親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

想問如果係香港好少揸車,如果去自駕遊難嗎?唔該

大宅

19770104 發表於 18-4-6 18:04
想問如果係香港好少揸車,如果去自駕遊難嗎?唔該

在香港自己都好少揸車,但石垣得一條主要道路,好似西貢甘,好好揸。我覺得巴士班次太少,不太方便,尤其去沙灘地方。

大宅

cheuklokmom 發表於 18-4-6 14:41
回覆 syh913 的帖子

一家3口 (2大人+13歲男孩), 老公+仔喜欢水上活動. 計劃今年8月坐HK express 去6-7日 ...

如果玩水上活動最好住定一間酒店或民宿,因為日日會濕身、同好多衫、用品要洗,搬酒店有點煩,好多酒店都有洗衣乾衣機。
如果不自駕又出外島玩,最好住市中心近碼頭的酒店。如住2-3天resort玩亦可,我地上次住的resort有溫泉、戶外戶內游泳池、暖水池,有show睇等等,都玩吾完,有shuttle出返市內。
$8000應該係最貴票價,如果你一定指定日期都沒法子。

大宅

syh913 發表於 17-6-10 13:53
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)鍾意戶外的話,石垣真係好好玩!一定會再去但依家見暑假酒店好full,平平地 ...
妳好, 請問釣魚團到時可唔可以用英文溝通到? 酒店接送嗎? 另 我女兒10歲上船釣OK? 會唔會好大浪呢?
謝謝!!!!

大宅

annielui 發表於 18-6-19 13:55
妳好, 請問釣魚團到時可唔可以用英文溝通到? 酒店接送嗎? 另 我女兒10歲上船釣OK? 會唔會好大浪呢?
謝謝!!! ...

可以,佢地都用google翻譯,可以市內酒店接送,我囡三歲都可以釣。不是大浪,但停船釣魚時會浪浪下

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

syh913 發表於 18-6-19 15:55
可以,佢地都用google翻譯,可以市內酒店接送,我囡三歲都可以釣。不是大浪,但停船釣魚時會浪浪下
...

請問石垣浮潛有冇life jacket 提供?

大宅

廷廷媽 發表於 18-6-19 21:46
請問石垣浮潛有冇life jacket 提供?

我上次係包左潛水衣(穿著全身會浮)、潛水鏡、喉管,有些浮潛公司是另外付費租。
小朋友一定有救生衣、小童浮潛水泡

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

syh913 發表於 18-6-19 22:04
我上次係包左潛水衣(穿著全身會浮)、潛水鏡、喉管,有些浮潛公司是另外付費租。
小朋友一定有救生衣、小童 ...

Seven sea呢間?

大宅

廷廷媽 發表於 18-6-19 22:17
Seven sea呢間?

上次呢間有

水晶宮

syh913 發表於 18-6-19 22:20
上次呢間有

唔該曬

水晶宮

syh913 發表於 18-6-19 22:20
上次呢間有
請問SEVEN SEAS你會係香港預約左先定去到當地先BOOK?

大宅

廷廷媽 發表於 18-6-20 09:26
請問SEVEN SEAS你會係香港預約左先定去到當地先BOOK?

我之前係香港fb pm預約定日期,因為有其他行程,所以約定先。你講定想要日期(上午定下午),人數(大人+小童)、酒店名、參加乜團、每個人的長度、腳size...等佢回覆,因為佢地回覆比較慢,多數24hrs後,所以一次過寫哂比佢地(因為問過好多間)

其實在當地外島碼頭都有大間的day tour公司,但不是每日都有英文團出發,同我覺得大間的,人數一定多人,未必照顧到全部人,所以我找細間公司,我上次出海,得我一家三口和一對日本情侶,所以2船家,一個跟我家庭,另一個帶日本情侶,我覺得安全d。但嗰日出發人數多少真係睇彩數,始終都唔係自己包團。

大宅

syh913 發表於 18-6-19 15:55
...

謝謝妳!!!另請問:

1.會否提供救生衣?

2.如釣黃昏時間是由幾點到幾點?

