跳至

首頁

尾頁

複式洋房

wrymoep 發表於 19-1-21 11:37
Toronto 會有剷雪服務嗎? 幾多錢?

有,不過我唔知幾錢。我聽聞唔係一落雪就嚟鏟,要等到某個厚度先,and depends on佢個route唔知幾時輪到你屋企... 我比較心急,寧願自己鏟好過。

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-21 14:23
Haha 而家香港確係無嘢平!不過收入高bor,我哋喺呢度after tax嘅收入得以前香港嘅一半ja..

我住喺Toront ...

收入方面,其實係同一條數,就算俾你留係香港搵返一倍人工,居住環境就唔會一樣。 你間 house 2000尺,land size 肯定唔只2000尺! 響香港就算搵$1.5mil 都幾難買到相同環境,而且 食物、水、空氣 你有錢都買唔到! 你付出既 tax 就係用黎買你想要既嘢! 其實香港 學費、補習、管理費、養車、各種生活開支樣樣都要錢,全部嘢 今時今日既香港一D都唔比加拿大平! 通脹亦越來越厲害! 唯一香港既 internet fee 同 mobile fee 應該係全世界最平! 但除此之外,我都搵唔到有乜嘢比加拿大平! 如果講外出食飯,其實相同質數同份量去比的話,就算加拿大計埋tips 同稅,香港一定比加拿大貴! 你以為香港搵多左會比加拿大好洗,可能計返條數後都未必!

如果住condo 要成千蚊 maintenance fee,咁我就寧願揀 house ! 買新house 起碼頭幾年維修應該有限錢。 正如你講,有細路揀住house 會開心好多。

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-20 15:38
我都好同意其他JM所講,想移民嘅,真係要去當地experience吓d天氣同環境先好決定。我未去過Manitoba,但係 ...

25萬年薪加弊?

複式洋房

wrymoep 發表於 19-1-21 15:54
收入方面,其實係同一條數,就算俾你留係香港搵返一倍人工,居住環境就唔會一樣。 你間 house 2000尺,lan ...

exactly,我寧願攞嚟供樓好過比condo fees... 感覺上d錢仲係自己嘅 haha

複式洋房

jiajia2009 發表於 19-1-21 16:24
25萬年薪加弊?

Yes

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-22 02:31
Yes

想請教一下,年薪25萬,四人家庭,tax rate 是多少%?

複式洋房

cc_ma 發表於 19-1-23 13:11
想請教一下,年薪25萬,四人家庭,tax rate 是多少%?

Hmm... 好難純粹用family income and人數去determine tax rate. 加拿大嘅稅制無香港咁straight forward, 例如federal and 每個省有唔同tax brackets and rates 啦,子女免稅額係depends on 個細路幾大, etc. Also, 報稅係要個人報,無得好似香港咁兩夫婦一齊報, 所以兩夫婦各自搵幾多都好影響交幾多稅。

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-22 02:29
exactly,我寧願攞嚟供樓好過比condo fees... 感覺上d錢仲係自己嘅 haha

我想問下 Toronto 買house,座向向南 會唔會貴D? 我發覺靠近北面既國家,如果 門口同房窗口 向東/西,成間屋一日到黑都無乜自然光入屋,黑懵懵,好唔習慣。 Toronto 人買house 會唔會好注重間屋既座向?

複式洋房

wrymoep 發表於 19-1-24 11:51
我想問下 Toronto 買house,座向向南 會唔會貴D? 我發覺靠近北面既國家,如果 門口同房窗口 向東/西,成 ...

咁我無留意house有無邊個座向貴d bor...

洋房

回覆 IvyannaY 的帖子

可以給我這資料嗎?many thx

子爵府

請問你最終有無搞移民

大宅

回覆 糖果媽咪518 的帖子

你們真係偉大呀我精神上支持你
但係你哋有冇算過攞到移民簽證嘅機會率有幾多
如果不能,就要回港到時可能從頭嚟過

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-20 15:38
我都好同意其他JM所講,想移民嘅,真係要去當地experience吓d天氣同環境先好決定。我未去過Manitoba,但係 ...

唔好介意我想問吓你係加拿大做邊類工種可以搵到25萬加紙年薪?一個月月薪2萬幾加紙喎,我真係無聽過人搵到咁多錢一個月,我識嘅專業人士最多都只係7000加紙一個月咋已經係好高職位

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-21 14:23
Haha 而家香港確係無嘢平!不過收入高bor,我哋喺呢度after tax嘅收入得以前香港嘅一半ja..

我住喺Toront ...

原來多倫多嘅condo fee要咁貴?會唔會係地區性或係超豪宅嘅condo咋?我朋友係多倫多住嘅condo fee只係3百加紙

複式洋房

vami 發表於 19-2-26 14:04
唔好介意我想問吓你係加拿大做邊類工種可以搵到25萬加紙年薪?一個月月薪2萬幾加紙喎,我真係無聽過人搵到 ...

我只係做銀行back office, 唔係醫生、律師嗰d專業人士, but as I said $250K is total pre-tax income for myself and my husband. 我諗你聽過嘅$7000幾係 after tax, it’s equivalent pre-tax income should be way over $100K, which is really high to me!

複式洋房

vami 發表於 19-2-26 14:06
原來多倫多嘅condo fee要咁貴?會唔會係地區性或係超豪宅嘅condo咋?我朋友係多倫多住嘅condo fee只係3百加 ...

我諗都有地區性嘅分別,and also depends on what it covers, 棟condo有幾多services and amenities,譬如泳池、24/7 concierge就會貴d囉,不過喺新d嘅condo,呢d都係 pretty standard I think.

子爵府

回覆 vami 的帖子

"winnipeg讀書喇,學費方便大概預10萬左右,但讀完後可以退稅60%"
退稅, 但海外留學生無用的, 因他們不用交稅, 是嗎?

是所有留學生都可以申請到的嗎?要有什麼條件的呢?

大宅

kkyyn 發表於 19-5-15 10:34
回覆 vami 的帖子

"winnipeg讀書喇,學費方便大概預10萬左右,但讀完後可以退稅60%"

你係指申請退60%? 呢個已經無左嚕

首頁

尾頁

跳至