親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Lqueenie 發表於 17-5-8 16:30
Thanks, 我仲以為要自駕先去到

Dino adventure 只係行個圈睇恐龍?

係架,阿仔有興趣,咪去睇下囉!順便去埋交通公園同裏面的長滑梯玩,預2-3個鐘可以玩完

大宅

MerryMe 發表於 17-5-7 00:02
為左方便搭車,我地揀左住名古屋站的三井花園Premier酒店,而由於最後一日早機返香港,所以最後一晚揀左住 ...

樓主,想請問你酒店附近有無野行?
其實我都睇中呢間酒店,之前住過東京三井premier, 好得(emoji) 不過唔知呢到附近有無野行,仲諗緊book榮定係名古屋站。

另外想問下,你地2大1小book一間大床房?

子爵府

chaichai28 發表於 17-5-8 18:15
樓主,想請問你酒店附近有無野行?
其實我都睇中呢間酒店,之前住過東京三井premier, 好得(emoji) 不過唔 ...

你主要想行邊類型店舖?

因為名古屋同東京、大阪唔同,大部分8pm就關門,高島屋JR Gate Tower Mall最夜都係9pm

我地有一晚搞退稅夜左,被困高島屋,要職員帶我地行職員通道先可以離開

大宅

MerryMe 發表於 17-5-8 18:33
你主要想行邊類型店舖?

因為名古屋同東京、大阪唔同,大部分8pm就關門,高島屋JR Gate Tower Mall最夜都 ...

類似新宿或者大阪難波千日前果d,唔洗百貨公司,街邊小店可以。

子爵府

chaichai28 發表於 17-5-8 18:52
類似新宿或者大阪難波千日前果d,唔洗百貨公司,街邊小店可以。

咁可能唔太適合你,三井花園酒店附近全部都係百貨公司同名店

我自己好鍾意買日牌,所以高島屋同新開的JR Gate Tower Mall 係我失血重災區

子爵府

由於我鍾情日牌,唔俾我買野會好抑鬱所以同老公事前已經協議左最少俾半日我shopping, 佢就陪小朋友玩

老公先帶仔仔去食tea, 然後就帶佢去JR Gate Tower Mall 7/F 新開的play house玩同8/F 的三省堂書店睇書,我就去shopping 放血

買左本恐龍立體摺紙書,勁靚

侯爵府

黎緊20號我都出發去名古屋,主要都係為legoland而去,想問legoland 大唔大?玩唔玩到一日呀
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

MerryMe 發表於 17-5-6 23:04
適逢名古屋Legoland新開幕,仔仔又係超級lego迷,所以老公話不如趁假期去名古屋玩。

由於主要陪小朋友為主 ...

請問全程唔計shopping用左幾多錢?

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 17-5-8 17:39
咁驚嚇
我地都係因為早機又唔想早起身,所以先揀佢借宿一宵。
我地係食完晚飯,買哂野,成10點幾先 ...

真係幾驚嚇架,訓到懞查查聽到開門聲,開頭以為隔離房,再留心聽先知自己房門聲,我媽重訓到死豬冇反應,我1個女人當時都諗佢入到嚟點算,好彩試開咗幾分鐘走咗,我同你一樣住日式房,個廁所好細下

子爵府

lovececing 發表於 17-5-8 21:25
黎緊20號我都出發去名古屋,主要都係為legoland而去,想問legoland 大唔大?玩唔玩到一日呀
...

樂園真係細個香港迪士尼, 我地平日星期五去,樂園唔算多人, 但又唔似其他group講咁,全部都係香港人,其實以我地所見都有好多日本人入園玩。
每個game都唔使點排隊,一日可以玩到大部分game (但我地都無玩哂全部game), 因為有d game玩左2、3次。

子爵府

tarot_elle 發表於 17-5-8 21:37
請問全程唔計shopping用左幾多錢?

我無計呀
我驚我計完嚇親自己

男爵府

MerryMe 發表於 17-5-8 22:13
我無計呀
我驚我計完嚇親自己

唔計shopping都嚇親?計埋咪……

子爵府

tarot_elle 發表於 17-5-8 22:14
唔計shopping都嚇親?計埋咪……

因為機票丶酒店、legoland 門票就一早俾左錢,我剩係帶左1月頭去東京用剩d 円去,其他都簽卡

大宅

好媽媽勳章

MerryMe 發表於 17-5-7 20:53

我地係名古屋站坐近鐵到白子站,然後可以轉巴士到Suzuki Cir ...

請問邊度坐巴士去suzuki車場?果玩到一日嗎?啱唔啱7歲小朋友,去到至買入場票?

legoland d games 刺激嗎?係咪坐名鐵?

我有4天在名古屋,都係因為legoland至去,仔中意車所以玩埋suzuki, 仲有2日未諗到

Thx

子爵府

cowboybaby 發表於 17-5-8 23:31
請問邊度坐巴士去suzuki車場?果玩到一日嗎?啱唔啱7歲小朋友,去到至買入場票?

legoland d games 刺激 ...

去Suzuki Circuit 可以喺白子站搭巴士,但我唔記得搭幾多號巴士了,我地坐的士去。一日時間應該玩唔哂,老公話下次去住果度間酒店,玩2日一夜喎

去Legoland 可以係名古屋站坐Aonami線 (あおなみ線),坐到尾站金城埠頭站落車

Legoland 的game唔刺激,最刺激的算係大龍過山車,但我個仔5歲都唔驚

男爵府

回覆 MerryMe 的帖子

嘩好o岩FEEL呀
我都諗住放底仔同老公去shopping !

大宅

MerryMe 發表於 17-5-7 00:28
簡單寫一寫今次行程:

Day 1: 因為下午機,到達酒店已經八點多,所以在名古屋站的地下街隨便找間店食蕎麥 ...
請問去完鈴鹿,去邊度食蟹宴?推介嗎?

子爵府

bearbb5 發表於 17-5-9 10:33
回覆 MerryMe 的帖子

嘩好o岩FEEL呀

你可以考慮下去這個playhouse, 因為4月中新開,所有設施都好新,小朋友放電,媽媽購物,正

https://kidokid.bornelund.co.jp/takashimaya-gatetowermall/

大宅

我都想計劃親子遊,如2日鈴鹿2日長島1日legoland,再加D火車博物館……住名古屋最好?小朋友~10歲,仲有冇其他suggestion?

大宅

好媽媽勳章

MerryMe 發表於 17-5-9 00:20
去Suzuki Circuit 可以喺白子站搭巴士,但我唔記得搭幾多號巴士了,我地坐的士去。一日時間應該玩唔哂,老 ...

suzuki門票當天即日買,有冇買pass?

首頁
12345...6

尾頁

跳至