美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

seasonbaby 發表於 19-2-21 12:05
係呀!通常你用幾耐先見到效果?我會同VC隔著用,咁係未效果有排都見唔到
...

我較容易敏感皮膚薄, retinol一向最多隔晚用。keep住用一排3-6個月, 可能日日用唔會覺得有咩效果, 最好在有斑位置keep住影相做紀錄。但我試過停用一排, 就發現皮膚粗糙左死皮多左, 明顯冇咁滑。

如果覺得冇效, 可能retinol濃度唔夠, 你可試下用高d濃度。

唔知你有冇試過出去做peel, 我覺得勤力用retinol果時, 膚感類似做完peel果幾日o既效果。

珍珠宮

回覆樓主:

clarins double serum最新版我也用了兩支才感受到分別,然後才放棄,所以如果同事不堅持用完第二盒EA黃金膠囊最新版而且還想回購的話,我是不會想嘗試的。

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Elenalan 發表於 19-2-21 12:19
我較容易敏感皮膚薄, retinol一向最多隔晚用。keep住用一排3-6個月, 可能日日用唔會覺得有咩效果, 最好在 ...

謝謝你,我諗都係日日用先,但我係貪心,又想美白,又唔夠耐性,連打斑都想即刻打走矖,要靚真係好有恆心

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

asweetmom 發表於 19-2-21 12:18
一方面是功能性產品我會單獨用出效果才和別的功能性產品相隔使用維持效果,另一方面是濃度和見效速度成正 ...

明白,但我總係多心想快見效果

子爵府

seasonbaby 發表於 19-2-21 12:30
謝謝你,我諗都係日日用先,但我係貪心,又想美白,又唔夠耐性,連打斑都想即刻打走矖,要靚真係好有恆心: ...

斑……尤其荷爾蒙斑……真係持久戰。
我由開始搞到而家兩年幾…仲玩緊。
不過我係頭一年intensively咁打7次1064,3次v beam,1次pick.. 之後果大半年玩chemical peel..
而家仲有d碎斑暗斑想再下一城。
我想盡搞主要係知自己年紀唔細,唔想佢地悄悄地又蒲番出黎

珍珠宮

seasonbaby 發表於 19-2-21 12:30
謝謝你,我諗都係日日用先,但我係貪心,又想美白,又唔夠耐性,連打斑都想即刻打走矖,要靚真係好有恆心: ...

如果你耐受,白天vc,晚上retinol。

水晶宮

greentea000 發表於 19-2-21 08:08
ad+ spf30搽上手1~2分鐘後會俾佢自然唔明顯泛白既假象呃左,同樣份量搽上面會白好多。搽手測試要搽2層,接 ...

我女皮膚好白所以用到, 小朋友亦唔鍾意防曬質地笠, 所以AD+好o岩佢用。而我多數都只係用佢來補防曬, 貪佢質地爽size又handy。不過$280太貴, 自己/托人去日本買先用。現在多左用Fancl就少左用AD+

珍珠宮

jesswu 發表於 19-2-21 12:43
斑……尤其荷爾蒙斑……真係持久戰。
我由開始搞到而家兩年幾…仲玩緊。
不過我係頭一年inten ...

我覺得斑是趕不盡殺不絕,一不留神就春風吹又生,直到你筋疲力盡。

子爵府

asweetmom 發表於 19-2-21 12:52
我覺得斑是趕不盡殺不絕,一不留神就春風吹又生,直到你筋疲力盡。
...

冇錯……
我三年前冇理自己…其實果時成面斑我完全唔知,係有個冇見一輪的朋友(好熟的)一見到我就話:嘩,搞乜你成面斑
我先開始照鏡望真下……確係好恐怖
之後的起心肝搞……一搞幾年

子爵府

pilotmama 發表於 19-2-21 11:18
等到頸都長,iHerb小紅膠囊終於返貨

早晚用,請問係toner後用,thanks

水晶宮

...

我覺得見好就收

子爵府

...

有一輪我唔再打laser,就用搽的…果d咩mela cream , priori咩咩serum,千千聲得20,30ml...

搽果輪又要停其他精華……又有其他隱憂,顧得斑又理唔到紋呀、眼袋呀、鬆弛果d……
面雖然就得一塊,但問題多多,要處理耍時間又要budget...真係好煩

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-21 12:49
如果你耐受,白天vc,晚上retinol。

我以前都係咁搽(早vc晚retinol), 但後來唔知係咪年紀大左皮膚更新慢(加上又skip左retinol), 如早上VC, 好易皮膚變黄色。將VC調去晚上搽(隔晚),早上只做補濕,就冇皮膚染黄問題。

子爵府

Elenalan 發表於 19-2-21 13:01
我覺得見好就收

都係…我停左兩年,今年"復出"最盡打3次pico combo,效果點都算喇

子爵府

Elenalan 發表於 19-2-21 13:06
我以前都係咁搽(早vc晚retinol), 但後來唔知係咪年紀大左皮膚更新慢(加上又skip左retinol), 如早上VC, 好 ...

我仍然早上搽vc, 我都有變黃但衹係面層,冇沁入皮膚,洗完面正常

伯爵府

asweetmom 發表於 19-2-21 11:52

我的排位是 : 舊版EA黃金膠囊效果最好,小紅帽膚感最好( ...

我都買咗一盒小紅帽試吓! 想問如果夏天用適嗎? iherb有邊隻day cream好用?唔該哂!

水晶宮

jesswu 發表於 19-2-21 13:08
我仍然早上搽vc, 我都有變黃但衹係面層,冇沁入皮膚,洗完面正常

我都係一樣, 但我唔想daytime都係面黃狀態, 所以轉晚上搽, 早上洗面搽其他野, 就唔怕keep住黃look

珍珠宮

回覆樓主:

我搽左旋C同retinol都無點角質染黃,但搽retinal就黃得好勁,洗面係洗唔甩。通常我選擇唔理,因為左旋C同retinol/retinal已經有去角質作用,我無咁多額外角質可以去。加上我搽既防曬霜都有物理成份,搽夠份量係提亮到膚色,人地其實睇唔出我黃左。

子爵府

asweetmom 發表於 19-2-21 11:52

我的排位是 : 舊版EA黃金膠囊效果最好,小紅帽膚感最好( ...

我買左EA 膠囊
唔知新定舊版

珍珠宮

candycakee 發表於 19-2-21 16:00
我買左EA 膠囊
唔知新定舊版

新版有"advanced"字眼

首頁

尾頁

跳至