親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

適逢名古屋Legoland新開幕,仔仔又係超級lego迷,所以老公話不如趁假期去名古屋玩。

由於主要陪小朋友為主,所以都係以名古屋市為中心,太遠的立山黑部丶飛驒都不去了。

今次是我地第一次去名古屋,以前都是去東京丶大阪多,因為大阪係我的最愛,而東京就地震後不會再帶小朋友去了。

今次旅程搭ANA, 中午機去,早機返,所以唔計頭尾兩日,實際得四日行程。

值得一讚係,ANA 的空姐對小朋友好好,會同仔仔傾計,不時問仔仔要唔唔飲品,飲品又會加蓋、加飲管俾佢,唔怕打瀉

空姐送俾仔仔的

Cheuk2012    發表於 17-12-9 14:33

男爵府

MerryMe 發表於 17-5-6 23:04
適逢名古屋Legoland新開幕,仔仔又係超級lego迷,所以老公話不如趁假期去名古屋玩。

由於主要陪小朋友為主 ...

我是16-21/04去名古屋,請問你們幾時去的?我亦搭過ANA, 由香港去北海道,回程停留東京玩三天。

子爵府

為左方便搭車,我地揀左住名古屋站的三井花園Premier酒店,而由於最後一日早機返香港,所以最後一晚揀左住常滑的Spring Sunny Hotel, 貪佢坐2個站(10分鐘內)就到名古屋中部機場,唔使一早起身,趕頭趕命

三井花園酒店的早餐選擇都有西式和日式,對住個無敵靚景食早餐真係幾享受。雖然房間真係唔算大,但真心方便,名鐵站一出,過對面馬路走5分鐘就到。
好似其中一日突然落雨,行地下街返酒店,一滴雨都唔使淋,而且酒店附近都幾多野食,我地有兩晚晚餐都係酒店樓下食,對面仲有一排商場行

Cheuk2012    發表於 17-12-9 14:36

子爵府

tammykam01 發表於 17-5-6 23:10
我是16-21/04去名古屋,請問你們幾時去的?我亦搭過ANA, 由香港去北海道,回程停留東 ...

我地27/4-2/5,實際玩左4日
不過名古屋俾我印象好好,又唔多大陸人,都幾適合親子遊

男爵府

MerryMe 發表於 17-5-7 00:02
為左方便搭車,我地揀左住名古屋站的三井花園Premier酒店,而由於最後一日早機返香港,所以最後一晚揀左住 ...

對的!機場位於常滑市

子爵府

簡單寫一寫今次行程:

Day 1: 因為下午機,到達酒店已經八點多,所以在名古屋站的地下街隨便找間店食蕎麥麵,但意外地好食

Day 2: 全日Legoland, 晚餐食sukiyaki

Day 3: 上午去名古屋港水族館,下午原本去東山動物園,但由於忽然落雨,唯有返名古屋站shopping, 益左購物狂媽媽

Day 4: 大高綠地,然後到榮逛街同食松阪牛

Day 5: 鈴鹿 Suzuki Circuit, 晚餐食蟹宴,之後就搭車去常滑酒店,準備明天早機返香港

Day 6: 在機場最後衝刺買手信,然後就返香港了。

子爵府

回覆樓主:

常滑的Spring Sunny Hotel, 揀左和式房間,六百幾蚊一晚,房間乾淨夠大,不俗。

如果要搭早機的,會是不錯的選擇

男爵府

MerryMe 發表於 17-5-7 00:28
簡單寫一寫今次行程:

Day 1: 因為下午機,到達酒店已經八點多,所以在名古屋站的地下街隨便找間店食蕎麥 ...

