跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

我同我先生結婚七年 佢係高中畢業 而我中五舊學制個年選擇左休學,結婚呢七年黎 經歷過好多 日子宜家算越黎越好 先生宜家做藥房Sales 而我係做文職,我地唔系高學歷 高職位 專業人士,亦都唔系有錢人 富二代 富一代 但為左小朋友以後讀書既環境好啲,思想正面啲,我想移民去加拿大,我有兩個女,一個今年四歲 一個六歲喇,我想重新修讀中五文憑,然後通過Manitoba既留學移民途徑,讀一年專業 工作半年 申請省提名。所有人屋企人都唔贊成我地出去,為此亦都受盡屋企人既奚落,我只係一心想移民,我唔怕去到labour,只想能夠支持到我兩個小朋友係個邊讀書生活,或者好多人會覺得你地學歷甘差 過到去又點生存丫,唔好連累你啲小朋友啦,我係米太大諗頭?我聽一啲移民仲介介紹,manitoba 衹要我拎到學生簽證 先生就可以申請到開放式工簽,而大女可以免費就讀小學,而且係宜家最順利既移民政策。我宜家好茫然,如果毅然決然甘出去,之後會唔會真系會連累到小朋友,亦都好擔心放棄香港既一起出去,最後拎唔到身份而逼於翻黎香港~我真系唔知應該點做好。

子爵府

好媽媽勳章

樓主,
唔好介意我咁講, 有咩令你覺得移民加拿大係好0既選擇? Manitoba有咩咁吸引? 只係純粹為移民政策比較寬鬆?
我覺得好0既, 你未必會覺得好
所以我覺得你可以考慮下點解想移民加拿大
亦可以試下搵時間一家大細嚟一轉玩下先, 睇下鐘唔鐘意
因為移民點講都係好重大決定

別墅

wgcw1210 發表於 17-5-4 08:04
樓主,
唔好介意我咁講, 有咩令你覺得移民加拿大係好0既選擇? Manitoba有咩咁吸引? 只係純粹為移民政策比較 ...

其實係我自己既問題,香港宜家其實亦都慢慢甘內地化,我想趁後生 及早移民,至於manitoba 祇不過係我移民去加拿大既一個地方 至於拎到身份後 可能會去quebec..不過呢啲都係後話。另外我始終係覺得 外國讀書環境始終會好啲。哪怕之後佢地大個 中意翻香港做野 前途都會好啲,係香港讀到中六畢業 之後又可以做啲咩呢?當然 其實呢啲都係好長遠 我係想趁我同我先生仲後生 可以努努力 比好啲既環境比佢地

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

to be very honest... very high living standard in canada... heavy taxes and etc... and quebec majority is speaking french...

男爵府

你咪即管去移民顧問公司,看看他們的意見,再修訂一下。

別墅

choco623 發表於 17-5-4 14:06
to be very honest... very high living standard in canada... heavy taxes and etc... and quebec majori ...

我知道quebec係講法文呀 本身想通過quebec既PEQ移民 不過始終係怕法文冇辦法係年半內達到B2水平 所以選擇manitoba

別墅

dlee_ca 發表於 17-5-4 14:37
你咪即管去移民顧問公司,看看他們的意見,再修訂一下。

我問過好多 屋企人亦都表示如果我地堅持移民會同我斷絕來往 我真系唔明 我真系甘十惡不赦嗎

珍珠宮

小朋友大學畢業後係嗰邊發展機會大嗎? 定係HK 好D?

我都認同HK 不斷內地化, 環境比十年前差

別墅

hippoo 發表於 17-5-4 16:15
小朋友大學畢業後係嗰邊發展機會大嗎? 定係HK 好D?

我都認同HK 不斷內地化, 環境比十年前差 ...

我既諗法係,假如依家拎一個香港畢業既大學生,同一個外國大學畢業生黎對比 其他質素相當,我相信雇主一定會請後者,可能我既睇法會有偏見,但的確會有甘既情況。我無辦法預料佢地將來會係個邊發現更好定係香港會更好,但起碼我可以比到選擇既條件比佢地先

珍珠宮

全家過去讀書丶生活,你有幾耐儲備?有積蓄捱過生活?小朋友邊個揍?你知否daycare 價錢?goodluck

別墅

TingTing 發表於 17-5-4 17:26
全家過去讀書丶生活,你有幾耐儲備?有積蓄捱過生活?小朋友邊個揍?你知否daycare 價錢?goodluck ...

