親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

6月中2公婆+3歲半仔仔去宜蘭+台北,宜蘭book 車及2晚酒店已經攪掂,現準備訂台北3晚酒店,如使用桃捷行李寄倉就會選擇3晚住台北車站附近,如到桃園機場寄倉就住2晚台北+最尾一天西門町附近酒店,chech out 行李放酒店再行西門町,走時拎回再去機場,現在煩惱中。求有經驗 JM 解答,現15/16煩惱中,晚晚睇酒店瞓唔著,第1次帶仔仔出國,時間迫近,酒店未book 好,行程又未plan, 有點心急,謝謝大家分享

1.請問有無人試過用桃捷行李寄倉,請問是否近台北車站,有無 JM 可以比正確位置我?請問簡單方便嗎?輪侯時間快嗎?

2.請問西門町附近有無車直到機場?車程大約幾耐,班次又幾耐會有一班呢?位置又近邊到?還是搭捷運到機場好呢?

3,最後想請問有無台北車站及西門町酒店提供一下,現心水台北有園飯店,有無 JM 住過,好住嗎?但老公有想有露台,有介紹嗎?

對上一次去台灣已經6~7年了,所以問題多點,請勿見怪!

大宅

想飛的媽媽 發表於 17-5-11 00:06
6月中2公婆+3歲半仔仔去宜蘭+台北,宜蘭book 車及2晚酒店已經攪掂,現準備訂台北3晚酒店,如使用桃捷行李寄 ...

市區check in,要指定幾間航空公司,其他都無,所以你要留意返你搭嗰間有無呢個服務。不過呢個服務勁方便,預早辦理check in手續,仲可以寄埋行李,唔使再搵locker。
桃園機場捷運,晌台北車站行到去㗎

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

想飛的媽媽 發表於 17-5-11 00:06
6月中2公婆+3歲半仔仔去宜蘭+台北,宜蘭book 車及2晚酒店已經攪掂,現準備訂台北3晚酒店,如使用桃捷行李寄 ...
個人覺得三日住曬台北車站附近比較好,由台北車站去機場方便好多的,
最後個日改住西門町意義唔大

禁止訪問

珊瑚宮

clubman1800 發表於 17-5-11 10:53
有無人試過用桃捷行李寄倉, 請問是否近台北車站
機場捷運站同台鐵、高鐵、台北捷運站可以講是相連, 但位置 ...

搭捷運轉車,中山站好過台北站(中山站行一條樓梯轉轉到)。

(題外話:我年尾選了2晚中山站Nts4200/2晚4人房/無早餐。2晚西門町3人房hk$700幾一晚/有台式早餐餐。)
點解咁選-因第一晚夜夜機到,想坐國光巴士到台北,再行到去酒店)

公爵府

12312 發表於 17-5-11 11:15

(題外話:我年尾選了2晚中山站Nts4200/2晚4 ...

男爵府

回覆樓主:

我復活搭過桃捷..佢實際位置,我覺得係北門站同台北車站中間,因為在地底行,好難講所謂實際位置,你要搭就一係台北車站入口落去,或北門站入口落,另外地下街應該任何入口落到地底都可以行到去。落到地底有指示的。 我亦用過托運行李服務,因為我用手機checkin左,所以去到可以直接寄行李,不用埋counter 。成個過程好快,五分鐘都唔駛就攪掂,要留意只有長榮同華航可以市區預辦登機同寄行李。

大宅

jemanfong 發表於 17-5-11 08:11
市區check in,要指定幾間航空公司,其他都無,所以你要留意返你搭嗰間有無呢個服務。不過呢個服務勁方便 ...

我是乘中華機的,謝謝提點,另想問是否必須online check in 後再可在桃捷辦行李存倉服務呢?

大宅

shinku 發表於 17-5-11 10:22
個人覺得三日住曬台北車站附近比較好,由台北車站去機場方便好多的,
最後個日改住西門町意義唔大
...

謝謝你的意見

大宅

12312 發表於 17-5-11 11:15

(題外話:我年尾選了2晚中山站Nts4200/2晚4 ...

thanks

大宅

missvivi 發表於 17-5-11 18:49
我復活搭過桃捷..佢實際位置,我覺得係北門站同台北車站中間,因為在地底行,好難講所謂實際位置,你要搭就 ...

你好,我是搭中華機的,所以可以辨型托運服務,請問用電話 chech in 係入邊條 link ,可 pm 我嗎,thanks!

大宅

clubman1800 發表於 17-5-11 10:53
有無人試過用桃捷行李寄倉, 請問是否近台北車站
機場捷運站同台鐵、高鐵、台北捷運站可以講是相連, 但位置 ...

謝謝你咁詳盡解答,thanks

男爵府

想飛的媽媽 發表於 17-5-11 19:03
你好,我是搭中華機的,所以可以辨型托運服務,請問用電話 chech in 係入邊條 link ,可 pm 我嗎,thanks! ...

我上次都係中華航空,我用手機app 呀,你去download啦。

大宅

missvivi 發表於 17-5-11 19:20
我上次都係中華航空,我用手機app 呀,你去download啦。

真係唔該哂

首頁

尾頁

跳至