美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

iris007 發表於 17-5-19 01:07
呢隻avenue物理 防曬,萬O唔見有,邊道買呀?
我無留意萬寧有無,水貨店見過,不過經常斷貨,醫生喜歡開呢支

男爵府

greentea000 發表於 17-5-19 01:27
我無留意萬寧有無,水貨店見過,不過經常斷貨,醫生喜歡開呢支

萬0個支spf 50應該係物理加化學,tube係橙色。

珍珠宮

byuser 發表於 17-5-19 00:42
唔介意可以上佢微博睇一睇, 呢d測試都係佢做/發佈
本身我參加左個小組,有識唔同語言又共同有興趣護膚品既人,大家分工合作,每人負責一個地區,交換資料。我一個人精力有限,唔可能留意全世界,有人俾資料我,我又認為有用就貼下,不過都多謝你提醒版權問題。

珍珠宮

iris007 發表於 17-5-19 01:32
萬0個支spf 50應該係物理加化學,tube係橙色。
白色呢支真係唔係人人頂到 除非有特別需要

珍珠宮

greentea000 發表於 17-5-19 01:18
Bobbi Brown Intensive Skin Supplement 估計適合30~35

到30歲我會定期投資1支抗衰老精華素,開 ...
定期投資是甚麼意思?

珍珠宮

greentea000 發表於 17-5-19 01:40
本身我參加左個小組,有識唔同語言又共同有興趣護膚品既人,大家分工合作,每人負責一個地區,交換資料。我 ...
你負責德國?有甚麼好介紹直接PM我,分享資料/圖表都是很麻煩的,少做少錯。

珍珠宮

忘了問,有沒有一支搞定的適合20歲搽的? THX

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-19 00:37
你意思係Cyclopentasiloxane係乾原因?

可能係,因為我自己及其他皮膚易敏感嘅朋友都係用有Cyclopentasiloxane呢類silicone based柔順劑/溶劑作用嘅產品都用到皮膚好猛猛緊,越用越乾,仲要呢d產品都係聲稱for補濕,所以多年前我地已盡量avoid 大量syntgetic emollients/ thickeners/ emulsifier嘅面霜,逐漸用天然油facial oil取代cream, 而水溶成份嘅serum盡量用水劑,除非係某d成份如retinol或防曬呢d需要silicone based carrier嘅產品就冇辦法啦。

其實你有留意產品化學成份,可以選d配方更精簡嘅產品,avoid多餘添加和人工香料(fragrance隨時係最毒成份因為用咩chemicals都唔需列出,但香料野咪一串phenols…)。cosmetic brands開架產品最大問題係有效成份得果dd, 為左成本大量添加防腐,用質感觸感去補足效能就大量添加emollients & thickenes...同樣功效但其實個ingredients list可以trim down一半以上…如果同一時段用n款serums,layer一層又一層…可以想像有幾多多餘甚至有害野喺面上…

水晶宮

回覆樓主:

你都知Cyclopentasiloxane呢d synthetic emollients 係form一層防水薄膜去防止水份流失達致鎖水,呢層膜觸感爽滑係silicones嘅drying和柔順劑效果,並不是真正軟化和滋潤角質,同用Vit E或其他天然油份護膚原理不同

珍珠宮

asweetmom 發表於 17-5-19 06:28
定期投資是甚麼意思?
打算30~35如果皮膚keep得比較理想既話,1季用1支抗衰老精華素,唔會每個月1支。

珍珠宮

asweetmom 發表於 17-5-19 07:12
忘了問,有沒有一支搞定的適合20歲搽的? THX

clinique水嫩補濕噴霧
22~25歲果陣我夏天只搽1支toner,不過支toner成分唔可以太陽春,要有D料 。
clinique呢支噴霧就包括保濕、酵母萃取(小分子營養),鎮定消炎,專櫃平價好物。

珍珠宮

回覆 asweetmom 的帖子

kamill、herbacin手霜就係德國牌子,其他仲有dove、sebamed、lavera、nivea、wella,今年回歸既eucerin,再貴D既dr.Hauschka、annemarie borlind。如果平時無用開,唔使因為德國2字另眼相看!

珍珠宮

回覆 Elenalan 的帖子

我而家係咁:

日:sk ii facial treatment essence+防曬霜

夜:sk ii facial treatment essence+ea ceramide capsules+olay light-perfecting essence

算簡單?

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-19 09:58

我而家係咁:

你係咪2x咋?早上唔使用任何補濕產品咁堅?

晚上你用EA capsules和olay essence, 以silicone 密度計你用完EA 再搽olay, olay嘅有效成份比較難吸收,因為Dimethicone係厚身好多,EA仲要兩種Silicones都有(1st & 2nd ingredients )。我以前分享過,用EA capsules最大缺點係之後好難用其他skincare, 除了cream / oil。但我以前用EA capsules係鍾意佢一粒搞掂,啱懶人用

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 17-5-19 11:34
你哋講既EA,係咪呢隻?一粒代替什麼?

追下post 丫,唔想啲問題問嚟問去,樓主/其他jm答得多都冇癮丫

子爵府

回覆 greentea000 的帖子

Thx!我會買黎試下

珍珠宮

回覆 淼淼BB 的帖子

其實打斑後都一定會做好防曬,你認為自己再黑返係咩原因?

美白成分係有唔同針對性

珍珠宮

主要係我搽物理防曬霜,之前如果搽保濕會有擦膠碎,好麻煩

ea ceramide capsules 既 cyclopentasiloxane 係揮發性矽油,唔會留係皮膚上架。

珍珠宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至