自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

剛同老公講起要唔要同個仔轉校
仔k1, 救世軍,老公嫌佢太happy school,對功課無要求,驚讀小學辛苦
我一向都prefer 讀happy school,有個快樂童年。
佢想轉校,等阿仔對自己有要求,跟得上主流
但可預見功課會多咗,玩嘅時間會少咗
真係好心噏,想6歲前開心返學原來唔容易
只怪自己無本事俾佢讀國際學校

大宅

carmen1904 發表於 17-5-12 01:46
仔k1, 救世軍,老公嫌佢太happy school,對功課無要求,驚讀小學辛苦
我一向 ...

我兩個細路都讀救世軍,上小學完全無問題。自理俾一般小朋友好。救世軍係非常好嘅學校,佢地嘅幼兒教育部好肯研究,發掘對小朋友最好嘅教學方法。唔係得個講字。

未入救世軍前,我小朋友都有讀過其他大型幼稚園,比較下,救世軍有系統好多,有立場,用心。不會只做功課,越深越好。教唔識就父母諗辦法。

當然,如果家長不是呢杯茶,而放眼學術成績上,就會另有睇法了。

wcpcelia    發表於 17-5-12 11:37
tester5    發表於 17-5-12 06:23

大宅

lily1113 發表於 17-5-12 06:17
我兩個細路都讀救世軍,上小學完全無問題。自理俾一般小朋友好。救世軍係非常好嘅學校,佢地嘅幼兒教育 ...

另,細路幼稚園同學,有啲都入咗油天,聖約瑟,陳守仁,到宜家小二,小四都無乜大問題。佢地父母話最緊要keep住佢地學習興趣,就會自發尋根究底!

希望幫到你!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我一向 ...

唔好做一d決令自己無所適從。既然冇得選擇國際,亦唔好唸咩冇本事咁負面。
只思考可以選擇當中,那個選擇是最好,所引申的後果?怎樣處理?

我都選擇了happy school幼稚園,著重德育/愛心,真的學術就會冇咁多時間去發展,正常既。
自己會多培養佢睇書興趣,做功課的自動自覺。

當升上官津,真係要預留有一段長時間讓孩子去適應(我自己係預整個一年級),因為佢地原來係太happy,亦係我地刻意安排既。千萬唔好將佢同別人比較,佢慢慢學業上會漸上軌道。

男爵府

回覆樓主:

我女都救世軍 佢自理真係好得 冇諗過n2 人仔識咁多野架 唔好轉其他學校啦 書有排讀 讀得開心先最緊要!

wcpcelia    發表於 17-5-12 11:38

琥珀宮

我一向 ...

幼兒園嘅程度一定比幼稚園淺,但k3時都有適應小一課程

水晶宮

咁樣講,讀d重學術少少的幼稚園,都唔等於童年唔快樂。小朋友亦需要有意義的生活,千祈唔好將學習和痛苦掛鉤。

救世軍口碑係幾好,既然學校重自理、德育,咁可以係屋企多d陪佢睇中英文書,相互配合。咁語境一定無有net長駐的私幼好,但價錢亦唔同呢。

男爵府

回覆樓主:

唔好講到甘偏激啦。讀有功課做教深d幼稚園唔代小朋友有不快童年。讀教淺既幼稚園就接不上傳統小學。重點是父母點教點陪養小朋友。

珍珠宮

回覆樓主:

救世軍好學校,一位難求

珍珠宮

回覆樓主:

所有語境,英文普通話要好,一定私校
非牟利都唔一定少功課,我朋友仔村校。weekend 7,8樣功課,睇你培養咩小朋友,有無資源

侯爵府

CorrineNg 發表於 17-5-12 07:27
唔好講到甘偏激啦。讀有功課做教深d幼稚園唔代小朋友有不快童年。讀教淺既幼稚園就接不上傳統小學。重點是 ...

同意!

快樂是一個心態。感受到被愛,被重視,被關心都會快樂。

人生苦多定樂多是在於你怎麼想。半杯水的道理。你教小朋友做功課是苦,測驗是可怕的,那麼你小朋友到國際學校都未必一定快樂。

趁著小朋友小時,教小朋友學習的快樂,引發其好奇心,認識書本的顏如玉。再跟隨小孩的性格喜好找學校,不盲目追求神校或是成績表。小朋友都可以在學習上找到自己的快樂。

侯爵府

Jane1983 發表於 17-5-12 07:22
咁樣講,讀d重學術少少的幼稚園,都唔等於童年唔快樂。小朋友亦需要有意義的生活,千祈唔好將學習和痛苦掛 ...

同意!

快樂不一定是天天公園迪士尼。

認真的工作後,享受成果時候的小朋友也是十分自信快樂的。就是知道自己比別人更努力,更吃苦,所以成果比別人漂亮。這是不分年齡,都可以享受的快樂。

侯爵府

我一向 ...

珍珠宮

在香港的教育制度下真的很難做到...

esmehouse    發表於 17-5-12 11:00

珍珠宮

我一向 ...

快樂是心靈滿足的感覺,
不是來自happy school。

我不能理解“一提傳統學校就是痛苦,一提l S就是快樂”的偏見,只覺得這種狹隘的思維,本身就是“不快樂”的源頭,情況就是明明你的手上把握著快樂,卻老以為要入廸迪尼才更開心,或有隻Herme 才更完滿。

伯爵府

brindlewin 發表於 17-5-12 08:11
快樂是心靈滿足的感覺,
不是來自happy school。

講得好

侯爵府

K1咋喎,多功課唔代表學到野

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jane1983 發表於 17-5-12 07:22
咁樣講,讀d重學術少少的幼稚園,都唔等於童年唔快樂。小朋友亦需要有意義的生活,千祈唔好將學習和痛苦掛 ...

非常同意

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我一向 ...

樓上幾位jm都已經講出重點,而快樂的童年不一定來自happy school,,我兒讀填鴨式幼稚園,讀直資小學,佢很開心,因為每天都充實,同學們互相鼓勵,而學樂器俾到佢很大滿足感,很自豪。

水晶宮

我一向 ...
三思,救世軍係好學校
上到傳統小學,中學都冇問題架!我女都係,而家中學了

小一適應了3個月已o k,功課,考試都冇问題。趁幾年同佢睇多d書仲好

首頁

尾頁

跳至