請問去鈴鹿 Suzuki Circuit方便嗎? 我都book左呢間酒店

子爵府

bearbb5 發表於 17-5-7 16:06
請問去鈴鹿 Suzuki Circuit方便嗎? 我都book左呢間酒店

我地係名古屋站坐近鐵到白子站,然後可以轉巴士到Suzuki Circuit, 但我地miss左班巴士,所以搭的士去,車費大約2000 yen左右。
由名古屋到鈴鹿,車程約一小時,樂園分兩部份,另一邊係真的賽車場,我老公有另外俾錢落場玩賽車呀!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

簡單寫一寫今次行程:

Day 1: 因為下午機,到達酒店已經八點多,所以在名古屋站的地下街隨便找間店食蕎麥 ...

請問大高綠地點去?

大宅

簡單寫一寫今次行程:

你的行程好適合我,legoland點去,多野玩嗎?仲住了邊間酒店嗎?

大宅

MerryMe 發表於 17-5-7 20:53

我地係名古屋站坐近鐵到白子站,然後可以轉巴士到Suzuki Cir ...

請問你老公另外加錢玩的在賽車是否指要上課後才可玩的那一種嗎?想問一問是否很刺激?

子爵府

Lqueenie 發表於 17-5-7 21:12
請問大高綠地點去?

名古屋站搭名鐵到左京山站落車,車程大約半小時,然後步行15分鐘到大高綠地,沿途都有指示牌。

我地今次主要去新開的Dino Adventure, 其實大高綠地公園好大,好多日本家庭帶埋帳幕野餐,周邊有不同的兒童遊樂場、長滑梯

公園內見到有紫滕花,雖然唔多,但都好靚

子爵府

AE 發表於 17-5-7 21:25
你的行程好適合我,legoland點去,多野玩嗎?仲住了邊間酒店嗎?

去Legoland 可以係名古屋站坐Aonami線 (あおなみ線),坐到尾站金城埠頭站落車

我地頭4晚住三井花園Premier 酒店,最尾果晚住Spring Sunny Hotel

男爵府

MerryMe 發表於 17-5-7 20:53

我地係名古屋站坐近鐵到白子站,然後可以轉巴士到Suzuki Cir ...

正喎
我都想知大人落場好唔好玩
快啲分享來聽下

子爵府

samsam88 發表於 17-5-7 22:24
請問你老公另外加錢玩的在賽車是否指要上課後才可玩的那一種嗎?想問一問是否很刺激? ...

我老公玩左電動車同高卡車,全部要另外俾錢

電動車唔使上堂,時速約40、50公里,最多可以坐3個人,所以有d一家人一齊玩,旨在可以落賽道感受下。

而高卡車就要有車牌,我老公有國際車牌,如果無就要另外俾錢上堂先可以玩,玩果陣要帶頭盔,著長褲,如果冇,都有長褲借俾你著,佢話幾刺激喎!

bearbb5    發表於 17-5-9 11:40

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 17-5-7 01:01
常滑的Spring Sunny Hotel, 揀左和式房間,六百幾蚊一晚,房間乾淨夠大,不俗。

如果要搭早機的,會是不錯 ...

個人經歷剛3月住過1晚,淩晨時分曾有人用鎖匙開我房門,我當時幾驚,佢係開到門既好彩我落了防盜扣,我起身去看佢已經走了,第二天check out我向前台反應,他們很驚訝!不停說對唔住,這間我下次不會再考慮!附近沒有食店,唯一優點係近機場

男爵府

回覆 MerryMe 的帖子

酒店勁靚呀!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

MerryMe 發表於 17-5-7 23:22
名古屋站搭名鐵到左京山站落車,車程大約半小時,然後步行15分鐘到大高綠地,沿途都有指示牌。

我地今次 ...

Thanks, 我仲以為要自駕先去到

Dino adventure 只係行個圈睇恐龍?

子爵府

loloyen 發表於 17-5-8 16:25
個人經歷剛3月住過1晚,淩晨時分曾有人用鎖匙開我房門,我當時幾驚,佢係開到門既好彩我落了防盜扣,我起身去 ...

咁驚嚇
我地都係因為早機又唔想早起身,所以先揀佢借宿一宵。
我地係食完晚飯,買哂野,成10點幾先去到,簡單沖個涼就訓,so far so good , 無特別野發生

首頁
12345...6

尾頁

跳至