6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

[size=22.9334px]前日我仔傷風, 我帶佢去睇醫生,咁我就順便問醫生點解我仔心口會凹左, 跟住醫生話佢患左漏斗胸, 話佢吾算嚴重, 只係會影響外觀, 叫我吾洗擔心, 但佢一講影響到外觀, 咁即係會好肉酸啦? 叫我仔將來點見人? 好驚佢第時會俾同學仔笑....... 好擔心呀~ 於是我就上網搵下咩係漏斗胸, 一睇, 原來漏斗胸係先天性畸形, 發生率係300至400個bb入面得一個會有, 我心諗點解我仔咁吾好彩係果一個ar? 再睇, 雖然我仔而家9個月大凹陷情況吾係好覺, 但當佢慢慢大個凹陷情況就會好明顯, 會影響外觀, 令佢感到好自卑, 嚴重既仲會影響佢心肺功能, 會好易病, 仲會好瘦弱添, 我而家先知原來係咁大件事~ 我即刻好擔心ar! 好在而家有一個微創手術係可以醫到漏斗胸, 但就要喺5歲時做, 因為愈大做風險就會增加..... 我而家就諗緊好吾好俾佢做手術, 我驚做完手術會有副作用, 到佢大個d又會再復發~ 但我知道為左佢將來既心理同生理因素其實做手術係一個好好既解決辦法~ 有無媽媽既b都有咁既情況呀? 可吾可以教下我點做呀? thx~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你先咪亂諗太多,睇多幾個醫生問下意見喇

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白一個媽媽心情,要hold住,唔好亂左陣腳,聽醫生意見。祝你BB健健康康。

大宅

我有親人都系咁ga, 而家佢小朋友都讀中學, 好活潑, 同正常人一樣, 不過每個case唔同, 詳細要問醫生

珍珠宮

回覆樓主:

宜家唔好諗咁長遠,揾多個醫生睇下,可能情況唔係你諗得咁差!祝福你bb健健康康!

大宅

RubyYu07 發表於 17-5-15 16:24
宜家唔好諗咁長遠,揾多個醫生睇下,可能情況唔係你諗得咁差!祝福你bb健健康康!

...
多謝你呀, 我而家盡量咩都吾諗, 搵緊一個專科睇左阿仔先, 希望吾係漏斗胸啦.... ><

大宅

momochu212 發表於 17-5-15 13:36
我有親人都系咁ga, 而家佢小朋友都讀中學, 好活潑, 同正常人一樣, 不過每個case唔同, 詳細要問醫生 ...
咁你個親人望落去係咪心口凹左入去丫? 我就係驚因為外觀問題搞到會影響我仔心理 ><

大宅

我要做媽媽 發表於 17-5-14 14:45
我建議你先咪亂諗太多,睇多幾個醫生問下意見喇
多謝你呀..... 我而家都密識緊d專科同佢做body check先

大宅

tammylo88 發表於 17-5-16 09:53
咁你個親人望落去係咪心口凹左入去丫? 我就係驚因為外觀問題搞到會影響我仔心理 > ..
佢唔系嚴重, 有著衫時, 望落去系唔覺ga, 如果醫生建議做手術, 我覺得應該早d考慮, 用得微創手術傷口已經細好多la

珍珠宮

我覺得唔好太慌張著,等你Book果個專科醫生嘅建議,如果有需要,可以睇多幾個醫生

首頁

尾頁

跳至