

睇過唔知邊個愛護動物組織既一篇文,從此之後無睇過,好慘

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

總之講環保,講權益,
一定會扼殺部份行業
唔好同我講警察同黑社會
利申:正在做不環保的行業內
自己只係睇過一次馬戲,己唔想睇第二次,原因,無興趣睇…

大宅

aliensss2008 發表於 17-5-2 10:35
馬戲同埋動物表演其實只係將自己快樂建築係動物身上
我都唔明點解要俾小朋友去睇呢d 咁殘忍既野

絕對認同,在youtube看到玻璃牆上的屠宰場,更覺殘忍

首頁

尾頁

跳至