論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐10月滿兩年,佢話八月想放兩個星期大假返印尼過年,未做夠兩年可唔可以預知大假先?我使唔使包佢來回機票,第一次請姐姐麻煩幫幫手

公爵府

Ching2327 發表於 17-5-8 12:31
姐姐10月滿兩年,佢話八月想放兩個星期大假返印尼過年,未做夠兩年可唔可以預知大假先?我使唔使包佢來回機 ...

做滿2年包單程機票和14日假,你個case叫佢自己比先,完约你再買或比機票錢佢.

公爵府

姐姐10月滿兩年,佢話八月想放兩個星期大假返印尼過年,未做夠兩年可唔可以預知大假先?我使唔使包佢來回機 ...

今年係6月底新年吾係8月。

子爵府

小心佢一去不返,
就算表面関係良好,都要保障自己
“唔好”預支大假及機票

真係放完假返嚟完约先,咪俾返假期錢佢

機票係單程

佢又唔係一定同你續约,你如買佢來回機票,佢唔返,你蝕晒

總之,未完约,賒借免問

大宅

回覆樓主:

係呀,我同呢個工人三年來關係都好好,家人朋友都讚佢善良同老實,佢已經完咗一份約,renew左之後只做咗9個月就話個女畢業一定要返去放假,我仲比佢放足16日(當中包括七日大假同埋無薪假期)。

我哋仲好信任佢會返黎(無唸過佢會咁對我地),好好人咁出埋7日大假嘅糧佢,點知佢上機個日就message我話唔返,仲block埋我,而家發現佢偷咗屋企好多野(小家電、阿仔啲衫同鞋),衣家唸返先知佢一早有預謀:

你要好好保障自己:
- 年假旣糧堅持要佢返到黎先出
- 預先叫佢寫定一封如果唔返黎即當辭職旣信
- 幫佢book12點後旣機,等自己朝頭早有時間check下家中物品有唔見左
- 列出一個家中電器、貴重物旣表,係佢走當日早上check一次有無野唔見左

如果我有講漏,請其他人補上

大宅

機票錢一定唔好同佢出!如果佢話要辭職,因為佢辭職嘅話,張機票係你出)

你由佢走啦,佢唔會返嚟!

男爵府

回覆 Ching2327 的帖子

她可以放她做滿一年應得的七日,其他預支的假,僱主有權唔俾。我會:照俾佢放,假期錢喺番嚟先俾。機票佢自己出。唔好因為她一向都好就信。我會好認真同她講,唔會唔好意恩。

子爵府

lovableem 發表於 17-5-14 09:10
係呀,我同呢個工人三年來關係都好好,家人朋友都讚佢善良同老實,佢已經完咗一份約,renew左之後只做咗9個 ...
我前菲姐姐一樣!所以對於滿約兩年而自己提出吾想即時返菲的姐姐,大家為自保,不妨都時刻保持警覺,因她們可能一早已計劃好曬等第三年必須離境之前plan一去不返。她們可能只想系離開之前再做多幾個月賺多d錢返屋企,又吾想費事費錢找個新顧主,跟住就突然消失。

侯爵府

我姐姐在9 月滿兩年。原本想6月放假回印。但她朋友嚇她,完約期那麼近,可能不能再出來的。(其實,我也聽過。有姐姐在印尼機場不准回來香港)。

所以,嚇到她不敢走。續了新約才正式放年假。(9月)。

今年新年在6 月的。8 月回去做什麼?而且,距離完約期太近,如果無新合約,真的危危地。(怕她在印尼被扣)

如果我是boss, 不會批。

首頁

尾頁

跳至