跳至

首頁

尾頁

大宅

highfive 發表於 17-5-21 09:38
喺香港生活都唔需要中文拼音名. 我地個小朋友只有英文 First name 同姓, 完全冇問題, 我地覺得非常方便, ...

咁我PR之前要同他們改名好D,因爲我兩個仔 eg一個叫siu ming,一個siu keung,第日啲人打黎找siu,都唔知叫邊個聽電話好。咁我用不用在香港改晒名先,之後先至去澳洲改?

大宅

Princema 發表於 17-5-11 10:02
我自己經驗覺得... 最好係 e.g. CHAN Peter Tai Man... 千其唔好係 CHAN Tai Man Peter, 否則以後所有文 ...
Yes, I am in the same boat...That's why have decided to change my name when I get my citizenship

伯爵府

manman1018 發表於 17-6-12 08:20
Yes, I am in the same boat...That's why have decided to change my name when I get my citizenship

改名好煩喎。 咁香港証件要不要改。我就係怕煩,小朋友名一早改單字。 冇咁亂。 自己名就冇加英文名。我覺得好方便。 但就因當年小朋友單字跟父母名改,現在信件來的,都係同一個名。有時唔咗係邊個的

男爵府

回覆樓主

我也有打算替仔改英文名,但agent 建議唔好去澳洲前做,反而係settle 咗響澳洲才做,佢話咁簡單D喎,唔知係咪

公爵府

highfive 發表於 17-5-11 09:31
留意多數香港人英文名放中文譯音名後, e.g. Tai Man Peter, instead of Peter Tai Man. 唔好掉轉! 我有朋 ...

我兩個小朋友都係用 peter tai man Chan.
因為佢地叫慣左自己的英文名, 但好少用到自己中文名除左老一輩的親人會叫.
或者我發嬲個時會叫佢地中文名之外.都冇咩機會用到

複式洋房

mandysio 發表於 17-10-19 19:24
因為佢地叫慣左自己的英文名, 但好少用到自己中文名除左老一輩的 ...

我都係啲細路曵時就會叫佢中文全名

別墅

jelly208 發表於 17-5-12 20:16
我幫小朋友做出世紙時
已經加咗英文名

但在澳洲是否應該先寫 Peter Tai Man Chan same as Chan Peter Tai Man ??

別墅

mandysio 發表於 17-10-19 19:24
因為佢地叫慣左自己的英文名, 但好少用到自己中文名除左老一輩的 ...

但在澳洲是否應該先寫 Peter Tai Man Chan
or

Surname : Chan

First Name : Peter

Middie Name : Tai Man

公爵府

patgirl 發表於 18-10-16 15:09
但在澳洲是否應該先寫 Peter Tai Man Chan same as Chan Peter Tai Man ??

後者啱
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

patgirl 發表於 18-10-16 15:09

后者啱。
姓,通常用Last Name, Surname 比教少用。
如果全名叫Peter X Y Chan。
d人通常叫Peter Chan.
咁Peter 系first name.
Chan 系 last name
其他X Y Tai Man 果d就系middle names.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

Mrs.Kangaroo 發表於 18-10-16 17:36
后者啱。
姓,通常用Last Name, Surname 比教少用。
如果全名叫Peter X Y Chan。

如果人已在澳洲讀書生活,咁應先在澳洲生死註册處加英文名,之後放假才返HK入境處改身份證和特区passprt ? 請賜教各位。 thank you

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

patgirl 發表於 18-10-17 15:34
如果人已在澳洲讀書生活,咁應先在澳洲生死註册處加英文名,之後放假才返HK入境處改身份證和特区passprt ? ...

正確!

別墅

patgirl 發表於 18-10-17 15:34
如果人已在澳洲讀書生活,咁應先在澳洲生死註册處加英文名,之後放假才返HK入境處改身份證和特区passprt ? ...

若果先在NSW 加英文名,未立刻返HK 改証件,有否問題,可能一年多後才返港加番英文名,要返成兩三星期才等到發新証。 如果人名兩地不同?有否限幾時一定要修改HK Passport ? 可以在澳洲照用舊名HK Passport 出入NSW ?

有無人試過先在澳洲改名,然後才回HK 改。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

patgirl 發表於 18-10-17 20:18
若果先在NSW 加英文名,未立刻返HK 改証件,有否問題,可能一年多後才返港加番英文名,要返成兩三星期才等 ...

我哋全家加咗英文名之後, 事隔8年先返香港加返英文名冇問題.

別墅

wiiabcd 發表於 18-10-17 20:51
我哋全家加咗英文名之後, 事隔8年先返香港加返英文名冇問題.

你8年才去HK更改是8年未返過去或是返咗设有去辦新證呢?

我地無澳洲passport,只用特区passport, 如果遲些證到期時才一次過換唔知得唔得,因為返港申請證件最快都兩星期多才有得取回,下年已購机票回港一星期,如果該次不去申請,再下次返港預夠才去,出入澳洲這兩三次会否出現姓名不同澳洲紀錄,怕出入境有問題。

伯爵府

patgirl 發表於 18-10-18 07:06
你8年才去HK更改是8年未返過去或是返咗设有去辦新證呢?

我地無澳洲passport,只用特区passport, 如果遲 ...

改名時有張 "改名証明書" 俾你,

之後所有証件其實配合 "証明書" 一齊出示,

都唔需要即時更新舊証件姓名.

都唔記得改名後都有冇返過 HK , 但就冇去辦新證,

直到仔女要換兒童身份証先全家一齊加返英文名.

別墅

伯爵府

patgirl 發表於 18-10-19 07:38
Hello ! wiiabcd

你仔女是用澳州 passport or HK passport ? 我用HK passport, 如果只在澳洲改名,澳洲 ...

似乎你已經解決了問題.

首頁

尾頁

跳至