3.釣完是否會直接車到飯店代烹調魚獲?

4.飯店是否有另order食物for小朋友?

5.吃完自己搭車回酒店嗎?

Sorry, 我是問題c9, 謝謝

大宅

annielui 發表於 18-6-20 11:50
謝謝妳!!!另請問:

1.會否提供救生衣?

佢哋一定要大人小童都要穿救生衣,好安全!
黃昏釣魚是下午4-7點,佢會約你早點在酒店門外等。釣完魚會在上船地點上返佢架車去佢間居酒屋食你釣到的魚(煮三味:有蒸、炸、刺身),上次有同船日本人釣到大石斑,就見佢做左刺身。其實不會飽肚,會再叫其他野食(普通居酒屋都有的食物),所以佢居酒屋都有生意做。
上次我酒店近居酒屋(在美崎町入面),我地散步行回酒店,你要問下送唔送你返酒店。

大宅

syh913 發表於 18-6-20 17:32
佢哋一定要大人小童都要穿救生衣,好安全!
黃昏釣魚是下午4-7點,佢會約你早點在酒店門外等。釣完魚會在 ...
好詳細呀, Thanks, 謝謝妳~

大宅

syh913 發表於 17-5-16 17:59
Day 2
幻之島浮潛半日團-->banna park
酒店早餐後,8:40在酒店門口接我地,都係東橫inn再駛出去的碼頭,今 ...
請問10歲小朋友適合浮潛嗎? 水深嗎? 另, 浮潛約有多少時間? thanks :)

大宅

annielui 發表於 18-6-21 13:37
請問10歲小朋友適合浮潛嗎? 水深嗎? 另, 浮潛約有多少時間? thanks :)

要睇你小朋友驚吾驚浮潛,我見浮潛用具最細size已經適合4歲,上年join浮潛團佢有比浮潛水泡我三歲大既囡,如果你小朋友怕,可以叫佢準備浮潛水泡比小朋友,有款可以大dd小朋友都適合,比我這款短半段可以自己用腳踢水。
水係2-3個人甘高,水清到見底,係船上面落水,但穿左浮水衣整個人浮起,我唔識游水,佢再比水泡我箍住手臂拖出去睇珊瑚,我捉實我囡既水泡。
我諗有45-60mins,好足夠玩,其實好大水流,好用力,上到水已經好攰,佢地準備咗凍茶立即叫你飲。
玩完同唔使換返正常衫,抹亁身直接車你返酒店先沖涼。

大宅

syh913 發表於 18-6-21 14:48
要睇你小朋友驚吾驚浮潛,我見浮潛用具最細size已經適合4歲,上年join浮潛團佢有比浮潛水泡我三歲大既囡 ...

多謝妳咁詳細回覆呀! 其實我女女剛學識游水, 我就仲未識 L , 請問係咪基本上穿上浮水衣已ok?小童都有浮水衣嗎?

可以和職員溝通到嗎?

見好多朋友說其實米原都可以浮潛, 但妳覺得兩者分別是否很大? 是否兩回事? Many thanks

大宅

annielui 發表於 18-6-21 15:25
多謝妳咁詳細回覆呀! 其實我女女剛學識游水, 我就仲未識 L , 請問係咪基本上穿上浮水衣已ok?小童都有浮水衣 ...

吾識游水都可以浮潛,只要咬實條氣管,用口呼吸就可以,佢哋日本啲浮潛用具都係靚野、潛水用牌子,眼罩同鼻都吾會入水,穿上全身浮衣就浮得起,其實夏天穿救生衣都得,浮水衣保暖用姐。
我吾知有無小童用浮水衣,你問下佢地。
簡單英文都ok溝通用,佢哋揸住手機立即翻譯。
米原是一個沙灘,一下水,水深到腰已經有一堆堆珊瑚同魚仔。船落深水區就有大面積珊瑚,吾駛直接游出去,我唔識游水,有人帶着就安全啲。係米原我吾敢出太遠。
小朋友一樣甘興奮,所以參加浮潛團一次就夠。

首頁

尾頁

跳至