我預備五十萬人民幣過去 預計兩年既費用 加上留學生配偶可以全職工作 四歲小朋友去day care 另一個六歲既免學費 捱一捱應該費用係夠用

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 17:55
我預備五十萬人民幣過去 預計兩年既費用 加上留學生配偶可以全職工作 四歲小朋友去day care 另一個六歲既 ...
如果用學生簽證,學費是否要比International fee ? 如你仍是學生簽證, 你的小朋友也可免費讀書的嗎 ?

珍珠宮

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 16:09
我問過好多 屋企人亦都表示如果我地堅持移民會同我斷絕來往 我真系唔明 我真系甘十惡不赦嗎
...
點解佢地要斷絕來往??佢地乜理由?或者認為你決定錯左??咁奇怪?

複式洋房

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 02:13
我同我先生結婚七年 佢係高中畢業 而我中五舊學制個年選擇左休學,結婚呢七年黎 經歷過好多 日子宜家算越黎 ...

我也有兩個小孩,同樣希望移民加國!明白樓主心情,但必須認真考慮移民的方案可行性有多大!

別墅

chmanpong 發表於 17-5-4 19:13
如果用學生簽證,學費是否要比International fee ? 如你仍是學生簽證, 你的小朋友也可免費讀書的嗎 ? ...

加拿大政府有一條條例 留學生配偶 可獲得開放式工簽 子女可享受中小免費教育

別墅

TingTing 發表於 17-5-4 19:19
點解佢地要斷絕來往??佢地乜理由?或者認為你決定錯左??咁奇怪?

佢地認為 呢啲錢拎黎做生意都有得賺 出國移民呢啲洗左就冇左,而且如果拎唔到身份到時等於掉錢落咸水海,佢地認為我地冇學歷,冇能力去談及移民。

別墅

Kinkimami 發表於 17-5-4 19:52
我也有兩個小孩,同樣希望移民加國!明白樓主心情,但必須認真考慮移民的方案可行性有多大!
...

係呀,我問過包括香港既移民公司,加拿大註冊既移民公司,上網問人,都係答覆係有呢個甘既政策 我同我先生既諗法好簡單 就係 即使去到最差 要做老公 條件差啲 起碼我地都可以捱下 供佢地長大成人

大宅

之前我都問過顧問確實有呢個Manitoba留學生計劃,收費都唔平要幾十萬。
其實移民有家人支持固然好,無亦無辦法,始終結左婚最緊要係同伴侶有共識。我覺得移民唔會一面倒好或差,你去留學為身份都好但都會令你進步,唔係壞事,最緊要計掂條數夠生活費。我相信肯做肯捱頭一兩人辛苦啲,但唔會過唔到日子。不過你先生學歷唔高去到工作可能都唔易,所以唔係有工簽比你就得。
至於小朋友,香港一樣可以有好好既教育同成長,只係去外國會有另一種體驗,成長模式同香港唔同,我都鍾意加拿大比小朋友成長,所以我先攪移民。
樓主,加油啦!計好條數再慢慢同屋企人傾

別墅

littlebread 發表於 17-5-4 22:59
之前我都問過顧問確實有呢個Manitoba留學生計劃,收費都唔平要幾十萬。
其實移民有家人支持固然好,無亦無 ...

係 仲介開價三十萬 包工作 先生學歷唔高 但我同先生既諗法係 冇學歷冇文憑就做住勞工先囉 可以做餐廳 又可以做廚房 都肯做 我地唔怕辛苦 我既諗法係 出去起碼我都係讀個專業課程 類似職業培訓類,甘出到黎安排埋工作 如果順利拎到身份 穩定之後可以再比先生讀個 汽車焊接課程 或者有利佢既課程都可以 唔會一世淨係拎住最低工資 我同我先生都預料左開頭會辛苦 但系屋企人覺得 宜家生活 小朋友相對大個啲喇 又坐唔定 想去移民 重新由頭黎過 十分之反對

別墅

littlebread 發表於 17-5-4 22:59
其實移民有家人支持固然好,無亦無 ...

其實最擔心都系 仲介個度水分太高 對所有野講一半唔講一半姐

首頁
12345...9

尾頁

跳至