心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

公司嚟咗一個新嘅高層, 我哋係做門市零售, 最近市道差影響生意, 新高層嚟咗之後, 話今個月如果唔到店舖target, 就會有懲罰, 有機會係豉椒炒魷, 不過個懲罰暫時未輪到我, 因為呀大行先, 佢話下一個就到我, 我覺得好無奈, 我哋盡咗力做足本份, 冇生意我哋都唔想, 唔通偷呃拐騙咩 ,我覺得新高層真係好過份,好冇人情味, 咁樣做根本抹殺我哋過去對公司嘅努力。

good_pig    發表於 17-5-21 01:24
平淡是福

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

夏落特 發表於 17-5-12 14:44
公司嚟咗一個新嘅高層, 我哋係做門市零售, 最近市道差影響生意, 新高層嚟咗之後, 話今個月如果唔到店舖 ...
除左你,下一個咪係佢自己

夏落特    發表於 17-5-12 18:25

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

20150618bb 發表於 17-5-12 18:16
除左你,下一個咪係佢自己

伯爵府

DHA勳章

公司嚟咗一個新嘅高層, 我哋係做門市零售, 最近市道差影響生意, 新高層嚟咗之後, 話今個月如果唔到店舖 ...

現實問題.蝕錢生意無人做.開源節流.無法開源.唯有cut. 國際企業國泰匯豐都係咁(認命..找下後路)

別墅

擺明係老闆意思
換批舊人請平新人
我公司炒晒d老屎忽lu

瑪瑙宮

佢想帶自己人入黎做吧.

大宅

開心吸收勳章

artai430 發表於 17-5-12 23:27
現實問題.蝕錢生意無人做.開源節流.無法開源.唯有cut. 國際企業國泰匯豐都係咁(認命..找下後路)
...
其實應該係我而家呢間分店蝕緊錢, 現在我哋前線人手不足, 就算炒咗我哋, 都需要搵人補上
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

rangoonmi 發表於 17-5-13 10:51
擺明係老闆意思
換批舊人請平新人
我公司炒晒d老屎忽lu

我哋呢行嚟計, 人工已經唔算高, 只不過做生不如做熟, 唔想再重新適應, 如果我哋轉工做番同行, 去到其他公司職位多數會被降一級, 所以真係好大壓力, 加上新高層喺舊公司已經出名炒人 , 同佢唔協調嘅就炒 ,不過而家人手唔夠, 冇生意佢有機會調同事離屋企好遠嘅分店返工。
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 17-5-13 12:57
佢想帶自己人入黎做吧.
我都唔知, 之前走咗個高層, 做咗一年已經引入咗好多自己人, 幾經辛苦保住個飯碗, 巳家嚟一個仲衰過之前嗰個, 真係一山還有一山低。做嘢勤力唔代表有生意, 冇生意公司就覺得係我哋問題, 又點點點點點, 所以好大壓力,唯有喺度呻下, 而家都已經諗通咗, 冬瓜唔打打西瓜, 唯有裝備好自己方便將來轉工。
平淡是福

瑪瑙宮

夏落特 發表於 17-5-13 19:28
我都唔知, 之前走咗個高層, 做咗一年已經引入咗好多自己人, 幾經辛苦保住個飯碗, 巳家嚟一個仲衰過之前嗰 ...

到時咪打西瓜, 唔好比自己咁大压力.

大宅

開心吸收勳章

回覆 Nancy20090615 的帖子

多謝你, 我都係喺度呻下, 講完個心真係舒服好多

Nancy20090615    發表於 17-5-14 22:46
平淡是福

首頁

尾頁

跳至