論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

MommyPanel勳章

又有嘢想想請教大家✋ 工主day1黎已講好借貸係大忌, 唔可以用我地地址做任何嘢, 加上我地有小朋友, 所以不能容忍. 如真係要幫可以問我地. 而架做咗年幾, 期間有問我地借過幾次, 對上一次因為舊數未清同埋太多次我地拒絕再借. 幾個月前佢知道我地打算搬屋(因為佢都上過我地新屋攞野), 佢分別問我同c6幾時搬. 我地都無比確實答案(因為我地都唔知搞幾耐), 點知今日開信箱見到有佢信, 回郵po box上網check過應屬某財務公司. 我地未考慮清楚仲用唔用佢, 因為佢做嘢其實唔太差, 如果唔用都想我地搬好屋要佢執好/抹靚間新屋先, 問題係我地下星期全家去旅行, 上網見有case係工主借一大筆之後走佬. 我地而架其實可以做咩去保護自己先?

子爵府

mjezz 發表於 17-5-17 00:10
又有嘢想想請教大家✋ 工主day1黎已講好借貸係大忌, 唔可以用我地地址做任何嘢, 加上我地有小朋友, 所以不 ...
其實,唔使咁驚,工人借得幾多吖!
財仔唔會吓吓走去淋紅油

工人唔還,財仔會寄信追收,或者揾debt collector ,都係寄信,如果工人走咗,你咪打電話俾財仔,話工人走咗contract terminated, 寄返通知入境處張form 俾佢,財仔就唔會再揾你㗎喇!

我之前有個工人借咗6,7間,d 追收信寄埋去agent 公司,同埋隔離屋(我想是故意的,仲將工人身份證張相貼係信卦面),

我冇驚過,又唔係我借,又冇担保!

再者,外傭借錢,財仔通常要有担保人,工人之間,咪互相担保,債仔走咗,佢哋會揾担保人

首頁

尾頁

跳至