婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

99話叔仔一家返來食飯, 問我哋一家食唔食哦?!
99住我地樓下, 叔仔住隔離, 99每朝一朝早都煲湯比妯娌飲架啦, 由生佐day 1到依家都無停過, 原來坐月可以有咁好啲招呼, sorry! 我生佐兩個從未受過咁樣啲招呼
叔仔一家如果過來食飯, 我99就會9大鬼咁煮, 全部都係叔仔一家喜歡食啲餸, 成日都唉呀...阿*(我C6)今晚無餸食添, 開個鑵頭比你(我真係想講: 你依個仔, 唔係狗, 同親你食飯, 成日都話比鑵頭, 佢都係仔生架, 做咩做人阿媽做到咁大細超呢!)

琴日, 99whatsapp我. 我問C6食唔食?
我個無知知覺啲C6依然話好呀, 一齊食呀!
我直情比個whatsapp佢自己睇, 我問佢: 你咁都睇唔明? 99話你細佬來食飯, 所以佢煮飯, 如果你食就順便煮埋比你食! 係順便炸, 轉頭分分鐘又係唔記得, 全部都係你細佬中意食, 無樣你啱食架餸, 你又食鑵頭, 你真係想咁?

講完, 我C眼淚係咁流

珍珠宮

係我D眼淚

珍珠宮

JM 可能會話: 有個咁直接, 擺明大細超, 擺明唔LIKE 我, 啲99都唔錯呀
再加埋我個後知後覺啲C6;
真係perfect match
我做咩咁多事, 督爆人哋JEL

珍珠宮

但我真係唔想我啲屋企人比人當狗咁樣招呼, 所以我D眼淚真係流佐出來.
我叫C6諗清楚, 如果佢返去食, 無問題, 我唔佐佢"母慈子孝"; 但唔洗"咁客氣"預埋我同我啲小朋友啦

美菲絲    發表於 17-5-2 15:22

侯爵府

回覆樓主:

老公點諗?咩反應?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

你老公冇電話~~~冇whatsapp~~~

都唔明d奶奶因乜咁興要專搵d新抱做傳聲筒~~~

不過係我既話會由得老公去食~~~奶奶越係咁偏心~~~我越唔會阻止老公去~~~

咪等佢自己睇清楚~~~由一次半次既奶奶冇心~~~到食左幾十次都係叫佢食罐頭~~~

我都係咁特訓我老公~~~開頭佢都唔承應奶奶係偏心架~~~下下幫住晒奶奶~~~話我諗多左~~~奶奶唔係咁~~~
老實啦~~~我又唔會嬲奶奶偏心~~~但既然老公你唔係被錫果個~~~做返基本功咪得囉~~~

何必奶奶一要洗錢/一要搵人做野時~~~你就沖出去攬上身呢~~~更係留返俾d至愛做架啦~~~有權利必有義務~~~

珍珠宮

美菲絲 發表於 17-5-2 15:15
你老公冇電話~~~冇whatsapp~~~

都唔明d奶奶因乜咁興要專搵d新抱做傳聲筒~~~
我都唔會阻止C6返去食, 就算99比罐頭, C6都要食架啦, 因為果個係生佢啲阿媽, 唯有怪佢自己唔知投胎, 唔得佢阿媽中意(依個係事實, 但我心真係好難過)
但我&我啲小朋友仲有得選擇, 人哋只係順便, 客氣咁問, 咁我哋只需要講: NO, THANKS!

美菲絲    發表於 17-5-2 15:55

侯爵府

有D唔係好明...你形容你99會為叔仔一家煮九大鬼...即係好豐富好多菜式.....但你老公完全唔啱食而要開罐頭....反而比人感覺你老公好偏食喎

珍珠宮

michelin888 發表於 17-5-2 15:32
有D唔係好明...你形容你99會為叔仔一家煮九大鬼...即係好豐富好多菜式.....但你老公完全唔啱食而要開罐頭.. ...
你可以話我C6好偏食, 好難招呼. 佢只食豬, 牛, 羊, 豆類和菜.但你都可以話佢好容易招呼, 佢可以日日都係同一餸菜食足一個月都OK啲人;
如果佢阿媽真係有心煮飯比個仔食, 例如6個餸入面, 煮其中一個餸係C6中意食啲, 一D都唔難估中, 但係點解成日都會煮完開飯先至發現原來依個仔無樣餸啱食?!
好明顯就係根本無將依個仔放係心入面

