興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

淳熙媽咪 發表於 18-10-26 01:18
斷捨離之後,我都唔再亂送野比人,
好多時都係一相情願逼人地收垃圾咁
...

手信好多時都會成為垃圾

男爵府

回覆樓主

終於的起心肝執小朋友的玩具,由4大籃+1個架+枱面、電視櫃、窗台好多零星玩具 變成 2大籃+1個架,玩具不佔客廳空間,感覺間屋大左20%!由11點執到3點,4個鐘,努力教未夠3歲既阿女斷捨離,最後玩具冇掉出家門外,只係入哂袋收起床下底,等佢接受到同玩具byebye先再進一步行動……

APIGMA    發表於 18-10-30 16:34
LamSiuB    發表於 18-10-29 10:59

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我都清左1箱雜物啦~ 呢排好狠心,食物唔好食護膚品唔好用,未用曬都掉

LamSiuB    發表於 18-10-31 10:36

翡翠宮

APIGMA 發表於 18-10-30 16:36
我都清左1箱雜物啦~ 呢排好狠心,食物唔好食護膚品唔好用,未用曬都掉 ...

掉係第一步最緊要唔好亂咁買,源頭減廢

複式洋房

回覆樓主:

我宜家第一次快閃,好緊張,唔知有冇人會要我啲野,又會唔會俾人趕呢

男爵府

fevercat 發表於 18-11-4 16:22
我宜家第一次快閃,好緊張,唔知有冇人會要我啲野,又會唔會俾人趕呢

請問在哪裡搞?最後情況如何?可以介紹一下?近來我停晒手腳

男爵府

chupachups15 發表於 18-11-5 07:51

有機構上門回收玩具!

http://www.easypama.com.hk/nurturing/art/20181102/25795/

複式洋房

chupachups15 發表於 18-11-5 07:51

拎左一袋去附近公園,坐左半個鐘。人來人往,但得一個小朋友幫襯。

男爵府

fevercat 發表於 18-11-5 10:50
拎左一袋去附近公園,坐左半個鐘。人來人往,但得一個小朋友幫襯。

不久前在fb跟一香港人交流,她介紹了自己的方法,大家或可參考一下

大宅

回覆樓主:

成功掉了一張小桌子,門口立刻變清爽

複式洋房

chupachups15 發表於 18-11-5 14:16
不久前在fb跟一香港人交流,她介紹了自己的方法,大家或可參考一下

我又無咁多野清,只係得一個大環保袋。

侯爵府

fevercat 發表於 18-11-6 11:17
我又無咁多野清,只係得一個大環保袋。

係fb search 環保Free,或者會有你住家/附近屋苑的free group.
我這個二個月都free了好幾樣東西俾人。

男爵府

chupachups15 發表於 18-11-5 14:16

.

男爵府

回覆樓主:

我的小心得:最近搞生日會,決定佈置從簡。因為覺得大量的汽球/banner/剪紙等,好唔環保,靚完一日已經無作用。

LamSiuB    發表於 18-11-16 14:52

男爵府

APIGMA 發表於 18-10-25 13:44
大家仲記唔記得我上年話要1年內唔買化妝品護膚品,留返錢買2018聖誕BOX SET既~雖然我年中買過1次幾百蚊野,但 ...

翡翠宮

APIGMA 發表於 18-10-25 13:44
大家仲記唔記得我上年話要1年內唔買化妝品護膚品,留返錢買2018聖誕BOX SET既~雖然我年中買過1次幾百蚊野,但 ...

好叻呀 我都買少左,儘量用完先買

侯爵府

sunshine0613 發表於 18-11-8 00:03
係fb search 環保Free,或者會有你住家/附近屋苑的free group.
我這個二個月都free了好幾樣東西俾人。
...

我這二星期free了以下東西給人,我賺了空間、她們賺了想要的物品,大家開心:
用過的旅行道丶買多了的香草葉丶冲涼泡泡丶全新床墊丶全新小童防曬丶全新小燉盅、全新麥當勞杯。
另外,又送了些已經少穿的衣服去衣服回收箱。

LamSiuB    發表於 18-11-20 12:24

伯爵府

我呢期都好懶執屋, 好攰

男爵府

回覆樓主:

之前我叫奶奶, 幫手掉/捐出二手衣物+小朋友畫作。竟然俾我發現原封不動喺佢屋企出現。 佢仲著埋我嘅舊衫,「都好靚啦,仲著得,點解唔要?」(無奈ing)

另外,老公有微言。 每次我執完一袋袋舊物, 佢都要睇下掉咗啲乜, 又問點解掉。( 大佬呀, 我唔得閒逐件同你解釋) 執嘢都要講mood嘅, 有興致咪執囉!

我決定以後要一個人,靜靜地處理舊物。

男爵府

回覆樓主:

大家無update
之前睇左肥豆媽的分享,覺得好勵志,要封做偶像

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