跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

netnetyip 發表於 17-5-6 11:58

Hi!我d background 有小小似,冇學歴,香港中學畢業,以前 ...

哇 你好犀利呀 不過我啲英文真系好差 而且如果真系要自己一個人過去 我都真系有啲唔捨得

別墅

大頭爸爸 發表於 17-5-6 12:05
樓主加油啊,我們都考慮緊移民去曼省後搬到別的城市,
但是在考慮如何生活,
因為生活費高但剛剛到步人工只 ...

如果兩個人一齊做野應該會好啲

複式洋房

好老實答你
我朋友喺加拿大讀完大學,攞住work permit去見文職的工,人事部已答應話請硬,上工第一日,登記資料,公司發現朋友拿的是工作簽證,而不是本地人--PR 或公民。

即時不滿說:早知你係work permit,我地唔請你啦! 你唔早D講?

工作簽證(無論Close or Open or PostGrad permit) 都只是---淮許你喺當地工作,冇話包你有份好工、搵到飯食、養到家的工

複式洋房

大頭爸爸 發表於 17-5-6 12:05
樓主加油啊,我們都考慮緊移民去曼省後搬到別的城市,
但是在考慮如何生活,
因為生活費高但剛剛到步人工只 ...

我諗我可以答你,一家三口為例,響Manitoba有一份full time minimum pay的工作係夠日常最基本生活開支。當然唔係住大屋揸靚車出街食飯啦

別墅

cajun 發表於 17-5-15 03:02
好老實答你
我朋友喺加拿大讀完大學,攞住work permit去見文職的工,人事部已答應話請硬,上工第一日,登記 ...

um..其實都冇話諗到甘好可以搵到份文職既 畢業出黎未有pr,就做labor囉,等拎到pr,日後再轉。

男爵府

贊成樓主的决定。等你的好消息。

複式洋房

回覆 糖果媽咪518 的帖子

三十幾萬包工作即係點?包D乜?

男爵府

我都想知。還有樓主在何處報讀雅思,我都想考。謝謝。

男爵府

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 02:13
我同我先生結婚七年 佢係高中畢業 而我中五舊學制個年選擇左休學,結婚呢七年黎 經歷過好多 日子宜家算越黎 ...

樓主, 我都有移民加拿大打算
我已經 over 30 歲, 不過為細路,
都係諗住去果邊讀書, 咁老公有 open work permit, 讀完再搵工

建議樓主可以 Google search 返各省官網移民政策, 好過只聽 agent 單方面講

一齊加油!!!!!

洋房

回覆 laueunice 的帖子

[size=25.6524px]我唔識樓主,我問左2個,[size=25.6524px]一樣係[size=25.6524px]包讀書+顧主+伸請既費用

[size=25.6524px]但一個7-8萬加元,一個20萬人仔

[size=25.6524px]忐忑唔知信邊個中

洋房

回覆 hoilong 的帖子

British council

別墅

laueunice 發表於 17-5-21 22:17
回覆 糖果媽咪518 的帖子

三十幾萬包工作即係點?包D乜?

三十萬agent fee.⑤包學費生活費

別墅

hoilong 發表於 17-5-21 23:20
我都想知。還有樓主在何處報讀雅思,我都想考。謝謝。

我自學咖咋

別墅

temilyt 發表於 17-5-22 18:24
樓主, 我都有移民加拿大打算
我已經 over 30 歲, 不過為細路,
都係諗住去果邊讀書, 咁老公有 open work pe ...

甘你同我都幾相似喎

別墅

Lee043210 發表於 17-5-22 18:44
回覆 laueunice 的帖子

你都系要讀書移民嗎 可以一齊商量下 其實我都初步都選擇好邊間 不過呢啲都系後話 需要等我九月份考左ielts先

大宅

回覆樓主:

原來都有人有興趣去winnipeg,首先我可以講講比大家知,我地已經係用呢個方法,我先生先去了winnipeg讀書喇,而我就同兩個女遲啲先去,講吓果邊情況係無大城市咁多采多姿。首先樓主咁有決心的話就去考左IETLS先,因為果邊學校收都會睇你英文分數先,你如果帶住50萬應該夠用兩年,學費方便大概預10萬左右,但讀完後可以退稅60%,如果不介意做低職位係唔難生存的,果邊租樓都唔貴如果一房一廳大概900加紙左右,但一定要識揸車,因為地太大冬天仲會超凍,我只搵agent搞學簽其他嘅學校申請都係自己處理,所以我地呢方面會洗少好多,而讀完書後一般都唔難申請永久居民,winnipeg都唔少香港人架,不過國內嘅都唔少,依家暫時只有呢個方法及用最少嘅資金去呢個地方。

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

vami 發表於 17-5-22 22:07
原來都有人有興趣去winnipeg,首先我可以講講比大家知,我地已經係用呢個方法,我先生先去了winnipeg讀書喇 ...

系呀 我都系打算甘 不過我先生就无想兩地分居 所以打算我學簽拎到之後就同兩個女過黎 佢做野

別墅

Lee043210 發表於 17-5-23 00:51
大家介唔介意開個whatsapp group 交流下,因為呢個一年加半年方法好似2016年開始,話4年內唔會改,如果下年 ...

系呀 所以我打算儘早 不過早極都要一月先過到去

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-23 01:41
系呀 我都系打算甘 不過我先生就无想兩地分居 所以打算我學簽拎到之後就同兩個女過黎 佢做野
...

其實我未諗到幾時去呀…等老公讀多一輪或者入冬前去

首頁
12345...9

尾頁

跳至