公爵府

小肥楊 發表於 17-5-2 14:39
由生佐day 1到依家都無停過, 原來坐月可以有咁好啲招呼, sorry! 我生佐兩個從未受過咁樣啲招呼
妯娌遲多幾年要還ga.....乜佢以為世界上有免費餐食 ?...我就不介意99偏心叔仔.前提系咪向我們申要加家用 !

美菲絲    發表於 17-5-2 15:56

子爵府

美之選468 發表於 17-5-2 15:52
妯娌遲多幾年要還ga.....乜佢以為世界上有免費餐食 ?...我就不介意99偏心叔仔.前提系咪向我們申要加家用 !
...

冇錯~~~~但好多人都有咁既諗法~~~~~被錫果個認為齋收唔洗付出~~~奶奶亦認為我冇收過佢任何實質好處/心意上既好處~~~都應該對佢百分百付出~~~

不過我話之佢地點諗啦~~~總之我唔會食人地既免費午餐~~~亦唔會俾免費午餐人食~~~

珍珠宮

美菲絲 發表於 17-5-2 16:02
冇錯~~~~但好多人都有咁既諗法~~~~~被錫果個認為齋收唔洗付出~~~奶奶亦認為我冇收過佢任何實質好處/心意 ...
無錯, 被鍚果個都認為99主動對佢付出, 佢收又有咩問題?到有事啲時候, 可能又會有好多人出來同無受過任何好處啲一方話: 大家係一家人, 理應大家平分負任, 平分洗費, 我都覺得啱啲, 但果個只限C6&佢啲屋企人, 完成唔關我事; 當日無當我係心抱, 無當我啲BB係孫; 到他朝一日大家都只係鄰居啲關係. Say Hi & Bye! 其他事, sorry , 我好抱歉, 但咁又點?! 當日你無欠我, 正如我今日也無欠你一樣.

珍珠宮

REMARKS: 未得本人同意, 請各記者大哥大姐唔好登係報刊, 否則本人一定追究

男爵府

小肥楊 發表於 17-5-2 16:21
REMARKS: 未得本人同意, 請各記者大哥大姐唔好登係報刊, 否則本人一定追究
點解呢句唔放去最頂頂

珍珠宮

nita2012 發表於 17-5-2 17:01
點解呢句唔放去最頂頂
突然諗起依度好多記者哥哥/姐姐揾功課交差

公爵府

小肥楊 發表於 17-5-2 17:03
突然諗起依度好多記者哥哥/姐姐揾功課交差
不用擔心.反正又無開名.如有類同實屬巧合

珍珠宮

小肥楊 發表於 17-5-2 16:21

咩登報??? 不過你唔登報,記者有興趣自然自己登。

珍珠宮

小肥楊 發表於 17-5-2 16:18
無錯, 被鍚果個都認為99主動對佢付出, 佢收又有咩問題?到有事啲時候, 可能又會有好多人出來同無受過任何好 ...

家用 係咪大家一樣???

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

從來唔稀罕6299嘅「愛」。佢鐘意錫邊個就錫邊個。我會錫自己。
樓主唔好為呢d動氣。最緊要自己父母錫自己就夠

大宅

會唔會係你99用"家用 & 出心"去衡量錫邊個仔呀?

我一家係比奶奶優待果個, 因為我地會陪6299去旅行, 會同佢地去呢到去果到, 相反叔仔得個講字, 佢2公婆自然得唔到優待. 所以我6299成日煮我地鐘意食既送! 咁我地真係付出真心.

如果你叔仔2公婆乜都冇做都得到咁既優待, 就真係偏心喇.

純推測

Miulo    發表於 17-5-2 22:25

首頁

尾頁

跳至