跳至

首頁

尾頁

別墅

你地幫小朋友搞澳洲證件時,會寫小朋友既英文first name, 中文拼音名,定兩個名寫晒?
如果有埋香港證,又會點寫?

大宅

回覆樓主:

有香港出世紙? 最好跟返, 將來d documents 都無咁煩
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

大宅

回覆樓主:

我寫曬 both e.g. 陳大文 CHAN Peter Tai Man

男爵府

澳洲同香港証件都係Family Name, First name & Second name, 例如: CHAN, Peter Paul
只有香港証件有中文名 陳大文

大宅

KHBaba 發表於 17-5-11 01:01
我寫曬 both e.g. 陳大文 CHAN Peter Tai Man

留意多數香港人英文名放中文譯音名後, e.g. Tai Man Peter, instead of Peter Tai Man. 唔好掉轉! 我有朋友試過做旅行簽證唔小心掉轉左寫, 去到機場出唔到 boarding pass, 要打電話去澳洲領事館即時改, 好彩趕得切.

別墅

highfive 發表於 17-5-11 09:31
留意多數香港人英文名放中文譯音名後, e.g. Tai Man Peter, instead of Peter Tai Man. 唔好掉轉! 我有朋 ...

我自己經驗覺得... 最好係 e.g. CHAN Peter Tai Man... 千其唔好係 CHAN Tai Man Peter, 否則以後所有文件,包括電話查詢都會叫你做 Tai... Mr Tai... 好討厭!

男爵府

Princema 發表於 17-5-11 10:02
我自己經驗覺得... 最好係 e.g. CHAN Peter Tai Man... 千其唔好係 CHAN Tai Man Peter, 否則以後所有文 ...

正因爲呢個原因,唔想外國人將阿仔姓同名搞亂,阿仔身分証明文件完全唔加中文譯音,中文証件只有中文字。

大宅

Activehealth 發表於 17-5-11 10:42
正因爲呢個原因,唔想外國人將阿仔姓同名搞亂,阿仔身分証明文件完全唔加中文譯音,中文証件只有中文字。
...

絕對同意. 我地當初冇想過移民, 但都決定唔加譯音名落小朋友個名度, 因為覺得好難睇, 中唔中英唔英咁, 如果唔係嫌麻煩我地自己嘅名都想改埋!

子爵府

可以選擇嗎?

香港出世紙個名
移民入境時, 護照個名
申請澳洲護照個名
-- 都可以唔同名?

之後:
畢業證書
駕駛執照
-- 用邊個名?

重有, 如果想申請香港身份證, 又用邊個名?
(唔會跟出世紙, 會跟澳洲護照)

男爵府

我2個囡香港出世,英文名寫法:Chan Tai Man Peter. 所有證件,報名表,都照依個寫法,跟出生證明文件。
Family name / last name: Chan
First name: Tai Man Peter
Middle name 會留空。

不過有時唔要求full name 的話,會就咁:
Tai Chan

有時有d form 會有埋preferred name, 咁就填 Peter (通常出現在學校報名表,履歷之類)。

我自己在澳洲多年都一直沿用此方法。

男爵府

whoami1977 發表於 17-5-11 14:08
可以選擇嗎?

香港出世紙個名

其實最好一開始所有証件用統一名字。

如果不同証件已用不同名字,可以搵律師搞改名契証明所有名係同一個人。

別墅

bebe1224 發表於 17-5-11 18:32
我2個囡香港出世,英文名寫法:Chan Tai Man Peter. 所有證件,報名表,都照依個寫法,跟出生證明文件。
Fa ...

我個名出世紙就係用 CHAN Tai Man Peter 呢個次序, 細個時無乜覺得好唔好,而家大個,好多文件,email 什至來電都會叫我 Tai, 唔係Tai Man, 唔係Peter, 係就咁 Tai..... 信件就Dear Tai,電話就 can i speak to Tai? 我覺得好唔順耳,好討厭,但係我出世紙係咁寫我又可以點?所以我d小朋友出世紙係用 CHAN Peter Tai Man 呢個次序,佢地以後應該無我呢個問題喇!

男爵府

bebe1224 發表於 17-5-11 18:32
Fa ...

Del

大宅

外國人名既format係

(First name) (second name) (surname)

如果想佢地叫中文名, 最好hyphenate 個名

Eg Tai-Man Chan

咁D人一定唔會叫錯

而家佢地都興hyphenate 2個名

Eg Anne-Marie Smith

D人係唔會叫佢Anne, 而係Anne-Marie

男爵府

回覆 christinenstar 的帖子

Christine,加英文名又點排列.Tks

大宅

CFHung 發表於 17-5-12 05:02
回覆 christinenstar 的帖子

Christine,加英文名又點排列.Tks

同一個format

(First name) (second name) (surname)

咁要睇你想小朋友想俾人叫咩名

Eg Peter Tai-Man Chan

你去睇醫生, 人地一定會叫peter

如果你用 Tai-Man Peter Chan

咁就會叫Tai-Man

我自己就冇加英文名, 但係我公司知我叫christine

D payslip, tax summery 係寫

Tai Man (Peter) Chan

CFHung    發表於 17-5-12 10:54

大宅

christinenstar 發表於 17-5-12 04:43
外國人名既format係

我就係加咗-,但香港身分證無,有時都match唔到個名。

試過好似買機票,個online form又唔接受 -,有時都有少問題。

我老公有first name, middle name,仲有中文名,個legal name水蛇春咁長,多得我62,99唔少!

所以我啲仔只用返英文名,簡單淸楚啲,不過變咗中文名就無正式記錄

別墅

回覆樓主:

我自己就得中文拼音,試過有次老闆需要出支票俾我,提醒左admin我個英文名唔係legal name, 都照出錯,要重新出過張票。
不過將來都無乜人會用支票,應該唔會有尼個問題。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我幫小朋友做出世紙時
已經加咗英文名

Chan Peter Tai Man

咁就唔會有人叫錯佢做Tai

別墅

想問下咁…其實最簡單係唔係如果有中文名嘅嘢~就寫陳大文
英文嘅名不如就寫peter chan
其實如果喺外國生活… 都冇乜必要要有個中文譯音…
係唔係呀?

首頁

尾頁

跳至